1. etapa Okolo Slovenska 2022: Vernon opäť raz zvíťazil, Štoček vyhrával prémie

Okolo Slovenska 2022
1. etapa Okolo Slovenska 2022

zdroj: https://twitter.com/TourofSlovakia/status/1570

1. etapa Okolo Slovenska 2022 priniesla rovinaté dobrodružstvo na západe. Po 140 kilometroch etapa vyvrcholila záverečným šprintom v slovenskom Ríme, kde sa radoval priebežný líder Ethan Vernon (:dqt:). Tesne druhý finišoval Gleb Syritsa (AST). Tretiu priečku bral Giovanni Lonardi (Eolo – Kometa). 

Po celý deň sa v 6-člennom úniku aktívne prezentoval Slovák Matúš Štoček, ktorý okrem záverečnej šprintérskej prémie vyhral aj jedinú vrchársku prémiu na trati. Zajtra sa preto predstaví v drese najlepšieho vrchára. Vďaka svojim útokom si vyslúžil titul najbojovnejšieho pretekára etapy.

Martin Svrček (:dqt:) po celý deň odvádzal skvelú tímovu prácu a v závere si z tempa vystúpil. Naďalej mu však patrí dres najlepšieho Slováka.

1. etapa Okolo Slovenska 2022 – priebeh

Profil:

22 1 profil
https://www.okoloslovenska.com/sk/rocniky/66-rocnik/etapy/1-etapa

Štart

Pelotón sa do 1. etapy vydal zo Šamorína. V žltom drese sa prezentoval víťaz včerajšieho prológu Ethan Vernon (:dqt:). Zelený dres zas niesol Jozef Černý (:dqt:), i keď oficiálne patril priebežnému lídrovi. V drese najlepšieho Slováka mohli diváci vidieť Martina Svrčeka (:dqt:), ktorý zažíva prvý etapový štart za najúspešnejší tím sveta. Vo včerajšom prológu finišoval na perfektnom 9. mieste.

https://www.facebook.com/photo?fbid=530163215775768&set=a.487741220017968

Štoček v úniku baží po bodkách

Ihneď od úvodu sa vytvoril 6-členný únik čisto z kontinentálnych tímov. Cestu do čela si našli Diego Pablo Sevilla Lopez (EOLO – Kometa), Jasper Haest (VolkerWessels Team), Marcin Budzinski (HRE Mazowsze Serce Polski), Nik Cemažar (Adria Mobil), Bryan Olivo (Friuli ASD) a aj Slovák Matúš Štoček (ATT Investments), ktorý dokázal vyhrať jedinú vrchársku prémiu v Červenom kameni.

Na obrázku môže byť 4 ľudia, stojaci ľudia, ľudia na bicykloch, bicykel a cesta
https://www.facebook.com/photo?fbid=530170865775003&set=a.487741220017968

Keďže išlo o jediné body do vrchárskej súťaže, Matúš Štoček sa tak virtuálne dostal do bodkovaného dresu najlepšieho vrchára, ktorý si oblečie v zajtrajšej etape.

Pokojný priebeh

Na trase medzi Šamorínom a Trnavou však okrem prémie vládol pokoj zbraniam. Pelotón vedený tímom Quick – Step Alpha Vinyl držal uniknutú šesticu pod kontrolou. Maximálny náskok bol trojminútový. V pelotóne bol teda čas aj na menšie rozhovory.

Šprintérske prémie

Okrem vrchárskej prémie boli na programe aj tri šprintérske prémie s bonusovými sekundami. Prvú rýchlostnú skúšku v Senici vyhral  Jasper Haest. Druhú v Borovej vyhral Bryan Olivo a tretiu záverečnú v Jaslovských Bohuniciach Matúš Štoček.

Na záverečnej šprintérskej prémii došlo aj k záverečnému útoku, ku ktorému sa odhodlal Jasper Haest. Titul najbojovnejšieho jazdca bol preňho tou najväčšou incentívou. Po kilometri sa k nemu z pelotónu pridal Michael Belleri (Biesse – Carrera), s ktorým tvoril čelné duo až do méty 5 kilometrov pred cieľom. V tom čase na hrote pelotónu jazdil Martin Svrček.

Šprint v Trnave

Ako sa predpokladalo, finále bolo čisto v réžii tímu Quick – Step Alpha Vinyl, kedy Svrček, Štybar a napokon Morkov rozbehli šprint pre priebežného lídra pretekov Ethana Vernon, ktorý víťazstvom v závere nepohrdol. Druhý finišoval Gleb Syritsa (AST), ktorý 20 metrov pred cieľovou páskou ťukol do žltého Vernona.

1. etapa Okolo Slovenska 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 2. etapa, ktorá už bude kopcovitá.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár