1. etapa Tour de France 2022: Časovku v uliciach Kodane ovládol Lampaert

Tour de France 2022

zdroj: https://twitter.com/qst_alphavinyl

Štart starej dámy netradične hostilo Dánsko. 1. etapa Tour de France 2022 sa odohrala v Kodani. Cyklisti dnes na trati zápolili s chronometrom. Individuálnu časovku znepríjemnil dážď. Na mokrom povrchu bol najrýchlejší Yves Lampaert (:dqt:). 

Favoriti na celkové poradie v náročnom počasí neriskovali. Tadej Pogačar (:uae:) ukázal, že je na obhajobu žltého dresu pripravený. Peter Sagan (Total Energies) obsadil konečné 140. miesto.

Profil – 1.etapa Tour de France 2022

https://www.letour.fr/en/stage-1

Upršaná časovka

Cyklistov privítal dážď. Ako prvý vyrazil na trať 109. ročníka francúzskej Grand Tour Jérémy Lecroq (B&B Hotels – KTM). Francúz stanovil čas na 16 minút a 19 sekúnd. Len o desať minút neskôr štartoval holandský talent Mathieu Van der Poel (Alpecin-Deceuninck). 27 -ročný pretekár sa mokrých ciest nezľakol a s časom 15 minút a 30 sekúnd sa usadil na priebežnej vedúcej pozícií.

Favoriti na žltý dres

Skvelú individuálnu časovku predviedol aj Primož Roglič (:tjb:). Líder tímu Jumbo – Visma nestratil a cieľ preťal len tri sekundy za vedúcim časom Van der Poela. Pól minúty na Rogliča stratil Francúz Romain Bardet (DSM) i Nairo Quintana (Team Arkéa Samsic). V silnom daždi sa v kontakte so Slovincom dokázali udržať Alexander Vlasov (BOH) a Geraint Thomas (:ins:), V cieli ich delili len sekundy.

Van Aert vs. Ganna

Tesne pred piatou hodinou popoludní štartovali s minútovým odstupom za sebou dvaja veľkí ašpiranti na víťazstvo. Priebežnú líderskú pozíciu si stále držal Mathieu Van der Poel (Alpecin-Deceuninck). Na prvom medzičase figuroval v časovke Filippo Ganna (:ins:) na šiestej priečke. Talian však na trati zrýchľoval a v cieli pokoril vedúceho muža o dve sekundy.

Úradujúci majster sveta na stoličku pre lídra nezasadol. Len pár sekúnd za ním stanovil rýchlejší čas Wout Van Aert (:tjb:). Belgičan mal k dobru päť sekúnd. Najrýchlejším z ašpirantov na celkové poradie bol Tadej Pogačar (:uae:). Obhájca žltého dresu na trati dokázal konkurovať tým najrýchlejším. Vo finiši napokon zdolal o tri sekundy aj Filippa Gannu (:ins:).

Krátko po piatej vyrazil na trať aj jediný Slovák v štartovom poli. Peter Sagan (Total Energies) v časovke šetril potrebné sily a cieľ preťal v čase 16 minút 49 sekúnd. Napokon mu to stačilo na konečnú 140. priečku.

Pád Laporta 

Výborný čas si na trati držal Christophe Laporte (:tjb:), ktorý ukazoval, že tím  Jumbo-Visma prišiel na Tour de France 2022 veľmi dobre pripravený. V rýchlosti sa však pošmykol na mokrej ceste v jednej z technicky náročných zákrut a skončil na zemi. Znamenalo to koniec ambíciám na výsledok v najlepšej desiatke.

Posledná hodina

S pribúdajúcimi hodinami ustál dážď a zostávajúci pretekári mali lepšie podmienky. Čas Wouta Van Aerta (:tjb:) vyzeral neprekonateľne. V poslednej hodine štartoval Yves Lampaert (:dqt:). Belgičan figuroval na prvom medzičase tri sekundy za Van Aertom. Využil priaznivejšie podmienky a v druhej polovici trati zvýšil svoje tempo. V cieli zdolal svojho krajana Yves Lampaert (:dqt:) takmer o päť sekúnd. Na jeho čas už nedokázal nikto odpovedať a tak sa do zajtrajšej etapy oblečie do žltého dresu.

Výsledky 1.epata Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

 

Stará dáma pokračuje druhou etapou v Dánsku. Tentokrát sa očakáva súboj v hromadnom dojazde.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár