12. etapa Giro d’Italia 2020 preview: Ako zuby

Giro d'Italia 2020
12. etapa Giro d'Italia 2020

12. etapa Giro d’Italia 2020 presunie svoju pozornosť na klasikárov a kopcovitých špecialistov. Atraktívna trasa je stvorená pre útoky, či úspešný únik. Profilom pripomína zuby, v strede sa nenájde ani meter roviny. Kto sa do toho zahryzne najviac?



15. októbra 2020
Dĺžka
: 204 km
Profil: kopcovitý, 3812 nastúpaných metrov
Štart: 11:10 LSEČ, Cesenatico
Predpokladaný dojazd: ~16:30 LSEČ, Cesenatico
Vysielanie, live prenos: Eurosport 1 od 12:25

12. etapa Giro d’Italia 2020 – trasa

S výnimkou prvých a posledných 25 km sa v etape ide neustále hore a dole. Začína sa jadranskom meste Cesenatico s 25-tisíc obyvateľmi. Je to domov zosnulej legendy Marca Pantaniho. Po štarte sa prejde do vnútrozemia a predhoria Apenín. Okolie miništátu San Maríno má veľmi veľa kopcov, ktoré sú často strmé a majú zaujímavé cesty. Niektoré ponúkajú starší asfalt a úzke kľukaté cestičky. Etapa má 24 km a bez dvesto metrov štyritisíc výškových metrov. Zďaleka nejde o najťažšiu etapu ročníka, ale v týždní s prevažne šprintérskymi etapami ide o niečo, na čo si dajú aj kvalitní vrchári pozor.

12. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

12. etapa Giro d'Italia 2020
12. etapa Giro d’Italia 2020

Krátka rovina bude pravdepodobne slúžiť na vytvorenie úniku dňa. Tento boj sa však môže natiahnuť až k prvým kopcom, keďže únik má pri absencii dominantných tímov na pretekoch šancu vyhrať. Prvé kategorizované stúpanie je Ciola (6 km o sklone 6,4%). V prvej polovici je ešte trojkové Barbotto (4,5 km – 8,4%), ktoré je veľmi strmé a v poslednom kilometri dosahuje 12 až 17%. Zaťažovanie nôh prichádza po ďalšom zjazde, ktorý je ako skoro všetky ostatné, technický.

Schodovité stúpanie Perticara má 8,1 km o sklone 4,7%, ale je rozdelené dvojkilometrovým zjazdom. Prvá časť stúpania má až 9,8%, potom bude nasledovať tiahly osemkilometrový nástup s 5%. Vtedy sa budú jazdci nachádzať 85 km pred koncom a pred sebou budú mať ešte tri kopce.



Madonna di Pugliano (9,1 km – 5,9%) je najdlhšou skúškou dňa. Prvé štyri kilometro majú 7,7%, nasleduje rovinatá sekcia a 2,5 km o 6%. Po ňom príde nekategorizovaný kopec Passo delle Siepi (4,7 km – 4,5%). Poslednou prekážkou dňa je výbušné Gorolo (4,4 km – 6,3%).

Po ňom nasleduje zjazd dlhý 16 km a 24 km čistej roviny.

Ak by došlo k nejakému šprintu väčšej skupiny, až na jeden ostrý obkúka 2,5 km pred koncom je to priame s jednou ostrou zatáčkou pred flamme rouge.

12. etapa Giro d’Italia – mapa a počasie:

12. etapa Giro d'Italia 2020 mapa

V predpovedi sa vyskytujú prehánky s teplotami okolo 16 ºC. Hlavne na technických zjazdoch môžu byť mokré cesty veľkým nebezpečenstvom.

12. etapa Giro d’Italia 2020 – favoriti

Šancu na etapu má hlavne únik, hlavne kvôli tomu, že na pretekoch sa nenachádza ani jeden tím, ktorý by bol ochotný ísť tvrdé tempo väčšinu etapy. O brejk bude tuhý boj. Ak v ňom budú jazdci s dostatočnou stratou na ľudí z predných miest celkového poradia, bude už len na nich sa prebojovať cez kruté kopce. Deceuninck – Quick Step či Trek-Segafredo, asi najsilnejšie celky, ich v pokoji nechajú.

Lotéria menom únik

Thomas De Gendt (:lts:) už neraz v podobnej etape ukázal, že ak zapne svoje watty, je na tomto profile z úniku neporaziteľný. Belgičan ešte v tejto sezóne nepredviedol svoje typické sólo. Ďalším veľmi silným pretekárom, ktorý sa však v brejku už ukázal, je dvojnásobný etapový víťaz Filippo Ganna (:ins:). Ďalšími možnými kandidátmi, ktorí čo-to na Gire už predviedli, sú Salvatore Puccio (:ins:), Ben Swift (:ins:), Giovanni Visconti (Vini Zabú-KTM), Matthew Holmes (:lts:), Ruben Guerrerio (:efd:) či Marco Frapporti (Vini Zabú-KTM).

Thomas De Gend
Thomas De Gendt. zdroj: twitter.com/BBCSport

Ale úniky sú vždy lotériou a v nich každým dňom objavujeme nové mená. Čo takto najväčší maďarský talent Attila Valter (:ccc:)? Alebo víťaz druhej etapy Diego Ulissi (:uae:), ďalší zástupca improvizujúceho Ineosu Jhonatan Narváez (:ins:), alebo Hector Carretero (MOV)?

Peter Sagan (BOH) vyhral na o čosi jednoduchšej etape, ale z úniku by mal možno opäť šancu. Uvidíme, či to pre neho nebude až príliš ťažké.

Alebo show v celkovom poradí?

Pri neúspechu úniku má etapa všetky predpoklady na to, aby priniesla nejaké jemné rozdiely medzi hráčmi z top 15 celkového poradia.

Jakob Fuglsang (AST) je ako víťaz monumentov Okolo Lombardie a Liege-Bastogne-Liege z posledného roka veľkým favoritom na to, aby rozprúdil akciu na krákych kopcoch. Má čo doháňať, v 10. etape stratil takmer minútu.

Fuglsang vyhral Okolo Lombardie 2020
Jakob Fuglsang. foto: twitter.com/Il_Lombardia

Patrick Konrad (BOH), Pello Bilbao (:bmt:), Vincenzo Nibali (:tfr:) či Wilco Kelderman (:sun:) sú jazdcami, ktorí tiež vedie útočiť. V super forme sa nachádza Domenico Pozzovivo (:ntt:). Joaõ Almeida (:dqt:) je, zdá sa, na tomto klasikárskom teréne ako ryba vo vode a mal by si postrážiť svoje vedenie, možno využiť svoje explozívne nohy.


  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár