1. etapa Tour de l’Avenir 2021: Opäť Wærenskjold, Slováci v problémoch

1. etapa Tour de l'Avenir 2021

Po prológu na „Tour de France pre mladých“ nasledovala 1. etapa Tour de l’Avenir 2021. V hromadnom dojazde vyhral priebežný líder Søren Wærenskjold z Nórska.

Na druhom mieste skončil Luca Colnaghi z Talianska a tretí bol Axel Laurance z Francúzska. Na štvrtom mieste bol Čech Pavel Bittner.

Slováci v top 10 chýbali. Počas dňa sa udialo množstvo pádov, v jednom z nich boli Filip Lohinský (75 km pred cieľom) a v ďalšom Matúš Štoček (20 km do konca). Lukáš Kubiš finišoval v hlavnom pelotóne, ale nemal ideálnu pozíciu pre technické problémy.

„V posledných 20 km sa išlo neustále hore a dole. Vedel som, že som musel mať dobrú pozíciu. Všetky kopčeky som išiel za Nórmi a prešiel som ich v pohode. V posledných kilometroch sa išlo po rovine, ale cez niekoľko kruhových objazdov. Na jednom z nich zachytil moje predné koleso jeden francúzsky pretekár a urobil mi ‚osmičku‘. Koleso sa mi šúchalo o brzdu a nedokázal som sa dostať do šprintu, čo ma veľmi mrzí. Škoda, pretože šancí na šprint tu nie je až tak veľa a túto som premárnil vlastnou nerozvážnosťou,“ napísal Kubiš na svoj Instagram.

1. etapa Tour de l’Avenir 2021 – profil:

1. etapa Tour de l'Avenir 2021
1. etapa Tour de l’Avenir 2021

Prvá riadna etapa mala 161 kilometrov. Viedla po severovýchodnom Francúzsku, končilo sa v meste Soissons. Išlo o šprintérsku skúšku, aj keď jazdcov mohli potrápiť menšie kopčeky.

Piatkový prológ ovládol Nór Søren Wærenskjold, ktorý pretekal v žltom drese pre lídra. V príjemnom slnečnom počasí s 28 ºC sa na trať vydalo 174 pretekárov do 23 rokov. Neštartoval Brit Ben Turner, ktorý v prológu spadol.

Malý únik, bol v ňom aj Plapp

Luke Plapp (Austrália), Sebastian Kolze Changizi (Dánsko) , Mats Wenzel (Luxembursko), Louis Coqueret (Grand Est-Hauts de France) a Jordan Santiago Rodriguez (Ekvádor) sa po mnohých útokoch v pelotóne usadili na čele pretekov. Mali náskok približne troch minút, pelotón si ich strážil. S 25 km do konca bola strata už pod jednou minútou.

Zaujímavá bola účasť Plappa – novej posily tímu INEOS Grenadiers. 20-ročný jazdec je majstrom Austrálie v časovke, ale potenciál ukázal aj v kopcoch a má byť budúcnosťou britskej zostavy.

V problémoch bol v prvej časti etapy vrchársky favorit pretekov Andres Camilo Ardila (Kolumbia), ale vrátil sa do pelotónu. V posledných 20 km spadol jeden z lídrov Česka Mathias Vacek. Trafil si rameno a vedel, že nebude pokračovať. Pri ceste sedel so slzami v očiach.

Únik dostihnutý, chystal sa šprint

S 5 km do konca bola na čele trojica Plapp – Changizi, ale mala už len desaťsekundový náskok a boli dostihnutí. V pelotóne panovala obrovská nervozita, prichádzali ďalšie pády. Po strete s asfaltom sa musel do pelotónu vracať nemecký favorit do kopcov Florian Lipowitz, alebo druhý muž prológu Johan Price-Pejtersen.

V nedeľu je na programe tímová časovka.

1. etapa Tour de l’Avenir 2021 – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár