1. etapa Okolo Algarve 2021: Sam Bennett pokračuje vo vyhrávaní

zdroj: ©Deceuninck - Quick-Step - ©Luc Claessen / Getty Images

V stredu 5. mája začali päťetapové cyklistické preteky na juhu Portugalska. Na cyklistov čakala 1. etapa Okolo Algarve 2021, ktorá bola profilovo zvlnená, ale do okruhov favoritov sme zaraďovali práve šprintérske esá. Veľkým vyvrcholením mal byť šprintérsky súboj medzi aktuálne najlepším rýchlikom Írom Samom Bennettom (:dqt:) a Nemcom Pascalom Ackermannom (BOH). Šťastenu však hľadali aj ostatní špurtéri.

Záverečný šprint

Papierové prognózy sa aj napokon čiastočne splnili, pretože z víťazstva sa po chaotickom záverečnom šprinte tešil Sam Bennet. Jeho vláčik ovládol čelné pozície pelotónu v posledných dvoch kilometroch. Sam Bennett v tom čase figuroval na tretej pozícii. Jeho chrbta sa snažil držať Pascal Ackermann. Bola to však sizyfovská úloha. Sama Benneta v šprinte najviac ohrozoval Danny van Poppel (:iwg:), ktorý napokon berie druhé miesto. Bronzová priečka patrí Jonovi Aberasturiovi (Caja Rural). Pascal si zo záverečného šprintu napokon vystúpil.

 

Image
profil 1. etapy Okolo Algarve 2021 https://twitter.com/BORAhansgrohe/status/1389852392972333056/photo/1

Priebeh etapy

Cyklisti sa vydali na 190-kilometrov dlhú trať približne o jednej popoludní, nakoľko región Algarve je najzápadnejším regiónom kontinentálnej Európy, a teda slnko tam svieti aj neskoro po 8 hodine večer (plus časový posun). Po 11 kilometroch sa vytvoril únik v zložení Carlos Canal (Burgos-BH), Jon Irisarri (Caja Rural-Seguros RGA), Gustavo César Veloso (Atum General-Tavira-Maria Nova Hotel), Cesar Nicolas Paredes (Louletano-Loulé Concelho) a Hugo Nunes (Rádio Popular-Boavista). Pozostával teda prevažne z kontinentálnych domácich tímov. Po 41 prejedených kilometroch však v čele ostala iba štvorica. To znamená, že v celodennom úniku jazdil Carlos Canal, Jon Irisarri, Gustavo César Veloso a Hugo Nunes. Vybudovali si postupne aj viac ako dvojminútový náskok na pelotón. 

V pelotóne jazdil aj Fabio Jacobsen (:dqt:), pre ktorého sú to ďalšie preteky po reštarte kariéry:

35 kilometrov pred cieľom mala uniknutá skupina náskok už len jednej minúty. Šprintérska koncovka sa nezadržateľne blížila. Pokoj v pelotóne však nevládol. Doplatil na to aj Davide Ballerini (:dqt:), ktorý 25 kilometrov pred cieľom spadol spoločne s jazdcami tímu Kern Pharma. Nič vážne a dramatické sa však nestalo. Cyklisti jazdili v ústrety záverečnému šprintu. 20 kilometrov pred cieľom bol únik eliminovaný.

Záverečných 5 kilometrov bolo naozaj hektických. Pelotón sa vpredu viackrát rozdelil, raz aj kvôli motorke, ktorá sa nebezpečne zamiešala medzi cyklistov. Lež tím Deceuninck – Quick Step bol tam, kde mal byť.

1. etapa Okolo Algarve 2021: výsledky

01 Sam Bennett Deceuninck-Quick Step04:37:4120
02 Danny van Poppel Intermarché-Wanty-Gobert+ 0010
03 Jon Aberasturi Caja Rural-Seguros RGA+ 005
04 Stanislaw Aniolkowski Bingoal Pauwels Sauces WB+ 00
05 Iuri Leitao Tavfer – Measindot – Mortagua+ 00
06 Michael Mørkøv Deceuninck-Quick Step+ 00
07 Jarrad Drizners Hagens Berman Axeon+ 00
08 Rui Oliveira UAE Team Emirates+ 00
09 Ethan Hayter INEOS Grenadiers+ 00
10 Mikel Aristi Euskaltel-Euskadi+ 00

Zajtra na cyklistov čaká kopcovitá etapa, ktorá bude vrcholiť na slávnom stúpaní Foia.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár