1. etapa Okolo Romandie 2022: Teuns rozosmutnil Denisa na páske

Okolo Romandie 2022
1. etapa Okolo Romandie 2022

zdroj: https://twitter.com/alejanvalverde/status/17/photo/1

1. etapa Okolo Romandie 2022 mala zvlnený charakter. V závere cyklistov čakala strmá koncovka. S ňou si najlepšie poradil víťaz Valónskeho šípu Dylan Teuns (TBV), ktorý druhého Rohana Denisa (:tjb:) zdolal v hodine dvanástej – na páske o pár centimetrov. Tretí finišoval Marc Hirschi (UAD).   

Doterajší líder pretekov Ethan Hayter (:ins:), víťaz včerajšieho prológu, bol zahrnutý do hromadného pádu pár kilometrov pred cieľom v Romonte. Do boja o udržanie líderského dresu sa preto nezapojil. Novým lídrom sa stáva dnes druhý Rohan Denis.

1. etapa Okolo Romandie 2022 – priebeh

Profil:

https://firstcycling.com/race.php?r=12&y=2022&e=01

Slávnostný štart

Po Liège-Bastogne-Liège sa presúvame k etapovým pretekom do Švajčiarska. Tie odštartovali už včerajším prológom, ktorý vyhral Ethan Hayter (:ins:). Rodák z Londýna sa preto po celý dnešný deň prezentoval v drese lídra pretekov.

Celodenný únik

Celodenný únik sa vytvoril krátko po ostrom štarte. Nastúpilo si doň 5 cyklistov: Valère Thiébaud i Antoine Debons (obaja Swiss Cycling), Julius Johannsen (:iwg:), Thomas Champion (COF) a Tim Naberman (DSM), ktorí si drvivú väčšinu etapy udržiavali konštantný náskok 2 minút. Preto o etapový vavrín v závere nebojovali.  

Bojovalo sa však o body do vrchárskej súťaže. O ne mal najväčší záujem práve Thomas Champion, ktorý vyhral prvé dve prémie (Suchy a Esmonts). Zajtra sa preto bude prezentovať v drese najlepšieho vrchára. 

Stabilné preteky

Aj napriek tomu, že profil 1. etapy otváral dvere aktívnej cyklistike, pelotón a jazdci v čele zvolili pokojnejší štýl pretekania. Predsa len 75. ročník pretekov v regióne Romandia bol ešte len na začiatku. Preto najzaujímavejšou časťou etapy bol samotný záver, kam pelotón našiel kompaktný. Posledná dvojica z denného úniku bola eliminovaná 30 kilometrov pred cieľom.

Záverečná stena

15 kilometrov pred cieľom sa odohral hromadný pád, v ktorom bola zapletená takmer polovica štartového poľa. Žiaľ, medzi padnutými pretekármi bol aj Ethan Hayter, líder pretekov, ktorý sa tak do záverečného boja o etapový vavrín nezapojil.

V záverečnom kilometrovom stúpaní ako prvý zaútočil Rohan Denis (:tjb:), čím stimuloval útoky svojich rivalov. Austrálsky špecialista na časovky si však v stúpaní počíňal veľmi dobre. Nanešťastie mu však došli sily v najmenej vhodnom momente – na cieľovej čiare, kde ho o pár centimetrov porazil Dylan Teuns (TBV), nedávny víťaz Valónskeho šípu. Na treťom mieste finišoval Marc Hirschi (UAD).

1. etapa Okolo Romandie 2022 – výsledky

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár