11. etapa Tour de France 2021 (TdF): profil, trasa, Mont Ventoux

Tour de France 2021
11. etapa Tour de France 2021

Historický deň, v ktorom sa prvýkrát vystúpi na Mont Ventoux dvakrát. 11. etapa Tour de France 2021 opäť zamieri do hôr. Dokáže niekto ohroziť Tadeja Pogačara, alebo uvidíme veľmi tesnú bitku o cenné pódium?

V predošlej etape získal Mark Cavendish (:dqt:) tretie víťazstvo na prebiehajúcom ročníku. Na konte ich má celkovo už 33 a na dorovnanie historického rekordu mu chýba už len jeden zásah. Po dominantnom výkone celého tímu Deceuninck – Quick-Step sa britský šprintér vzdialil konkurentom v boji o zelený dres.

Mark Cavendish
Mark Cavendish. ©Deceuninck – Quick-Step – ©Tim De Waele / Getty Images

11. etapa TdF 2021:

streda 7. júla 2021
Dĺžka
: 198,9 km
Profil: horský, 4647 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:00, Sorgues
Predpokladaný dojazd: ~17:36, Malaucène

11. etapa TdF 2021 live prenos – vysielanie v TV



11. etapa Tour de France 2021 – trasa

V pohorí Centrálny masív sa odohrá etapa s najväčším počtom nabraných výškových metrov v ročníku – až 4647 rozložených po bezmála 200 kilometroch. Po štarte v Sorgues na juhovýchode Francúzska sa pelotón dostane viac na sever, do národného parku, kde leží „Obor Provensálska“ – Mont Ventoux.

Stúpanie sa na Tour de France použilo dokopy pätnásťkrát. Prvý raz to bolo ešte v roku 1951. Stalo sa legendou pretekov a prináša aj tragické udalosti, ako napríklad smrť majstra sveta Toma Simpsona. Naposledy sa na „plešatú horu“ stúpalo v roku 2016 a pre vietor bola etapa skrátená. Dramatických udalostí sa však stalo viac než dosť. Beh Chrisa Frooma bez bicykla po zrážke s motorkárom sa stal jedným z ikonických momentov cyklistiky v poslednom desaťročí.

Na Mont Ventoux sa však nekončí, nasleduje technický zjazd do dediny Malaucène. O tomto fakte nevedel Pierre Rolland (B&B Hotels), ktorý sa pripravoval na horský finiš a v pondelok ostal po reakcii novinárov prekvapený.

11. etapa Tour de France 2021 – profil:

11. etapa Tour de France 2021
11. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Prvé kilometre sú rovinaté. Po odjazdených 40 km prichádza jediná šprintérska prémia, pred ktorou je ešte krátke stúpanie Côte de Fontaine-de-Vaucluse (1,9 km – 6%). Keďže bitka o zelený dres je stále veľmi živá, Michael Matthews a Sonny Colbrelli a ich tímy môžu poriadne osviežiť štart etapy a posnažiť sa odpáliť Marka Cavendisha, ktorý pohodlne vedie v súťaži o zelený dres.

Nasleduje ešte jedno krátke stúpanie Côte de Gordes (2,5 km – 5,1%) a jednoduchšia zvlnená časť až do méty 72 odjazdených kilometrov. Aj na nej bude tvorba úniku možná. Ak sa to nevydarí, dlhé kopce budú na selekciu dostatočné.

Začína sa neľahkým Col de la Liguière (9,3 km – 6,7%), ktoré vrcholí 115 km pred cieľom. Rozdáva sa na ňom dosť bodov do vrchárskej súťaže, kde to je stále veľmi otvorené medzi jazdcami ako Nairo Quintana, Wout Poels alebo Michael Woods.

 

102 km pred cieľom je však už na rade hlavný chod dňa – Mont Ventoux. Na vrchol je možné sa dostať troma spôsobmi, nasledujúci z dediny Sault je najjednoduchší, ak sa dá niečo také povedať o výstupe na „Veternú horu“ (áno, tretia prezývka kopca). Predposledný výstup dňa meria 22 km s priemerom 5,1%. Prvé dve tretiny sú do jemných sklonov okolo 4,5% aj s falošnými rovinami. Keď sa však dôjde k horskej chate Reynard, začína nefalšovaný výstup dlhý šesť kilometrov o priemere približne 8%.

Posledné ročníky sa cyklisti pri pohľade na vysielač na vrchole tešili, že najhoršie majú za sebou. Ani zďaleka.

Prídu na jeden z najťažších a najnebezpečnejších zjazdov celého ročníka. Už na ňom bude do cieľa smerovať výrazne zriedený pelotón, kde budú len lídri tímov a ich najlepší domestici.

Druhé stúpanie na Mont Ventoux:

Mont Ventoux
© A.S.O.

„Čerešničkou na torte“ je najťažšie stúpanie dňa, opäť na Mont Ventoux s dĺžkou 15,7 km o priemere 8,8%. Začína sa tvrdých 9% v lese, z ktorého sa vyjde po 10 km ku Chalet Reynard. Po ňom prichádza najľahší kilometer stúpania o 5% a prichádza sa opäť na deprimujúcu „púšť“, ktorá je otvorená vetru a poriadne vyžmýka všetky sily. Najstrmejšie je to pod vrcholom, takže oddelenie sa pred zjazdom je jednoznačne dobrá možnosť na víťazstvo.

Zjazd do dediny Malaucène už budú jazdci poznať, no kľukaté cestičky budú stále nekompromisné. Technické klesanie do cieľa meria 16 kilometrov.

Počasie

Francúzsko pomaly zasahujú vlny horúčav a 30 ºC má byť aj vo vyšších nadmorských výškach. Na Mont Ventoux sa následne predpovedajú búrky z horúčav a má byť 20 ºC. Bude bezvetrie.

11. etapa Tour de France 2021 – favoriti

Na začiatku si tím UAE bude musieť postrážiť únik, aby sa do neho nedostali nebezpeční jazdci. Potom však tím okolo Tadeja Pogačara nemá prečo kontrolovať tempo a etapa tak pravdepodobne padne kvalitnému úniku. Až veľmi veľa dobrých vrchárov je mimo boja o celkové poradie.

Kto z úniku?

Hľadáme hlavne výborných vrchárov, ale aj skvelých zjazdárov. Keďže sa jazdci blížia k hranici 2000 metrov nad morom, výhodu majú fyzicky dobre pripravení borci. Kolumbijčania tak vôbec nie sú bez šance, ba naopak. Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) však pravdepodobne minie sily v boji o body na vrchárskych prémiách, keďže je v bodkovanom drese. V deviatej etape vyzeral byť veľmi silný mladý Sergio Higuita (:efn:). Ožiť však môžu aj jeho krajania Esteban Chaves (:bex:) a Miguel Ángel López (MOV). Posledný menovaný pred pár týždňami ovládol jednodňovku Mont Ventoux Challange, kde zajazdil veľmi dobrý čas.

Nairo Quintana
Nairo Quintana. ©A.S.O./Pauline Ballet

Jedným z najlepších zjazdárov v celkom pelotóne je nebojácny Bask Ion Izagirre (AST), ktorý náročné počasie (teplo aj búrky) priam vyhľadáva. Rovnakými vlastnosťami disponuje aj Pello Bilbao (TBV).

Ion Izagirre 6. etapa Vuelta a Espaňa, vedie Carapaz
Ion Izagirre. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Po druhom voľnom dni odíde z pretekov Vincenzo Nibali (:tfr:). Talianove zjazdárske superschopnosti nemusíme predstavovať, má však formu na to, aby vydržal tempo smerom nahor?

Ak by sa predpovede potvrdili a dostali by sme horúčavy, Julian Alaphilippe (:dqt:) bude mať ideálne podmienky. Francúzsky majster sveta ovláda klesania dokonale a jeho vrchárska forma z posledných mesiacov je dobrá. Prvý veľký výkon sezóny dokonca predviedol priamo na Mont Ventoux ku Chalet Reynard na Tour de la Provence.

Julian Alaphilippe 1. etapa Tour de France 2021
Alaphilippe. ©Deceuninck – Quick-Step – ©Luc Claessen / Getty Images

Z vrchárov strácajú dostatočný čas aj borci ako Simon Yates (:bex:), Wout Poels (TBV), Jakob Fuglsang (AST), Pierre Latour (TotalEnergies) alebo doposiaľ nevýrazný Dan Martin (:isn:). Dopredu sa určite dostane aj jeho kolega Mike Woods (:isn:). Dvojica z Israel Start-Up Nation je však známa svojimi často kotstrbatými zjazdmi.

Celkové poradie pred 11. etapou TdF:

01Tadej PogacarUAE Team Emirates38:25:17
02Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 02:01
03Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 05:18
04Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 05:32
05Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 05:33
06Enric MasMovistar Team+ 05:47
07Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 05:58
08Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 06:12
09Guillaume MartinCofidis+ 07:02
10David GauduGroupama-FDJ+ 07:22
11Pello BilbaoBahrain Victorious+ 08:38
12Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 11:38
13Aurélien Paret-PeintreAG2R Citroën Team+ 11:54

Ďalší jazdci strácajú až 20 minút a teda môžeme povedať, že do úniku sa môže bezpečne dostať hocikto, kto je na horšej ako 13. priečke.

Tadej Pogačar a ostatní z celkového poradia

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar. ©A.S.O./Pauline Ballet

Ak dôjde na bitku medzi jazdcami z prvých priečok celkového poradia, Tadej Pogačar (:uae:) by mal vyjsť úplne najlepšie. 22-ročný Slovinec je na nezastavanie a pohodlne vládne Tour de France. Vo výkonoch na kopcoch nemá konkurenciu a zajtra prichádza ďalšia príležitosť na potvrdenie toho faktu. Nemá sa však kam tlačiť, na klesaniach môže zvoliť opatrnosť. Sú to jeho súperi, ktorí by sa mali snažiť.

Alebo už rezignovali a zabojujú o pódium tak, ako keby Pogačar ani neexistoval?

Richard Carapaz na Vuelte. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Richard Carapaz (:ins:) je posledným lídrom Ineosu, na vedúceho jazdca stráca až 5:33 a pred sebou má ešte niekoľkých pretekárov, ktorých musí predbehnúť, aby sa vôbec na pódium dostal. Náročná horská etapa by mu mala sedieť, jedná sa o vynikajúceho zjazdára, ktorý vie aj zaútočiť. Lenže jeho forma musí porásť, aby všetko využil.

Ben O'Connor a Sergio Higuita
Ben O’Connor. © A.S.O./Pauline Ballet

Ben O’Connor (ACT) sa chtiac-nechtiac v nedeľu dostal na pódium. Austrálčan pravdepodobne bude len v defenzívnom móde. Mať pódium na Tour je vec, ktorú po problémoch s kontraktom len pred pár mesiacmi, asi len ťažko niekto zahodí.

O tretiu priečku stále bojujú aj Rigoberto Urán (:efn:), Jonas Vingegaard (:tjb:), Enric Mas (MOV), Wilco Kelderman (BOH), ale i Alexej Lucenko (AST). Všetci ukázali slabiny i nejaké svetlé výkony a sú od seba oddelení len jednou minútou. Aj to bude jedna z hlavných tém horských etáp.

Zabrať musia francúzske nádeje David Gaudu (FDJ) i Guillaume Martin (COF), dostávame sa do ich terénu.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár