12. etapa La Vuelta a Espaňa 2021: trasa, profil, favoriti

Vuelta a España 2021
12. etapa Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: Michel wal

12. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 má kopec so zaujímavým názvom, no ponúkne aj záživný priebeh? Finále je kópiou dejiska prvého Grand Tour víťazstva, ktorý si v roku 2011 prevzal istý Peter Sagan.

Primož Roglič 11. etapa Vuelta a Espaňa 2021
Primož Roglič. ©Photogomezsport

V predošlej etape sa končilo na strmom a výbušnom stúpaní. Zo skupiny favoritov bol najlepší Primož Roglič (:tjb:), s ktorým držal krok len Enric Mas (MOV). Nór Odd Christian Eiking (:iwg:) si udržal červený dres.

12. etapa Vuelta 2021:

streda 26. augusta 2021
Dĺžka
: 175 km
Profil: kopcovitý, 2030 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:15, Jaén
Predpokladaný dojazd: 17:18 – 17:43, Córdoba

Cyklistika: 12. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 live prenos – vysielanie v TV

12. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

12. etapa Vuelta 2021 mapa
©Unipublic

Olivové polia v okolí mesta Jaén v južnom regióne Španielska Andalúzia budú dotvárať štart etapy. Po 175 km sa končí v meste Cordóba, ktoré pod moslimskou nadvládou bolo druhým najväčším mestom v Európe v deviatom storočí. Stojí tu aj jedna z najväčšia západná moslimská mešita Mezquita-Catedral de Córdoba, teraz prestavaná na katolícky chrám.

Peter Sagan sa v Cordóbe radoval z prvého triumfu na Vuelta a Espaňa

Embed from Getty Images

V Cordóbe sa v roku 2011 zrodilo vôbec prvé víťazstvo Petra Sagana na Grand Tours. Šiesta etapa viedla cez rovnaký kopec ako teraz vo štvrtok. V zriedenej skupine si v vtedy len 21-ročný Peter Sagan poradil s Pablom Lasrrasom, po útoku s kolegami z Liquigas – Cannondale, Valeriom Agnolim a Vincenzom Nibalim. Odvtedy získal Slovák ďalších 17 triumfov na Grand Torus (celkovo 2 Giro, 12 Tour a 4 Vuelta).

12. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – profil:

12. etapa Vuelta a Espaňa 2021
12. etapa Vuelta a Espaňa 2021. ©Unipublic

Prvá polovica etapy smerujúcej na západ je pomerne jednoduchá. Je zložená zo sekcie klesaní a kratších stúpaní. Keďže bude bezvetrie, rozbeh etapy by mal iba slúžiť na vytvorenie úniku. Navyše uvidíme, či sa nájdu tímy, aby vytvorený únik stíhali.

Po šprintérskej prémii na 106. kilometri sa začína stúpať. Pelotón sa už dostane do Cordóby, okolo ktorej sú prichystané rôzne okruhy.

Alto de San Jrónimo (13 km – 3,4%) sa skladá z dvoch častí – z ťažšej sekcie dlhej 5 km s priemerom 7% a následnej plošiny na vrchole a krátkom stúpaní. Nasleduje technický zjazd až do Cordóby. Po rovine a druhom prejazde cieľovou páskou prichádza hlavný chod dňa.

Alto del 14% začína 26 km pred cieľom a názov skoro vypovedá o všetkom. Stúpanie má 7,2 km o 5,6%, ale približne kilometer v strede je dosť strmý, so spomínanými maximami okolo 14%.

Kľukatý zjazd už budú jazdci poznať. Po ňom je na programe desaťkilometrová rovina v cieľovom meste zakončená na falošnej rovinke.

Počasie

32 ºC a pálivé slnko, ktoré nepreruší ani vietor. Predpovedá sa iba vánok o maximálnej rýchlosti 6 km/h.

12. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – favoriti

Opäť sa naskytá otázka, či bude o víťazstvo bojovať úspešný únik dňa, alebo skupina favoritov, prípadne odolní šprintéri.

Odolní šprintéri a klasikári

Michael Matthews
Michael Matthews. © A.S.O./Pauline Ballet

Team BikeExchange sa v predošlej etape udržať únik na uzde, čo sa im aj podarilo. Neodhadli však svojho lídra a o víťazstvo nebojovali. Michael Matthews (:bex:) má však teraz pred sebou ideálnu etapu. Austrálčan vie prežiť kopce, jeho tím je ochotný ťahať a má silný šprint.

Matteo Trentin
Matteo Trentin. @UAETeamEmirates/Fizza BettiniPhoto©2021

Šancu má aj Matteo Trentin (:uae:) a jeho tím UAE Emirates, ktorý okrem Davida de la Cruza v celkovom poradí hľadá aj čiastkového úspechy. Sťahovanie brejku a následná skúška rýchlosti Taliana môže byť jedným z nich. Talian však šprint nevyhral už niekoľko mesiacov, rovnako ani Matthews. Pri Trentinovi je to september 2019, pri Matthewsovi august vlani.

Magnus Cort 6. etapa Vuelta a Espaňa 2021
Magnus Cort. ©Photogomezsport

Magnus Cort (:efn:) sa nachádza vo vynikajúcej forme. Dán už etapu vyhral, v predošlej etape sa držal až do posledných 400 metrov po celodennom úniku. Netreba zabúdať, že Dán má aj silný šprint, hlavne po podobnej dvojici stúpaní. Vlani podobnú etapu vyhral pred Rogličom, práve na Vuelte.

Z odolných špurtérov sú na pretekoch aj jazdci, ako Clément Venturini (ACT) alebo Florian Sénéchal (:dqt:).

Odd Christian Eiking
Odd Christian Eiking. ©Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

Víťazstvo hlavnej skupiny by si prial tím Intermarché Wanty Gobert, ktorý stále drží červený dres. Odd Christian Eiking (:iwg:) pritom vie byť nebezpečný aj v boji o etapu. Zatlačiť by mal Cofidis, keďže Guillaume Martin (COF) stráca na celkové vedenie 58 sekúnd.

Zvrhne sa to na bitku favoritov?

Primož Roglič Tour de France 2021
Roglič. ©A.S.O./Charly Lopez

Ak by o etapu mali bojovať favoriti, rýchle nohy (aj v rovinatom špurte) má Primož Roglič (:tjb:). Na konte už má dve etapy, ale bonusové sekundy sa vždy hodia.

Slovinec má presne v takýchto etapách pri ťažšom priebehu výhodu nad svojimi konkurentmi z Movistaru – Enric Mas (MOV) a Miguel Ángel López (MOV). Adam Yates (:ins:) vie zatlačiť na strmých sklonoch, aby sa etapa zvrhla na bitku týchto favoritov v celkovom poradí. Najsilnejší šprint z vrchárov má okrem Rogliča Felix Großschartner (BOH).

Únikové esá

Spomínaní klasikári sa samozrejme môžu dostať aj do úniku. Nájdu však konkurenciu výbušnejších vrchárov, ktorí sa vedia odlepiť aj na stúpaní Alto de 14%.

Michael Storer 7. etapa La Vuelta 2021
Michael Storer. ©Cxcling

 

Medzi nich patria jazdci z Team DSM. Austrálčan Michael Storer (DSM) už vyhral dve etapy. Romain Bardet (DSM), Thymen Arensman (DSM) alebo Martijn Tusveld (DSM) môžu rovnako prekvapiť silným nástupom. Problém je, že do cieľa neostáva kilometer, ale až desať.

Andreas Kron
Andreas Kron (vpravo)©Sam Buchli/Tour de Suisse

Andreas Kron (:lts:) čakal na svoju šancu v predošlej etape, ale o triumf nebojoval. Spomedzi skupiny vrchárov z úniku by však vedel zatlačiť. Dán má silný šprint, ako to ukázal na Okolo Katalánska a vo Švajčiarsku.

1. etapa Okolo Katalánska 2021
LL Sanchez. © A.S.O./Fabien Boukla

Nebezpeční sú vždy borci z Astana Premier-Tech. Omar FraileIon Gorka Izagirre alebo Luis Leon Sanchez (AST) patria k najvýbušnejším puncheurom s ukážkovými zjazdárkami schopnosťami.

Andrea Bagioli
Andrea Bagioli. © Deceuninck – Quick-Step Cycling Team / Getty Images

Ozvať sa však môžu aj klasikári, z nich majú silný šprint zo zriedenej skupiny karty z Deceuninck – Quick-Step. Talian Andrea Bagioli (:dqt:) sa sťažoval na následky pádu spred pár dní, ale v desiatej etape bol v úniku. Jeho rovnako starý, 22-ročný kolega Mauri Vansevenant (:dqt:) dokonca skončil v tej etape druhý. Belgičan by však potreboval väčšiu selekciu a práve on môže byť spúšťačom útokov.

Padun a Narváez počas 12. etapy Giro d'Italia 2020
Padun prehral v 12. etape s Narváezom kvôli zlomenému kolesu. zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers

INEOS Grenadiers asi tušia, že v celkovom poradí víťazstvo asi nevzíde. V desiatej etape preto dopredu vyslali jazdcov, ktorí boli na rýchlom stúpaní medzi najlpešími. Vtedy to boli Jhonatan NarváezDylan van Baarle (:ins:), tentokrát to môžu byť i Richard Carapaz (:ins:), alebo Tom Pidcock (:ins:), ktorý je však po niekoľkotýždňovej dovolenke mimo formy.

Z ďalších ľudí sa môžu o slovo prihlásiť Mikel Bizkarra (Euskadi Euskatel), Geoffrey BouchardLilian Calmejane, Clément Champoussin (ACT), Nick Schultz (:bex:), alebo Jan Tratnik (TBV) a Mark Padun (TBV) z Bahrain Victorious.

Titulná foto: Wikipedia

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár