Vuelta a España: Kuss získava veľký triumf, kolega Roglič upevnil dres, Valverde vyzývateľom

Vuelta a España 2019

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Posledná Grand Tour sezóny pokračovala dôležitou 15. etapou. Trasa z Tinea na stúpanie Puerto del Acebo mala 154,4 kilometra. Počas nej sa prešlo dokopy cez štyri stúpania prvej kategórie. Posledný kopec Acebo mal 8 kilometrov a jeho priemerný sklon bol až 9,7%. To si pelotón vyskúšal hneď na začiatku etapy.

Profil:

zdroj: lavuelta.es

Po včerajšom páde musel preteky opustiť slovinský šprintér Luka Mezgec (:mts:). Nasledoval ho Patrick Bevin (:ccc:). Počas dňa sa s pretekmi rozlúčili Hansen (Cofidis) a Van Goethem (:lts:).

V Astúrii na severe Španielska sme opäť mohli sledovať dvoje preteky. Prvé začali vytvorením početného úniku na začiatku. Veľký záujem na účasť v brejku mal Marc Soler (MOV), ktorý v spoločnosti ostatných sústave útočil počas prvého kopca. Po ňom sa na čele ustálili Soler (MOV), Jauregui (:alm:), Ion Izagirre (AST), Padun (:bmt:), Poljanski (BOH), Craddock (:efd:), Armée (:lts:), Grmay (:mts:), O’Connor (:ddd:), Hart, Kiryienka (:ins:), Kuss (:tjb:), Navarro, Guerreiro (:kat:), José Herrada (Cofidis), Oscar Rodriguez, Samitier (Euskadi-Murias). Astana, Jumbo-Visma aj Movistar mali vpredu borcov, aby v záverečných častiach mohli prípadne pomôcť svojím lídrom. Pelotón ovládal Jumbo-Visma, ktorý chránil červený dres Primoža Rogliča (:tjb:).

Väčšina etapy sa ale išla v pokojom tempe, Movistar nepokračoval vo svojej aktivite.  Išlo tak o jednotvárnú etapu, ktorá síce prinášala zaujímavý profil, no nevôľu tímov ohrozujúcich Rogliča.

zdroj: twitter.com/TeamINEOS

Najprv mal únik náskok štyroch minút, na treťom stúpaní dňa to bolo už šesť minút. Prvý jedničkový kopec ovládol Soler, prostredné dva Sergio Samiter a dokopy si dnes prišiel na 20 bodov do vrchárskej súťaže. Dnes ale bodkovaný dres Ángela Madraza (Burgos-BH) nebol ohrozený.

Na predposlednom stúpaní dňa viedla etapu trojica SamiterNavarro O’Connor. Pred finálnym stúpaním však po ďalšom útok vydržal na čele len Španiel Samiter, pridal sa k nemu Bielorus Kiryienka. S malým náskokom ich stíhala stále početná, 15-členná skupina pôvodného úniku. Ten mal na hlavný pelotón náskok pohodlných 5 minút.

Puerto del Acebo

zdroj: lavuelta.es

Sústava falošných roviniek trvala približne už od méty 11 km do konca, tam si vedúca dvojička dokázala vypracovať náskok 40 sekúnd na stíhaciu skupinu. V pelotóne za to konečne zobrali aj tímy v modrých dresoch, no dochádzal im čas na strasenie Rogliča. V prvých stovkách metroch tvrdé tempo hneď nechalo za sebou následky, hlavná skupina sa oklieštila už iba na dvadsať jazdcov.

Samiter bol v prvých kilometroch kopca vyhlásený za najbojovnejšieho jazdca etapy a zbavil sa jazdca Ineosu. Onedlho však zaplatil za svoju aktivitu, keď sa okolo neho preletel Sepp Kuss (:tjb:), ktorý útočil spoza neho. Mladý Američan bol v hľadáčiku ostatných, preto začal pracovať aj Marc SolerRuben Guerreiro Óscar Rodriguez s malým mankom na Kussa. A bol to len Guerreiro, ktorý dokázal držať tempo a jeho spoločníci nestíhali. Zo zadných radov sa k nemu ešte blížil Tao Geoghegan Hart (:ins:) a 4 km pred koncom boli na trati sólové výkony utečencov.

V pelotóne začal akciu Alejandro Valverde (MOV), na jeho skorý útok dokázal reagovať len Primož Roglič (:tjb:), ktorý sa na neho bez problémov nalepil. Duo sa začalo vzďaľovať skupine s jazdcami ako Nairo Quintana (MOV), Tadej Pogačar (:uae:), Miguel Ángel López (AST) či Rafal Majka (BOH). Tých ešte potiahol Fuglsang (AST). Po jeho vyčerpaní si pre Majku na čele skupiny López, Majka, Pogačar zapracoval Poljanski. Slabé nohy ukázal Quintana a musel si vystúpiť z tempa.

Ani 3 km pred cieľom sa situácia nemenila, Valverde stále skúšal útoky, no Roglič mal všetko pod kontrolou. Slovinec v červenom zacítil šancu a začal spolupracovať so svetovým šampiónom. Ďalším pomocníkom z úniku bol Soler pre Valverdeho. Mladý Španiel už neprotestoval, keďže na etapový triumf v konkurencii silnejších Harta a Kussa nemal nárok.

V Lópezovej skupine ešte opäť pomohol ďalší borec z Astany Ion Izagirre a s kolumbijským lídrom stajne ostali len Pogačar a MajkaLópez so Slovincom začal bojovať o biely dres pre najlepšieho mladého jazdca.

Záver

Sepp Kuss dokázal držať vysoké tempo na prudkom stúpaní. Jeho protivníci za ním nevedeli zalepiť vzniknutú medzeru. 24-ročný jazdec vyhral 15. etapu po celodennom úniku a snáď jedinej poskytnutej šanci uprostred práce pre Rogliča. Oslavovať začal už 500 metrov pred cieľom , keď si podával ruky s divákmi. Americký jazdec získal prvé víťazstvo na Grand Tour. Po troch etapách a celkovom víťazstve na dominantnej edícii Tour of Utah 2018 získava prvý triumf mimo USA.

Za Kussom došli Guerreiro a Hart s rozdielom 39 sekúnd.

Roglič Valverde skončili na tom najlepšie z GC favoritov. Na čiare mali rovnaký náskok pri čase 2:14. Za nimi z podstatných hráčov končili mladíci Pogačar López, ktorí pochytali vzájomné útoky a na červeného muža stratili 45 sekúnd. Porazeným mužom dňa je Nairo Quintana, ktorý mal v cieli manko okolo minúty a pol a jeho cieľom bude tak iba pomáhať Valverdemu. Ten sa dnes ukázal ako najväčší vyzývateľ Rogliča, aj keď nedokázal nájsť na neho recept.

Celkové poradie

zdroj: twitter.com/twocGAME

29-ročný Primož Roglič upevnil svoju psychickú pozíciu na čele pretekov. Na Valverdeho síce nezískal čas, ale demonštroval svoju silu a udržal pohodlný náskok 2:25.

Pogačar a López sa nedokázali od seba oddeliť a ešte sa pobijú o pódium aj biely dres. Celkovo však nabrali stratu 41 sekúnd na Rogliča.

Útok Valverdeho:

Výsledky 15. etapy:

1.Sepp Kuss (USA):tjb:4:19:04
2.Ruben Guerreiro (Por):kat:0:00:39
3.Tao Geoghegan Hart (GBr):ins:0:00:40
4.Oscar Rodriguez (Spa)Euskadi-Murias0:00:53
5.Mark Padun (Ukr):bmt:0:01:49
6.Ben O’Connor (Aus):ddd:0:02:05
7.Lawson Craddock (USA):efd:0:02:11
8.Primoz Roglic (Slo):tjb:0:02:14
9.Alejandro Valverde (Spa)MOV
10.Sander Armee (Bel):lts:0:02:48

Celkové poradie: 

1.Primož Roglič (Slo):tjb:58:10:32
2.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:02:25
3.Tadej Pogačar (Slo):uae:0:03:42
4.Miguel Ángel López (Col)AST0:03:59
5.Nairo Quintana (Mov)MOV0:05:09
6.Rafal Majka (Pol)BOH0:07:14
7.Nicolas Edet (Fra)Cofidis0:09:08
8.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:09:15
9.Carl Fredrik Hagen (Nor):lts:0:09:44
10.Hermann Pernsteiner (Aut):bmt:0:11:39


Zdroj: lavuelta.es

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár