1. etapa Okolo Katalánska 2021: Andreas Kron vyhral. Sagan si vystúpil

Okolo Katalánska 2021
Andreas Kron 1. etapa Okolo Katalánska 2021

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Peter Sagan (BOH) si v prvý deň prípravných pretekov vystúpil z tempa pelotónu na dlhom stúpaní. 1. etapa Okolo Katalánska 2021 bola ovládnutá únikom, ktorý útočil v posledných 20 km. Radoval sa Andreas Kron (:lts:) z Dánska, ktorý sa zároveň dostal do čela celkového poradia.




V španielskom meste Calella si to o víťazstvo po 178 km rozdali Luis Leon Sanchez (AST), Lennard Kämna (BOH), Andreas Kron (:lts:) a Rémy Rochas (COF). V šprintérskom súboji bol najrýchlejší Dán Kron, ktorý vyštartoval v pravý moment 150 metrov pred páskou. Druhý bol skúsený španielsky majster Sanchéz, tretí Francúz Rochas. Vpredu sa nachádzal aj Nemec Kämna z BORA – hansgrohe, ktorý tým získal dôležitý čas do ďalších etáp a celkového poradia.

Kron získal vo veku 22 rokov druhé profesionálne víťazstvo, prvé vo World Tour. Po tom, čo na kopcoch diktoval tempo tím Movistar a odpáral Petra Sagana, sa začalo útočiť. Napokon ustál pokus štvorice, ktorá finišovala pred zriedeným pelotónom s náskokom 16 sekúnd.

„Je to fantastické. Sú to moje prvé World Tour etapové preteky, aj prvé víťazstvo,“ povedal v cieli Andreas Kron. „Je to šialené, nemám slov. Bol to ťažký deň, môj kolega Moniquet bol v úniku a získal vrchársky dres.“

Peter Sagan (BOH) vypadol z hlavného pelotónu na prvom veľkom stúpaní dňa 62 km pred cieľom. Slovák skončil na 113. mieste so stratou 8:30 min. Šprintérsku formu na San Reme ukázal dobrú, dlhé výkony na stúpaniach po chorobe a vypadnutí tréningu ale ešte nie sú na klasickej úrovni. Na to slúžia tieto etapové preteky. Pre 31-ročného Slováka sú čisto ako príprava.

V utorok je na programe individuálna časovka dlhá 18,5 km. Favoritmi sú Rémi Cavagna, Josef Černý alebo Rohan Dennis.

Ako prebehla 1. etapa Okolo Katalánska 2021?

Peter Sagan prvýkrát na Volta Ciclista a Catalunya

Slovenský cyklista sa naďalej dostáva do optimálnej formy. Náznaky priniesol vo finále najdlhšej klasiky Miláno – San Remo, kde skončil štvrtý. Chýba mu tréning kvôli COVID-19, vyše tisíc kilometrov na španielskych cestách mu budú slúžiť ako ideálna príprava.

„Som šťastný za to, čo som urobil na Miláno – San Remo. Dúfam, že po týchto pretekoch budem na tom oveľa lepšie. Bude to náročné, bude dôležité iba ich dokončiť. Budem ťažko pracovať pre tím a dúfam, že mi to pomôže pre belgické klasiky,“ povedal Peter Sagan pred 1. etapou.

Úvodný deň v Calella

Po štarte vo významom prímorskom stredisku na severovýchode Španielska sa po veľkom okruhu vo vnútrozemí finišovalo. Calella tradične otvorilo 100. ročník World Tour pretekov kopcovitou etapou dlhou 178 km. V jej strede sa nachádzala dvojica stúpaní Port de Les Guilleries (3,9 km o sklone 3,9%) s takmer 30 km stúpavým príjazdom a Port de Santa Fe del Montseny (12,2 km o 4%) 50 km pred cieľom. Po dlhom zjazde v posledných 20 km prišlo Port de Collsacreu (1,4 km o 5,6%). Cieľ sa nachádzal na rovinatej časti s viacerými zákrutami.

Išlo tak o pomerne jednoduchý deň. Katalánske preteky ponúknu v nasledujúcom týždni ešte oveľa náročnejšie vrchárske výzvy.

Profil: 1. etapa Okolo Katalánska 2021

1. etapa Okolo Katalánska 2021
1. etapa Okolo Katalánska 2021. zdroj: voltacatalunya.cat

Bora sťahovala únik

Na 175 jazdcov si počkalo príjemné bezveterné slnečné počasie s 12 ºC. Natnael Berhane (COF), Gotzon Martin (Euskatel Euskadi), Rein Taaramäe (:iwg:), Sylvian Moniquet (:lts:) sa po 15 km usadili na čele etapy. Na zvlnenej časti si vytvorili náskok 4 minút. Pelotón kontroloval tím BORA – hansgrohe, ktorý mal v zostave dvoch najlepších šprintérov na vrchárskom podujatí. Boli nimi Peter Sagan (BOH) a Jordi Meeus (BOH).

Ešte pred začiatkom dlhého stúpania 90 km pred cieľom bol náskok 3:36 min.

Padalo sa

V prvej hodine spadlo hneď niekoľko jazdcov. Pokračovať mohol Rémi Cavagna (:dqt:), rovnako ajAlexander Evans (:iwg:) s tímovým kolegom o niekoľko kilometrov neskôr. Smolu mali Pieter Serry (:dqt:) a Rui Costa (:uae:), ktorí hneď v prvom dni museli preteky kvôli zraneniam po páde opustiť.

