12. etapa Vuelta 2020: Carthy ovládol Angliru. Carapaz vedie, Roglič strácal

Vuelta a España 2020

Alto de l’Angliru – azda najťažšie stúpanie v profesionálnej cyklistike – zaručilo, že 12. etapa Vuelta 2020 bola kráľovská. Vyhral ju Hugh Carthy (:efd:) po brutálnom priebehu. Druhý bol Alexander Vlasov (AST) a tretí Enric Mas (MOV) so 16-sekundovým mankom. S nimi bol aj štvrtý Richard Carapaz (:ins:), ktorý našiel desať sekúnd na Primoža Rogliča (:tjb:). Ekvádorčan ho tak vyzliekol z červeného dresu a pred dôležitou časovkou vedie preteky s iba malým náskokom.



Išlo o veľmi krátku etapu, mala len 109,4 km. Nastúpalo sa na nej 3100 výškových metrov. 12. etapa Vuelta a España 2020 obsahovala päť kategorizovaných stúpaní. Náročnosť výstupov stúpala s prejdenými kilometrami, v druhej polovici nohy unavili kopce Alto de La Mozqueta (6,6 km – 8,4%) a Alto del Cordal (5,4 km – 9,3%).

Na konci druhého bloku, pred posledným dňom voľna, sa prešlo na najťažšie stúpanie histórie Vuelty. Alto de L’Angliru má 12,4 km, priemerný sklon až 10% a na tzv. „Kozej cestičke“ má maximá stabilne nad 20%. Kopec kategórie Especial sa využíva od roku 1999, naposledy tu Alberto Contador legendárne ukončil svoju kariéru.

V Astúrii na severe Španielska bolo dnes približne 20 ºC a dážď ani vietor nehrali úlohu.

12. etapa Vuelta 2020 – profil:

12. etapa Vuelta a Espana 2020
12. etapa Vuelta a Espana 2020. zdroj: lavuelta.es

Profil Alto de l’Angliru:

Alto de l'Angliru
zdroj: twitter.com/faustocoppi60

Roglič v červenom, Carapaz bol pred etapou druhý v rovnakom čase:

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Adrián Monserrate (@ad_monserrate),

Únik bol stále kontrolovaný, Martin prišiel po prémie

Od začiatku sa bojovalo o únik, viaceré tímy v ňom chceli mať pretekára. Po takmer 25 km etapy sa na čele sformovala veľká skupina. Bolo v nej 20 jazdcov, vrátane Guillauma Martina (COF), ktorý si prišiel do body do vrchárskej klasifikácie. Tú momentálne vedie.

Francúz zobral všetky štyri vrchárske prémie v strede etapy a je na najlepšej ceste dostať dres s modrými bodkami až do Madridu. Vuelta sa končí o týždeň v nedeľu a ostáva už len jedna vrchárska etapa. Dokopy si zarobil 26 bodov a ukázal, že aj keď mu to v celkovej klasifikácii nevyšlo, má chuť a motiváciu byť v prakticky každom úniku pretekov.

Na Alto del Cordal 21 km pred cieľom bol Francúz v spoločnosti Mattea Cattanea (:dqt:) a Luisa Leona Sancheza (AST) s malým 30-sekundovým náskokom. Ostatní jazdci z úniku vypadli. Na klesaní z Alto de la Mozqueta nemohli v čelnej skupinke pokračovať Davide Formolo (:uae:) a Andrey Amador (:ins:), ktorí nezávisle od seba spadli. 


Movistar sa staral o tempo

Najprv si únik, kde boli jazdci z Movistaru či Ineosu strážil tím Jumbo-Visma. Takíto satelitní jazdci sa mohli neskôr zísť tímovým lídrom, ale takáto situácia nenastala. Únik dňa bol prakticky zlikvidovaný už v druhej polovici etapy. Celý Movistar Team sa posadil na špicu pelotónu a pritvrdili pre lídra Marca Solera (MOV). V početnej sile tam však stále bolo Jumbo okolo Primoža Rogliča (:tjb:). Tá neskôr zneutralizovala zrýchlenie Chrisa Frooma (:ins:) s Carapazom na svojom kolese. Ekvádorčan mal na pomoc už len víťaza Vuelty z roku 2017.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa La Vuelta (@lavuelta),



Španielsky tím zlikvidoval aj skoré útoky na Alto del Cordal od Davida de la Cruza (:uae:) či Estebana Chavesa (:mts:).

Pod záverečné stúpanie prišla Martinova skupinka s malým náskokom na pelotón. Ten pozostával už len z 20 jazdcov. Chýbal v ňom šiesty muž celkovej klasifikácie Marc Soler (MOV) alebo vrchár Chaves.

Prvé kilometre Angliru v réžii Jumbo-Visma

Prvá polovica Alto de l’Angliru je miernejšia a výhoda tímovej pomoci sa zíde. Tím Jumbo-Visma to vedel a s piatimi pretekármi kontroloval tempo pred najstrmšími sklonmi. Trojicu, ktorá ako posledná odolávala z úniku dňa, dostihla 10 km pred koncom a bol to veľký vrchársky favorit, kto sa v eliminačných pretekoch radoval.

Chris Froome so zatiaľ najlepším výkonom na pretekoch vydržal až do méty 9,5 km pod vrcholom. Carapaz bol izolovaný, pričom Robert Gesink (:tjb:) tvrdo ťahal dlhé kilometre. 6 km pred cieľom bol na rade Jonas Vingegaard (:tjb:) a hlavná skupina mala už len deväť jazdcov. Boli v nej aj Roglič, Kuss, Dan Martin, Carthy, Woods, Mas, Carapaz a Vlasov. Odpadli z nej Poels, Nieve, Valverde, Großschartner, Hirt či De la Cruz.

Mas útočil, Roglič v problémoch

Až 3,6 km došlo k prvému útoku na kopci. Enric Mas (MOV) využil zmenu Vingegaarda na špici a nastúpil. Roglič mal ešte jedného kolegu v podobe Seppa Kussa (:tjb:), ktorý pokračoval v tempe. Po 500 metroch v 20 percentách sa sa k útočiacemu Španielovi chceli priblížili Carthy a Vlasov, ale museli sa zaradiť späť. Dokonca Roglič v červenom nestačil na výborného Kussa, ktorý musel zmierniť v najťažšej časti Cueña les Cabres.

Trpel úplne každý, išlo o to, kto menej. 2 km pred cieľom našiel nejaké sily Richard Carapaz a dal Rogliča pod tlak. Slovinec sa trápil a Kuss musel na neho opäť počkať. Nečakal Carthy, ktorý s Carapazom a Masom vytvoril novú líderskú skupinku. Na nich sa chceli dotiahnuť Dan Martin a Vlasov, pričom dvojica z Jumbo-Visma išla vlastný rytmus za nimi. Ruský jazdec Astany sa na poslednú chvíľu dostal ku Carapazovi a Masovi.

Carthy vyhral 12. etapu Vuelta 2020

1,2 km pred cieľom zrýchlil Hugh Carthy a odpútal sa. Čakalo ho osemstometrová klesajúca časť. Do cieľa prišiel so zdvihnutými rukami a oslavoval najväčší triumf kariéry. 26-ročný Brit mal v cieli náskok 16 sekúnd na trojicu Alexander Vlasov – Enric Mas – Richard Carapaz.

Primož Roglič na nich stratil ďalších desať sekúnd, čiže dokázal limitovať svoje straty. Celý čas bol pri ňom Američan Sepp Kuss, ktorý sám mal vynikajúce nohy, ale musel sa podrobiť vyššiemu cieľu.

Jazdec EF Pro Cycling pôsobí celú Vueltu veľmi dobre a v brutálnom výstupe mal jednoznačne najviac síl. Získal druhé víťazstvo vo World Tour. Pred rokom ovládol veľkú vrchársku etapu na Okolo Švajčiarska.

Celkové poradie vedie Carapaz

Richard Carapaz
Richard Carapaz. zdroj: twitter.com/RichardCarapazM

Richard Carapaz (:efd:) vedie Vueltu s 10-sekundovým náskokom na Primoža Rogliča. 26-ročný Ekvádorčan však pravdepodobne čas stratí v časovke v utorok, kde má Slovinec veľkú výhodu. Na tretie miesto sa posunul Hugh Carthy.



Dan Martin napokon finišoval s Rogličom a je na štvrtom mieste. Enric Mas bol veľmi aktívny, ale na posun z piatej priečky to nestačilo. Ďalší jazdci za ním strácajú už viac ako päť minút. Trojpriečkový posun dnes predviedol Wout Poels a do top 10 sa dostal Vlasov.

12. etapa Vuelta 2020 – výsledky:

1.Hugh CarthyGBr:efd:3:08:40
2.Aleksandr VlasovRusAST0:00:16
3.Enric Mas NicolauSpaMOV
4.Richard CarapazEcu:ins:
5.Primoz RoglicSlo:tjb:0:00:26
6.Sepp KussUSA:tjb:
7.Daniel MartinIrl:isn:
8.Wout PoelsNed:bmt:0:01:35
9.Michael WoodsCan:efd:
10.Felix GroßschartnerAutBOH00:02:15

12. etapa Vuelta 2020 – priebežné celkové poradie:

1.Richard CarapazEcu:ins:48:29:27
2.Primoz RoglicSlo:tjb:0:00:10
3.Hugh CarthyGBr:efd:0:00:32
4.Daniel MartinIrl:isn:0:00:35
5.Enric Mas NicolauSpaMOV0:01:50
6.Wout PoelsNed:bmt:0:05:13
7.Felix GrossschartnerAutBOH0:05:30
8.Alejandro ValverdeSpaMOV0:06:22
9.Aleksandr VlasovRusAST0:06:41
10.Mikel NieveSpa:mts:0:06:42

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár