Zhrnutie týždňa: Kristoff v skvelej forme, Gilbert obstál v silnej konkurencii

zdroj: twitter.com/SkyCycling

Uplynulý týždeň sa nám niesol v znamení zaujímavých podujatí v Katare, Španielsku a Francúzsku. Na blízkom východe sa predstavili elitní jazdci na preteku Tour of Qatar. Úvod sezóny zastihol v perfektnej forme Nóra Alexandra Kristoffa, ktorý dokázal vyhrať tri z piatich etáp. Najväčšiu konkurenciu mu robil Mark Cavendish, ktorému sa podarilo vyhrať úvodnú etapu a stal sa aj celkovým víťazom. Obrovskú smolu mal nórsky cyklista Edvald Boasson Hagen, ktorý nedokázal zúročiť sľubný náskok z časovky, kvôli dvojnásobnému defektu v posledných kilometroch predposlednej etapy. Zaujímavosťou je nepozvanie tímu Ettix – Quick Step na tohtoročnú edíciu závodu v dôsledku neskorých príchodov na víťazné ceremónie v minulých ročníkoch.

V Španielsku počas víkendu prebehli dva jednorázové závody s prestížnymi menami v pelotóne. Na Vuelte v regióne Murcia zvíťazil v dramatickom dojazde Philipe Gilbert zo stajne BMC pred Španielom Alejandrom Valverde z Movistaru a Ilnurom Zakarinom z ruskej Katushe. Bývalý belgický majster sveta ťažil v závere hlavne z výbornej pomoci tímového kolegu Bena Hermansa. V nedeľnej veternej Clasice Almeria zvíťazil Austrálčan Leight Howard zo švajčiarskeho tímu IAM. V trojčlennej skupine zdolal v záverečnom špurte Rusa Alexeya Tsatevicha z Katushe a spolujazdca z tímu Aleksejsa Saramotinsa.

Francúzsko ponúklo v druhej polovici týždňa štvoretapový pretek pri pobreží Stredozemného mora Tour La Mediterranéenne. Celkovým víťazom sa stal Andriy Grivko z kazašskej Astany, ktorý základ svojho úspechu položil úspešným atakom v závere tretej etapy. Na striebornom a bronzovom stupienku skončili Matthieu Ladagnous z FDJ a Belgičan Jan Bakelants vo farbách AG2R La Mondiale.

V závere máme ešte jednu zaujímavú správu. Na 12. výročie úmrtia Taliana Marca Pantaniho bola počas týždňa spustená online petícia pre detailné vyšetrenie smrti bývalého šampióna Tour de France a Gira d´Italia. Okolo jeho smrti je stále dosť nejasností, no záverečné vyšetrovanie uviedlo ako príčinu koktail liekov a kokaínu. Behom pár dní sa pod petíciu podpísalo viac než jedenásť tisíc ľudí.

  

Mohlo by vás zaujímať