Movistar pritvrdzuje

Na najdlhšom stúpaní dnešného dňa sa pelotón postupne zmenšoval. Na špici bol Movistar Team, ktorý viditeľne chcel oslabiť viaceré zoskupeina. Rozpadal sa aj únik a 60 km pred cieľom bol na čele už len Belgičan Sylvian Moniquet. 23-ročný jazdec z Lotto Soudal dnes ovládol vrchárske prémie prvej aj druhej kategórie a v zajtrajšej časovke bude nosiť vrchársky dres.

Posledný jazdec z brejku bol dostihnutý 50 km pred cieľom.

Peter Sagan aj Chris Froome vypadli z pelotónu

62 km pred cieľom bol medzi viacerými odpadajúcimi jazdcami aj Peter Sagan. Slovák nasadil pomalšie tempo a pokračoval v etape. Možnosť na triumf sa však rozplynula. Ukázalo sa, že domáci celok Movistar chcel v prvý deň sťažiť etapu čo najviac.

Peter Sagan 1. etapa Okolo Katalánska 2021
zdroj: Eurosport Player

„Dobrá práca Peťo. Vieme, na čo sa sústredíš,“ zneli pozitívne slová na Twitteri od Spinazzeho, sponzora tímu BORA – hansgrohe.

Chris Froome (:isn:) z pelotónu odpadol na 48 km pred cieľom. Brit prichádza po ťažkom zranení a ani napriek odvážnym výrokom to nevyzerá na šťastný koniec. Devastačné zranenia nohy boli veľkou zábranu pri samotnom návrate do profesionálnej cyklistiky. To štvornásobný víťaz Tour de France prekonal, ale zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by ďalší triumf pridal. Zaradil sa do zadnej skupiny, v ktorej bol aj Sagan.

Útočilo sa. Kämna, Sanchéz, Kron v úniku

Na dlhom klesaní mal stále všetko pod kontrolou tím Movistar. 25 km pred cieľom prichádzali zo skupiny približne 50 pretekárov prvé útoky. Najprv sa hlavná skupina rozdelila na dve. Aktívni boli Luis Leon Sanchez (AST), Lennard Kämna (BOH), Andreas Kron (:lts:) a Rémy Rochas (COF) a o tri kilometre útokmi vytvorili únik.

Za nimi sa ihneď nesformovali tímy, aby stíhali. Na méte 20 km pred koncom mali spolupracujúci utečenci náskok tridsiatich sekúnd. Medzera sa zväčšovala v ich prospech.

Na poslednom stúpaní dňa 15 km do konca sa snažil z balíku na čelo dolepiť Giulio Ciccone (:tfr:), na klesaní Esteban Chaves (:bex:). Nevyšlo to. So vstupom do záverečných 10 km bolo manko na hranici 26 sekúnd. Až príliš neskoro sa na špici pravidelne striedali tímy EF Education-NIPPO, Team BikeExchange alebo Trek-Segafredo a INEOS Grenadiers. Tí si uvedomovali nebezpečie v podobe Nemca Kämnu, ktorý má šancu aj vo vrchárskych etapách a v celkovom poradí.

Kron najrýchlejší v špurte

V predposlednom kilometri vyskúšal útok Kämna. Neuspel. Dostal sa na čelo skupinky a ak chcel získať čas na konkurentov v pelotóne, musel pracovať. Posledný kilometer sa niesol v taktickom súboji, jazdci na čele boli ostražití. Viedol Nemec z Bory, ktorý však prekvapivo tiež pripustil na taktické hry a párkrát pri obzeraní za seba spomalil.

Na cieľovej rovinke najprv nastúpil Rochas. V jeho závese bol Kron. Dán sa dostal 120 metrov pred cieľom na vzduch a mal najvyššiu rýchlosť. Luis Leon Sanchez mal zlé načasovanie a v závere ešte „hodil vlnu“ cez polovicu cesty. Skončil na druhom mieste. Kämna nemal na špurt kvalitu ani sily a skončil štvrtý.



V šprinte balíka za nimi bol prvý Dion Smith (:bex:). V hlavnej skupine boli všetci favoriti na celkové poradie. Defekt dostal v predposlednom kilometri spolulíder Movistaru Marc Soler (MOV), ale vďaka pravidlu troch kilometrov by sa mu mal počítať rovnaký čas.

Výsledky: 1. etapa Okolo Katalánska 2021

Poz.JazdecTímČas
01Andreas KronLotto Soudal04:20:15
02Luis León SánchezAstana-Premier Tech+ 00
03Rémy RochasCofidis+ 00
04Lennard KämnaBORA-hansgrohe+ 00
05Dion SmithTeam BikeExchange+ 16
06Matej MohoricBahrain Victorious+ 16
07Ide SchellingBORA-hansgrohe+ 16
08Alejandro ValverdeMovistar Team+ 16
09Alexander KampTrek-Segafredo+ 16
10Michael ValgrenEF Education-NIPPO+ 16

Priebežné poradie: 1. etapa Okolo Katalánska 2021

Poz.JazdecTímČas
01Andreas KronLotto Soudal04:20:05
02Luis León SánchezAstana-Premier Tech+ 04
03Rémy RochasCofidis+ 06
04Lennard KämnaBORA-hansgrohe+ 10
05Dion SmithTeam BikeExchange+ 26
06Matej MohoricBahrain Victorious+ 26
07Ide SchellingBORA-hansgrohe+ 26
08Alejandro ValverdeMovistar Team+ 26
09Alexander KampTrek-Segafredo+ 26
10Michael ValgrenEF Education-NIPPO+ 26

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár