11. etapa La Vuelta a Espaňa 2021: profil, trasa, favoriti

Vuelta a España 2021
11. etapa Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: @Bettiniphoto @photogomezsport @TeamBahrainVictorious

Neustále hore-dole v okolí Malagy a Granady môže dopadnúť všelijako. 11. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 je síce najkratšia, ale ani zďaleka najľahšia.

Odd Christian Eiking
Odd Christian Eiking. ©Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

V predošlej, 10. etape zvíťazil únik s veľkým náskokom. Vďaka tomu sa na prvé a druhé miesto v celkovom poradí dostali Nór Odd Christian Eiking (:iwg:) a Francúz Guillaume Martin (COF). Etapu vyhral Michael Storer (DSM). Primož Roglič (:tjb:) s niekoľkominútovým odstupom bol spokojný s tým, že stratí červený dres. Slovinec zaútočil a bol najsilnejší v hlavnej skupine, ale spadol. Nezískal tak žiaden čas na Enrica Masa a Migula Ángela Lópeza (MOV). Sekundy však stratili oslabení lídri INEOS Grenadiers Egan Bernal a Adam Yates (:ins:).

11. etapa Vuelta 2021:

streda 25. augusta 2021
Dĺžka
: 133,6  km
Profil: kopcovitý, 2250 nastúpaných výškových metrov
Štart: 14:15, Antequera
Predpokladaný dojazd: 17:20 – 17:40, Valdepeñas de Jaén

Cyklistika: 11. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 live prenos – vysielanie v TV

11. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

11. etapa Vuelta a Espaňa 2021 mapa
©Unipublic

Začína sa pri Antequera, pri starovekých monolitických Dolmenoch zo zoznamu UNESCO. Potom sa jazdci presúvajú smerom na sever, cez stred Andalúzie. Končí sa v provincii Jaén, ktorá obsahuje nespočetné množstvo krátkych a strmých stúpaní.

11. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – profil:

11. etapa Vuelta a Espaňa 2021
11. etapa Vuelta a Espaňa 2021. ©Unipublic

Horská dráha v predhorí Sierra Nevada. Prvá časť etapy je najľahšia, ale boj o únik bude opäť neuveriteľne nabitý. Ide predsa len o najkratšiu riadnu etapu, takže akcia sa nemusí ani nikdy zastaviť.

Po 41 km sa začne stúpať na nekategorizované stúpanie o dĺžke 6 km s priemerom 5%. V strede etapy sa pokračuje cez zvlnenú časť, až sa na 90. kilometri opäť začne stúpať ku Caserias (6 km – 5%). Prejde sa cez šprintérsku prémiu, ale prví dvaja muži Jasper Philipsen a Fabio Jakobsen na nej sotva budú bodovať.

Po rýchlom zjazde je 16 kilometrov pred cieľom na rade najväčšie prekážka dňa – Puerto de Locubin (8,8 km – 5,7%). Na vrchole sa nachádzajú 3-2-1 bonusové sekundy a na miestami technickom zjazde sa ešte nekončí.

Cieľ sa nachádza na dvojkilometrovom kopci, ktorý má v poslednom kilometri priemer až 8,5% s maximami 23%. Deň pripomína ardenskú klasiku.

Mladý Rigoberto Urán vstupuje v roku 2010 do rovnakého cieľu:

Vtedy však vyhral Igor Antón.

Počasie

Na jazdcov si počká slnečné počasie a 28 ºC. V prvej časti etapy bude fúkať o rýchlosti 20 km/h zozadu, ale keď sa cesta stočí, môže vzniknúť nepríjemný bočný vietor. Ku koncu vietor utíchne.

11. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – favoriti

Tím Intermarché Wanty Gobert by si rád udržal červený dres s Oddom Christianom Eikingom (:iwg:), ale majú na to silu? A hlavne v takejto nevyspytateľnej etape?

Bude veľmi zložité strážiť únik. Preto má brejk šancu na víťazstvo. Šancu na červený dres zacíti Cofidis, Martin stráca len 58 sekúnd a je lepším vrchárom ako Eiking.

Únikoví špecialisti

Väčšina vhodných kandidátov bola v úniku aj v predošlej etape, kde minula veľa síl, hlavne na rýchlom štarte.

Giro d Italia 2021 favoriti na ružový dres
Romain Bardet (v strede) ©Cor Vos

Vpredu však chýbal Romain Bardet (DSM), ktorý síce spadol, ale do Vuelty vstupoval vo veľkej forme. Na Francúzovi sa to podpísalo na dlhých stúpaniach, ale v klasikárskej etape by mal patriť k najsilnejším. Team DSM zároveň ponúka veľmi veľa možností.

Ozve sa opäť doterajší kráľ únikov Michael Storer (DSM)? 24-ročný Austrálčan v životnej forme vyhral už dve etapy. Stratiť sa nemusia ani Thymen Arensman (DSM), alebo Martin Tusveld (DSM).

Mauri-Vansevenant
Mauri Vansevenant. © Deceuninck – Quick-Step – ©Tim De Waele / Getty Images

Formu ukázal Robert Stannard (DSM), ktorý sa dlhšie držal na stúpaní v 10. etape. Rovnako tam boli aj mladí výbušní vrchári z Deceuninck – Quick-Step Mauri Vansevenant (:dqt:) a Andrea Bagioli (:dqt:). Belgičan aj Talian sú veľmi dobrí na krátkych stúpaniach. Etapu však rozhodne osemkilometrové, cez ktoré by sa mali dostať a v závere ukázať lepšiu dynamiku.

Andreas Kron 1. etapa Okolo Katalánska 2021
Andreas Kron. zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Jhonatan Narvaez (:ins:) má šancu sa stať záchrancom INEOS Grenadiers, ktorým Vuelta v celkovom poradí vôbec nevychádza. Andreas Kron (:lts:) chýbal v poslednom úniku, ale pri prípadnej ďalšej účasti by bol veľkou hrozbou.

Gorka Izagirre
Gorka Izagirre oslavuje víťazstvo na Gran Trittico Lombardo v daždi. zdroj: twitter.com/cyclecollective

Clément Champoussin (ACT), Nick Schultz (:bex:), Jesús Herrada (COF) sú ďalšie mená do výberu. Úniky skúšajú aj jazdci z Astana Premier-Tech, naposledy to bol Luis Leon Sanchez (AST). Alex Aranburu preteky opustil, takže bude chýbať kazažskému tímu. Ďalej sú však v možnostiach aj vrchári s dobrou koncovkou na strmých skloncoh Gorka Ion Izagirre (AST), alebo Omar Fraile (AST).

Mikel Landa (TBV) si vystúpil z tempa a je definitívne mimo hry o top 15, takže môže útočiť. Strmé a krátke stúpania však nie sú jeho šálka kávy. Z jeho tímu sa však na podobnom profile pýtajú ľudia, ako Jan Tratnik (TBV), alebo Wout Poels (TBV).

Celkové poradie

Primož Roglič
Roglič v útoku.PHOTOGOMEZSPORT2021

Primož Roglič (:tjb:) síce spadol, ale to ho nijak nezastaví. Stále je na virtuálne najlepšej pozícii medzi favoritmi. Má najlepšiu výbušnosť a špurt do prípadného finále, kde môže získať ešte sekundy k dobru.

Enric Mas, za ním López.(c) Photo Gomez Sport

Dlhé stúpanie môže slúžiť ako pôda pre otestovanie Rogliča zo strany Movistar Team. Najlepšie vyzerá Španiel Enric Mas (MOV). Reálnejší je aktívnejší prístup od Kolumbijčana Miguela Ángela Lópeza (MOV), aby sa Mas šetri.

Egan Bernal Adam Yates (:ins:) vyzerali na stúpaní v 10. etape veľmi biedne. Dokonca stratili polminútu. Brit Yates je síce v celkovom ponímaní Vuelty lepšie jazdiacim pretekárom, ale vždy si nájde slabšie chvíle. Možno aj táto etapa napovie, či môžu vôbec pomýšľať na top 3.

Jack Haig
Jack Haig. ©Photogomezsport

Bahrain Victorious má všetko postavené na Jackovi Haigovi (TBV). V tejto etape môžu využiť spomínaných ľudí, ale aj Gina Mädera (TBV), Marka Paduna (TBV), alebo Damiana Carusa (TBV), aby spôsobili chaos a oslabili Movistar a Rogliča. Útočná cyklistika je presne to, v čom je Bahrain v tejto sezóne najúspešnejší.

Po šťastnom úniku je vrchár Guillaume Martin (COF) na druhom mieste. Bude len na ňom, či sa udrží v správnej pozícii a nakoniec aj v top 10 skončí. Bola by škoda to zahodiť ako na Tour de France, keď bol v úplne rovnakej polohe.

Boj o top 10

Alexandr Vlasov (AST) a Felix Großschartner (BOH) vstúpili do nového týždňa správne a etapu dokončili v skupine s Rogličom či Seppom Kussom a Movistarom.

Naopak, istý čas stratili David de la Cruz (:uae:), Fabio Aru (:tqa:) a Louis Meintjes (:iwg:). Krátka a veľmi intenzívna etapa bude ďalšou nápoveďou v hádanke, že kto sa napokon v top 10 objaví.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár