1. etapa Okolo Chorvátska 2022: Jonathan Milan zaskočil za Mohoriča

1. etapa Okolo Chorvátska 2022

zdroj: https://twitter.com/BHRVictorious/status/1

1. etapa Okolo Chorvátska 2022 odštartovala 16. ročník najprestížnejších pretekov národa šachovnice. Cyklisti museli zvládnuť dlhých 223 kilometrov medzi mestami Osijek a Ludbreg, kde sa z víťazstva tešil Jonathan Milan (TBV), ktorý v hodine dvanástej zaskočil za vysileného Mateja Mohoriča. Druhý finišoval Sacha Modolo (Bardiani CSF Faizanè). Čisto talianske pódium doplnil tretí Mirco Maestri (EOLO – kometa). 

1. etapa Okolo Chorvátska 2022 – priebeh

Profil:

https://firstcycling.com/race.php?r=773&y=2022&e=all

Najprestížnejší ročník

Aj po majstrovstvách sveta cyklistický kalendár pokračuje ďalej. Tentoraz sa menej známy pelotón presunul na Balkánsky polostrov. Síce preteky Okolo Chorvátska (oficiálne CroRace) sú kategorizované ako „jednotkové“ (3. kategória), do krajiny slovenského mora prišli aj také hviezdy ako Matej Mohorič (TBV) či tohtoročný víťaz Tour de France Jonas Vingegaard (:tjb:). 16. ročník teda razom nadobudol nový rozmer.

Klasický priebeh

Čo sa týka pretekania, cyklisti sa do najdlhšej etapy vydali o 11:00 SELČ. Do úniku sa postupne prebojovalo osem jazdcov prevažne zo slovanských krajín ako Chorvátsko, Slovinsko či Poľsko. Na pelotón si vzornou spoluprácou dokázali vybojovať aj viac ako 3-minútový náskok.

Prietrž mračien prináša zmenu

Výrazná zmena prišla 50 kilometrov pred cieľom, kedy na pretekárov začalo výdatne a husto pršať. V tom čase na čele pretekov jazdilo už len uniknuté kvinteto. Pelotón so všetkými premrznutými favoritmi strácal menej ako minútu.

Selekcie na okruhu

Únik bol napokon dostihnutý počas prvého prejazdu stúpania na Ludbreg (3. kategória). Pelotón viedol Damiano Caruso (TBV), ktorého tesne pred vrchárskou prémiou predbehol Max Poole (DSM). Jeho hlavným motívom bol dres najlepšieho vrchára.

V zjazde sa zas o slovo prihlásil fenomenálny Slovinec Matej Mohorič, ktorý hlavný balík poriadne natiahol, pričom mnoho pretekárov zaostalo. Tím Bahrain – Victorious predvádzal veľké cyklistické remeslo.

Záver

V záverečnom okruhu mali najviac síl jazdci World Tour tímov, ktorí sa starali o tempo. 5 kilometrov pred cieľom sme však mohli vidieť prvé individuálne pokusy. Zo sedla sa zdvihol Jonas Vingegaard, no náskok si nevybudoval. Bol to Matej Mohorič, ktorý 3 500 metrov pred cieľovou páskou zaútočil a svojich súperov nechal za svojím chrbtom. Na rad prišla obľúbená disciplína víťaza Milána – San Rema – zjazd.

V zjazde si Matej Mohorič dokázal držať pársekundový náskok, ktorý si priniesol až do cieľovej rovinky. Súperi ale neboli ďaleko. Schýľovalo sa k napínavému finišu.

Napokon Mohoričovi došli sily tesne pred páskou, no jeho tím rýchlym spôsobom našiel plán B, ktorého hlavnou postavou bol dnes víťazný Jonathan Milan (TBV). Na druhom mieste šprintoval Sacha Modolo, ktorý porazil Mirca Maestriho.

 

1. etapa Okolo Chorvátska 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 2. etapa, ktorá by mala vyhovovať šprintérom.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár