1. etapa Okolo Langkawi 2022 priniesla víťazstvo Glebovi Syritsovi

1. etapa Okolo Langkawi 2022

zdroj: https://twitter.com/AstanaQazTeam/status1922/photo/1

1. etapa Okolo Langkawi 2022 odštartovala 26. ročník najprestížnejších etapových pretekov v Malajzii. Z víťazstva sa na úvod v Kuala Lumpur po vydarenom špurte tešil Gleb Syritsa (AST) pred druhým Erlendom Blikrom (Uno-X Pro Cycling). Bronzovú priečku vybojoval Max Kanter (MOV). 

1. etapa Okolo Langkawi 2022 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-langkawi/2022/stage-1/today/profiles

Klasický priebeh

Po jesenných klasikách v Taliansku a historicky prvom ročníku gravelových majstrovstiev sveta sa pelotón presunul na ďaleký východ, do Malajzie. 160 kilometrov dlhá etapa s 5 klasifikovanými stúpaniami mala tradičný priebeh. V úvodných kilometroch sa bojovalo o členstvo v celodennom úniku. Napokon sa na čele pretekov prezentovala deviatka pretekárov prevažne z tamojších tímov v zložení Trym Holther (Drone Hopper), Jambaljam Sainbayar, Nur Aiman Zariff (obaja Terengganu), Tiano Da Silva (Pro Touch), Carter Bettles (Ara), Peerapol Chawchiangwang (Thailand CT), Étienne van Empel (China Glory), Nik Zulkifli (Malaysia) a John Salazar (Philippines). Na pelotón si vzornou spoluprácou dokázali vybudovať maximálne 8 minút náskoku.

Pod vedením World Tour celkov

Ako sa predpokladalo, najväčší záujem o kontrolu mali stajne s licenciou World Tour, konkrétne Astrana a EF Éducation-Easy Post. Vďaka vysokému nastolenému tempu sa hlavné pole kontinuálne približovalo ku skupinke uniknutých pretekárov, ktorá postupne strácala na svojej početnosti. Najdhšie vpredu zotrval Jambaljam Sainbayar, ktorý bol eliminovaný až 20 kilometrov pred cieľom.

Hektický záver

Záverečných 20 kilometrov sa nieslo v znamení útočenia a silného tropického dažďa. Pelotón však zostal kompaktný až do cieľovej rovinky (aj vďaka nórskemu celku Uno-X Pro Cycling). Najväčšie zastúpenie v samotnom šprinte mal tím Spojených arabských emirátov, no bol to Gleb Syritsa, ktorý správne načasoval svoj šprint. Tímovú podporu nedokázal zúžitkovať nemecký šprintér Max Kanter, ktorý sa tak musel uspokojiť s tretím miestom.

1. etapa Okolo Langkawi 2022 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár