12. etapa Tour de France 2022: Tom Pidcock si podmanil Alpe d’Huez

Tour de France 2022

zdroj: Zdroj: https://twitter.com/INEOSGrenadiers/status/1547611639620390912/photo/1

12. etapa Tour de France 2022 mala byť najťažšou previerkou celého ročníka. V deň dobitia Bastily pelotón stúpal na Alpe d’Huez. O etapový vavrín si to na cieľovom kopci rozdali pretekári z celodenného úniku. Na legendárnom stúpaní oslavoval Thomas Pidcock (:ins:). Medzi favoritmi na celkové poradie nedošlo k zmenám. 

Profil – 12.etapa Tour de France 2022

Zdroj: https://www.letour.fr/en/stage-12

Slávnostný štart

Na štart sa dnes v žltom drese postavil nový majiteľ. Po včerajšom víťazstve sa vedenia v priebežnom poradí ujal Jonas Vingegaard (:tjb:) s dvojminútovým náskokom. Dán dokázal na cieľovom stúpaní zlomiť Tadeja Pogačara (:uae:). Do dnešnej etapy pelotón vyrazil pred pol druhou popoludní.

Prvý výstup

Hneď po odmávaní štartu sa na francúzskych cestách stúpalo. Prvým atakujúcim mužom bol Neilson Powless (:efn:). Na jeho nástup reagovalo viacero pretekárov a vytvorila sa šesťčlenná skupina: Nelson Oliveira (MOV), Anthony Peréz (COF), Kobe Goossens (:iwg:), Matis Louvel (Akreá-Samsic), Sebastian Schonberger (B&B Hotels – KTM) a Neilson Powless (:efn:). Hlavné pole spomalilo a ich náskok sa pomaly zvyšoval. 11 kilometrov po štarte sa rozdávali body na rýchlostnej prémií. V hlavnej skupine si po sedem bodov prišiel muž v zelenom Wout Van Aert (:tjb:). Náskok vedúcej skupiny sa vyšplhal nad minútu.

Denný únik však stále nebol kompletný. Z pelotónu atakoval Giulio Ciccione (:tfr:). Po niekoľkých kilometroch sa Talian pripojil k čelu pretekov. Počas výstupu na Col du Galibier sa neustále nastupovalo. Cestu do vedúcej skupiny si našli Chris Froome (:isn:), Thomas Pidcock (:ins:) i Louis Mentjens (:iwg). Tesne pred vrcholom stúpania sa čelná skupina nadelila. Col du Galibier ako prvý pokoril domáci Anthony Peréz (COF).

 Atak Pidcocka

Francúza prenasledovala trojica Ciccone (:tfr:), Meintjes (:iwg:) a Powless (:efn:). Za touto štvoricou sa pohyboval Chris Froome (:isn:). Avšak v klesaní atakoval Thomas Pidcock (:ins:), ktorý predvádzal skvelú formu. Brit dotiahol svojho krajana k vedúcej štvorici.

 Pokojné chvíle

Náskok denného úniku stúpal a situácia na trati sa upokojila. V pelotóne udával tempo tím Jumbo – Visma so žltým mužom. Na čele sa usadilo deväť pretekárov. 70 kilometrov pred cieľom bolo manko medzi skupinami sedem minút, čo znamenalo, že o víťazstvo budú zápoliť unikajúci jazdci. Na druhom hodnotenom kopci bol prvý Giulio Ciccione (:tfr:). Vedúca skupina sa vyselektovala na päticu Froome (:isn:), Pidcock (:ins:) Mentjens (:iwg), Powless (:efn:) i Ciccione (:tfr:). Nasledovalo klesanie a denný únik mal už len 4 a pól minúty k dobru.

Záver na legendárnom Alpe d’Huez

Na Alpe d’Huez sa začalo stúpať 14 kilometrov pred páskou. Posledný výstup dňa zahájili jazdci na čele s pätminútovým náskokom. To znamenalo, že víťaza spoznáme z denného úniku. V už oklieštenom balíku stále pracovali pretekári Jumbo – Visma. Náročný výstup roztrhal päticu na čele. Odpútal sa Thomas Pidcock (:ins:), ktorého stíhal Louis Mentjens (:iwg) a Chris Froome (:ins:). Medzi týmto triom boli sekundové odstupy.

Pidcock (:ins:) však dnes disponoval výbornou formou. Jeho náskok od súperov sa ubúdajúcimi kilometrami zvyšoval. 4 kilometre pred cieľom bol na úrovni 30 sekúnd. Brit bol nezlomný a po celodennom úniku si podmanil Alpe d’Huez. Na druhom mieste finišoval Louis Mentjens (:iwg). Pódium doplnil Chris Froome (:isn:).

Medzi favoritmi na celkové poradie dnešný deň najlepšie zvládlo trio Jonas Vingegaard (:tjb:), Tadej Pogačar (:uae:) a Geraint Thomas (:ins:). Necelé dva kilometre pred cieľom atakoval Sloviniec. Tadej Pogačar (:uae:) sa však nedokázal od Dána odpútať. Táto trojica napokon preťala cieľ spoločne.

Výsledky 12.epata Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

Francúzska Grand Tour zajtra pokračuje 13. etapou.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár