Zhrnutie týždňa: Štart sezóny pre Movistar a Oricu, Sagan raz na pódiu

zdroj: twitter.com/Movistar_Team


Prvý závodný týždeň prebehol v znamení podujatí Tour de San Luis v Argentíne a Tour Down Under v Austrálii.

Na argentínskych cestách čakalo na jazdcov 7 etáp, z toho jedna tímová časovka a dva horské dojazdy. Nášmu Peťovi Saganovi sa v úvode sezóny nepodarilo zvíťaziť. Pripísal si výborné druhé a dve štvrté miesta. Fantasticky si na preteku počínali jazdci tímu Movistar. Prekvapením je celkové víťazstvo Dayera Quinatnu a skvelá tretia priečka staršieho a slávnejšieho brata Naira. Na druhej priečke skončil domáci jazdec Eduardo Sepulveda z francúzskeho tímu Fortueno Vital Concept so stratou 20 sekúnd na víťaza. Závod poznačil závažný pád v 5. etape do ktorého sa zaplietlo približne 40 jazdcov. Najhoršie dopadol Talian Adriano Malori z Movistaru, ktorý upadol po páde do kómy a bol ihneď prevezený do nemocnice. Našťastie je už vicemajster sveta v časovke v stabilizovanom stav, ktorý sa zo dňa na deň zlepšuje. Želáme teda skoré uzdravenie.

Austrálsky závod Tour Down Under ovládli jazdci tímu ORICA GreenEdge. Podarilo sa im vyhrať až päť zo siedmych etáp zásluhou domácich jazdcov Caleba EwanaSimona Gerransa, ktorý sa stal aj celkovým víťazom tohto podujatia už po štvrtý raz v kariére. Základ svojho úspechu položil víťazstvami a ziskom bonusových sekúnd v 3. a 4. etape. Jediné cieľové stúpanie v 5. etape vyhral suverénnym spôsobom Richie Porte, ktorý ho takmer celé zvládol „zo sedla“. Na celkové víťazstvo to však nestačilo, keďže obsadil druhú priečku a v celkovom poradí zaostal za svojím krajanom o 9 sekúnd.

Nepríjemné udalosti postihli tento týždeň aj nemeckú stajňu Giant – Alpecin. Šiestich jazdcov tímu na tréningovom kempe v španielskej Calpe doslova zmietlo z cesty vozidlo idúce v protismere. Najvážnejšie je zranená najväčšia hviezda tímu John Degenkolb, ktorý pravdepodobne príde o prst na ruke a Američan Chad Haga, ktorý utrpel tržné rany na tvári a krku. Rovnako želáme jazdcom skoré zotavenie.

Na záver máme jednu pozitívnu správu z francúzskej stajne FDJ. Rovnomenná francúzska lotériová spoločnosť predĺžila spoluprácu s tímom do roku 2018. Zaujímavosťou je, že pôsobí ako hlavný sponzor tímu už od roku 1997.

  

Mohlo by vás zaujímať