10. etapa Vuelta a España 2020: Roglič jednoznačný

Vuelta a España 2020
10. etapa Vuelta a España 2020 Roglič

zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

10. etapa pretekov Vuelta a España 2020 sa ukončila na krátkom výbušnom stúpaní v Suances. Na ňom vyhral Primož Roglič (:tjb:). Ten vďaka bonusu 10 sekúnd v cieli a trom sekundám na skupinu za ním dorovnal 13-sekundové manko pred etapou na Richarda Carapaza (:ins:). Víťazný Slovinec je v rovnakom čase ako Ekvádorčan a vďaka lepším umiestneniam v etapách je v červenom drese. Roglič vyhral už tretiu etapu na tejto Vuelte.

10. etapa Vuelta a España 2020 – profil:

10. etapa Vuelta a España 2020 mala 185 kilometrov. Išlo sa pri baskickom pobreží Atlantického oceánu, ktoré je však vyplnené krátkymi kopcami. Tomu zodpovedala aj zvlnená trasa s viac ako 2000 nastúpanými výškovými metrami. Finále malo 1,5 km o sklone 6%.

Na jazdcov si dnes počkal ďalší pomerne pekný neskorý októbrový deň. Bolo približne 18 ºC bez možného silného oceánskeho vetru.



10. etapa Vuelta a Espana 2020
10. etapa Vuelta a Espana 2020. zdroj: lavuelta.es

Carapaz v červenom drese pred etapou:

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa INEOS Grenadiers (@ineosgrenadiers),

Skorý únik

Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA), Brent Van Moer (:lts:), Pim Lingthart (Total Direct Energie) a Alexander Molenaar (Burgos BH) boli po skorých útokoch na čele etapy väčšinu dňa. Skúšal sa k nim pridať aj Michal Paluta (:ccc:), ale mladému Poliakovi sa to nepodarilo.

Mladý Van Moer bol prvý na šprintérskej aj vrchárskej prémii, ale lídri súťaží Roglič, respektíve Guillaume Martin vôbec nie sú ohrození v takýchto etapách.

V prvej polovici etapy mal únik náskok aj desiatich minút, ale to začal pracovať favorizovaný tím Deceuninck – Quick Step. Manko sa tak po rýchlejším tempom na viacerých krátkych kopcoch začalo zmenšovať. Pridali sa aj Mitchelton-Scott či Astana Pro Team.



Kontrola pelotónu

Na Alto de San Cipriano a následnej šprintérskej prémii pod krátkym stúpaním dokonca na tempo vlastného tímu nestačil Sam Bennett (:dqt:). Ten bol včera penalizovaný za strkanie pred šprintom a dnes si chuť nenapravil, keď 27 km pred koncom bol mimo hlavnej skupiny medzi ostatnými odpadlíkmi. Finále bolo pre neho tak-či-tak ťažké a nádej sa vkladala do mladého Andreu Bagioliho (:dqt:).

17 km pred koncom bolo po úniku dňa a všetko sa schyľovalo k výbušnému finále. Na čele boli stále spomínané tímy, ale aj tie s lídrami na celkové poradie ako Team Jumbo-Visma alebo INEOS Grenadiers. Tí nechceli stratiť zbytočné sekundy pred najdôležitejšími etapami.

Útoky v posledných 10 km

Neskorý útok pred vstupom do posledných 10 km skúsil Willie Smit (Burgos-BH). Chcel využiť zvlnený vstup do cieľového mesta, ale pelotón ostal pomerne organizovaný. Po jeho dostihnutí 9 km pred cieľom nastúpili Rémi Cavagna (:dqt:) a Ivo Oliveira (:uae:). Tento pokus už vyzeral nádejnejšie, Quick Step prirodzene nepracoval a ostatných dostal pod tlak.

O štyri kilometre sa od Portugalčana odpútal Cavagna a naplno pokračoval do cieľa. Pelotón za ním ovládali Ineos a Astana. 2 km pred cieľom bol odvážny pokus Cavagnu neutralizovaný tímom priebežného lídra Ineos.

Primož Roglič vyhral 10. etapu Vuelta a España 2020

Do posledného kilometra, už na stúpaní, prišla ako prvá dvojica z Caja Rural. Potom bol však na špici Zdeněk Štybar (:dqt:), spoza neho 600 metrov pred cieľom nastúpil Guillaume Martin (COF), ale za ním sa taktiež išlo už naplno. Francúz neudržal zrýchľujúcich jazdcov za sebou.

150 metrov pred cieľom sa na predné priečky dostal Primož Roglič (:tjb:) a v závere mal najlepšie zrýchlenie. 31-ročný Slovinec vyhral svoju tretiu etapu na tohtoročnej Vuelte. Ukázal, že je vo fantastickej forme. Jeho tím ho pred posledným kilometrom skvele chránil. Po útoku Martina sa držal na kolese druhého Andreu Bagioliho (:dqt:), ktorý sám špurtoval 200 metrov pred cieľom.

Druhý bol mladý Talian Bagioli. Na podobnom profile je dobrý aj tretí Felix Großschartner (BOH). Na extrémne silného Slovinca však dnes nikto nemal nárok. V cieli mal Roglič ešte čas zdvihnúť ruky, pozrieť sa naspäť a poslať bozk pre celý svet s jemným úsmevom.

Slovinec sa v šprinte dostal na čelo 100 metrov pred cieľom a behom sekundy si vypracoval náskok viacerých dĺžok bicykla. Rozhodne sa nešetril na vrchárske etapy a sám získal čas v podobe bonusových sekúnd na Carapaza, ktorý bol 14. V cieli získal druhý muž Tour de France na zadnú skupinku náskok troch sekúnd. Do etapy Roglič vstupoval so stratou 13 sekúnd, ktorú presne dorovnal.

Celkové poradie

Roglič 1. etapa Vuelta 2020
Roglič v červenom drese. zdroj: twitter.com/twocGAME

Primož Roglič (:tjb:) má rovnaký čas ako Richard Carapaz (:ins:). Rozhodcovia ešte dlhšie porovnávali časy z oficiálneho časovača s videom a zhodli sa, že Carapaz bol v skupine s trojsekundovým mankom. Preto sa uplatnilo pravidlo, že o lídrovi celkovej klasifikácie rozhodne lepší súčet umiestnení v etapách, ak sa ešte nešla časovka. Primož s tromi prvými a dvoma druhými miestami je na tom lepšie. Zároveň je aj lídrom bodovacej súťaže.

Tretí je Dan Martin (:ins:) s mankom 25 sekúnd. V minúte je ešte Hugh Carthy (:efd:). Najlepším mladým jazdcom je Enric Mas (MOV) s 1:51.

Zajtra je na programe štvrtý finiš na horskom stúpaní. Alto de La Farrapona príde v sobotu, v nedeľu si na jazdcov počká kráľovská horská etapa na brutálne Alto de Angliru. Ak Roglič prežije útoky Carapaza, čas by mal získať v časovke v utorok a byť tak na najlepšej ceste za obhajobou titulu.

Posledný kilometer (video):

10. etapa Vuelta a España 2020 – výsledky:

1.Primoz RoglicSlo:tjb:04:14:11
2.Felix GrossschartnerAutBOH
3.Andrea BagioliIta:dqt:
4.Alex Aranburu DebaSpaast
5.Robert StannardAus:mts:
6.Julien SimonFraTotal Direct Energie
7.Daniel MartinIrl:isn:
8.Guillaume MartinFraCofidis
9.Jasper PhilipsenBel:uae:00:00:03
10.Magnus Cort NielsenDen:efd:00:00:03

10. etapa Vuelta a España 2020 – priebežné poradie:

1.Primoz RoglicSlo:tjb:40:25:15
2.Richard CarapazEcu:ins:
3.Daniel MartinIrl:isn:0:00:25
4.Hugh CarthyGBr:efd:0:00:51
5.Enric Mas NicolauSpaMOV0:01:54
6.Felix GrossschartnerAutBOH0:03:19
7.Esteban ChavesCol:mts:0:03:28
8.Alejandro ValverdeSpaMOV0:03:35
9.Wout PoelsNed:bmt:0:03:47
10.Marc SolerSpaMOV0:03:52
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár