1. etapu Étoile de Bessèges vyhral Christophe Laporte

Christophe Laporte (COF) vyhral 1. etapu pretekov Étoile de Bessèges 2020. Na krátkom strmom stúpaní v Bellegarde porazil Nacera Bouhanniho (Arkéa Samsic) vo vyrovnanom puncheurskom súboji. Tretí skončil Mads Pedersen (:tfr:) s pomerne väčším odstupom na najlepšiu dvojicu Francúzov.

Prvé európske etapové preteky kategórie 2.1 dnes začali ako momentálne jediné prebiehajúce podujatie. Privítali tak množstvo hviezd ako Egan Bernal, Geraint Thomas, Filippo Ganna (:ins:), Greg Van Avermaet (ACT), Simon Yates (:bex:) alebo Vincenzo Nibali (:tfr:). Prvá etapa mala 146 km a viedla v okolí francúzskeho Nimes. Nenastúpil do nej tím Sport Vlaanderen-Baloise, v ktorom boli zistené prípady covid-19.

Na začiatku sa vytvoril malý únik zložený z jazdcov z kontinentálnych tímov: Tom Paquot (Bingoal-Wallonie Bruxelles), Alexandre Delettre (Delko) a Louis Louvet (St Michel-Auber93). Pelotón ale viedli tímy AG2R Citroen, BORA – hansgrohe a únik bol v dostatočnej vzialenosti dostihnutý. Delettre z úniku si prišiel po vrchársky dres na jedinom prostrednom stúpaní dňa, keď sa prvýkrát prešlo plánovaným cieľovým kopcom.

Felixa Großschartner spadol šesť kilometrov v hromadnom páde, ktorý zdržal aj Alberta Bettiola a viacerých silných jazdcov. Pelotón sa tak rozdelil v strede. S prvými pretekmi v sezóne totiž v pelotóne vládla nervozita a kolízia favorizovaného Rakúšana bola jej prirodzeným vyústením. Komisári sa neskôr rozhodli udeliť všetkým jazdcom, ktorí spadli, rovnaký čas. Môžu tak naďalej bojovať o dobré umiestnenie v celkovom poradí.

Laporte hviezdi v Bessèges

V závere prišli skoro všetci veľkí favoriti pod cieľovú pásku, kde sa najprv silným nástupom v posledných 300 metroch ukázal Bouhanni. Jeho francúzsky krajan Laporte ale v posledných desiatkach metroch za jeho kolesom našiel vyššiu rýchlosť a vyhral etapu. Prišiel si po svoje štvrté víťazstvo z pretekov „Hviezd Besseges“, ktoré pred dvoma rokmi vyhral aj celkovo. Rovnako sa obliekol do dresu pre priebežného lídra.

V prvom dni v drese Bory sa dnes pekne ukázal mladý belgický talent Jordi Meeus, ktorý získal šieste miesto.

Zajtra je na programe rovinatá etapa, kde by mali zažiariť podobní jazdci, ale v hre by malo byť aj Ackermann či Nizzolo.

Záznam posledných metrov:

1. etapa Étoile de Bessèges 2021

01Christophe LaporteCofidis03:14:32
02Nacer BouhanniTeam Arkéa-Samsic+ 00
03Mads PedersenTrek-Segafredo+ 02
04Giacomo NizzoloTeam Qhubeka ASSOS+ 02
05Michal KwiatkowskiINEOS Grenadiers+ 02
06Jordi MeeusBORA-hansgrohe+ 02
07Bryan CoquardB&B Hotels p/b KTM+ 02
08John DegenkolbLotto Soudal+ 02
09Jake StewartGroupama-FDJ+ 02
10Danny van PoppelIntermarché-Wanty-Gobert+ 02
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár