12. etapa Giro d’Italia 2021 preview: Spomalenie v kopcoch

Giro d'Italia 2021

zdroj: Fabio Ferrari/LaPresse

12. etapa Giro d’Italia 2021 ponúka jednu z najlepších trás stredne kopcovitých etáp. Lenže po predošlom dni má toho skoro každý plné zuby. Dočkáme sa ďalšieho životného víťazstva z úniku, alebo po nezabudnuteľnom dni uvidíme ďalšiu akciu v celkovom poradí?

Predošlá etapa sa odohrala na 35 km nespevnených ciest. Vyhral ju mladý Švajčiar Mauro Schmid (:tqa:). Za ním sa odohrala bitka v celkovom poradí. Najlepšie z nej vzišiel Egan Bernal (:ins:), ktorý vedie preteky s náskokom 44 sekúnd na Alexandra Vlasova (AST). Remco Evenepoel (:dqt:) sa prepadol na siedme miesto a stráca  2:22 min.

štvrtok 20. mája 2021
Dĺžka
: 212 km
Profil: kopcovitý, 3700 nastúpaných výškových metrov
Štart: 11:20, Siena
Predpokladaný dojazd: ~17:15, Bagno di Romagna

12. etapa Giro 2021 live – vysielanie naživo:

12. etapa Giro d’Italia 2021 trasa

Nachádzame sa v Toskánsku a v meste Siena. Jedno z historických miest Toskánska netreba predstavovať. Samo sa v posledných rokoch preslávilo cieľom klasiky Strade Bianche na historickom námestí Piazza del Campo. Po dlhých 212 km sa finišuje v meste Bagno di Romagna. Jazdci sa do známych kúpeľov v údolí rieky Savio dostanú po ceste na severovýchod.

12. etapa Giro d’Italia 2021 profil:

12. etapa Giro d'Italia 2021
12. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

V prvých kilometroch cesty sa prejde okolo Florencie, azda najznámejšieho mesta Toskánska. V blízkosti sa nachádza prvá šprintérska prémia, ktorá príde po relatívne rovinatej trase a možnosť majú aj šprintéri ako Sagan, Gavíria, Viviani, Cimolai. Museli by sa však dostať do úniku. BORA – hansgrohe alebo Israel Start-Up Nation by však tomu mohli svojich konkurentov stíhať.

Prvé kategorizované stúpanie dňa príde po 76 km. Monte Morello (7,6km – 6,6%) tretej kategórie ale nebude patriť k najväčším ťahákom dňa. Pelotón sa v druhej polovici presunie do regiónu Emilia-Romagna. Nasleduje zjazd a výstup na Passo della Consuma (17,1 km – 5.7%), neskôr Passo della Calla (15,3 km – 5,5%) s konštantnými sklonmi a dlhým technickým zjazdom To už bude skupina poriadne zriedená a do cieľa bude ostávať 21 kilometrov.

Finálny kopec nesie názov Passo del Carnaio (10,8 km – 5,1%). S tromi ťažkými kilometrami v strede s až 10 percentami. pôjde o náročnú skúšku. Nasleduje päťkilometrový, pomerne priamočiary zjazd a zvyšok bude tvorený rovinou do cieľovej destinácie.

12. etapa Giro d’Italia 2021 favoriti:

S naozaj vysokým počtom výškových metrov a dlhými stúpaniami by inokedy išlo o deň pre celkové poradie. No po vyčerpávajúcej 11. etape sa INEOS Grenadiers ako najsilnejší tím bude šetriť. Nikto iný nemá veľkú silu na to, aby si postrážil únik dňa. Preto skupina utvorená na začiatku má pri správnom obsahu vrchárov a prípadne ich pomocníkov veľkú šancu na víťazstvo. Okrem schopností na kopcoch sa zíde aj dynamika pri prípadných útokoch, či zjazdárske schopnosti.

Favoriti z úniku

Do brejku sa samozrejme dostanú jazdci, ktorí už stratili dosť času v celkovom poradí.

Bauke Mollema (:tfr:) viackrát skúšal jazdu v prednej skupine, ale ešte ani raz sa mu tento rok nepodarilo z úniku vyhrať. Holanďan je však špecialistom na strmé stúpania a často vie prekvapivo zaútočiť. Gianluca Brambilla (:tfr:) ako jeho kolega zacíti šancu tiež.

Mäder, Carretero a Mollema v úniku v 6. etape. © Fabio Ferrari/LaPresse

Taliani Diego Ulissi (:uae:), Alessandro De Marchi (:isn:), Albeto Bettiol (:efn:), Fausto Masnada (:dqt:), Davide Formolo (:uae:) po 11. etape stratili veľké množstvo času a mali byť mať voľnú ruku. To asi neplatí o Matteovi Fabbrovi (BOH) a Giovanni Aleottim (BOH), ktorých líder Emanuel Buchmann sa dostal späť do hry o celkové poradie a mali by ho chrániť. Inak by sa do úniku mal hrnúť aj Felix Großschartner (BOH).

Z iných jazdcov sú k dispozícii mená ako Ruben Guerreiro (:efn:), Simon Carr (:efn:), George Bennett (:tjb:), Gino Mäder (TBV), Dan Martin (:isn:) alebo Koen Bouwman (:tjb:). Modrý dres pre najlepšieho jazdca vo vrchárskej klasifikácii bude hájiť Geoffrey Bouchard (ACT).

Bernal vyzerá suverénne najlepšie

Egan Bernal
Egan Bernal. © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Ak by nastali nejaké neočakávané udalosti, stále si to o výhru môžu rozdať najlepší jazdci z top 10. Vtedy by mal úradovať Egan Bernal (:ins:) v ružovom drese. Inak by si sekundy na dominantného Kolumbijčana chceli vziať Alexander Vlasov (AST), Emanuel Buchmann (BOH), Damiano Caruso (TBV) alebo Simon Yates (:bex:). Ani Remco Evenepoel (:dqt:) a Joao Almeida (:dqt:) ešte neskladajú zbrane.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár