13. etapa La Vuelta a Espaňa 2021: trasa, profil, favoriti

Vuelta a España 2021
Fabio Jakobsen 13. etapa Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: © Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images

Rýchla prestávka v strede španielskeho dobrodružstva. 13. etapa Vuelta a Espaňa 2021 je najdlhšou, ale jednou z najjednoduchších,

13. etapa Vuelta 2021:

piatok 27. augusta 2021
Dĺžka
: 203,7 km
Profil: rovinatý, 1400 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:32, Belmez
Predpokladaný dojazd: 17:16– 17:45, Villanueva de la Serena

Cyklistika: 13. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 live prenos – vysielanie v TV

13. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

Vuelta 2021 14. etapa mapa
©Unipublic

Po zastávke na juhu sa pelotón dostal do regiónu Extremadura, ktorý hraničí s Portugalskom a nachádza sa v strede Španielska. Na začiatku jazdcov privíta hrad nad mestom Belmez. Prejde sa rovinatých 203,7 km do mesta Villanueva de la Serena. V oblasti každoročne panujú horúčavy a ani v najdlhšej etape 76. ročníka Vuelty to nebude iné.

13. etapa Vuelta 2021 – profil:

13. etapa Vuelta a Espaňa 2021
13. etapa Vuelta a Espaňa 2021. ©Unipublic

Ide o poslednú etapu, ktorá nemá ani jeden kategorizovaný kopec na trase. Niekoľko menších zvlnených častí a dlhú rovinu by si mali tímy Deceuninck – Quick-Step, Groupama – FDJ alebo Team DSM postrážiť.

Šprintérska prémia sa nachádza nevyčajne 11 km pred cieľom. Ťažko predpokladať, že na nej minú šprintéri energiu, keďže ich čaká hektické finále.

Posledné kilometre sú rovinaté. Niekoľko zákrut sa nájde v posledných štyroch kilometroch. Zároveň sa čaká na technický príjazd, v posledných dvoch kilometroch sa prechádza cez užšiu mestskú uličku a zúženia cesty nájdeme aj v poslednom kilometri. Zároveň sa tam nachádza kruhový objazd a šikana v posledných 500 metroch. Záver je priamy.

Počasie

Jemný zadný vietor nebude robiť veľké problémy. Bude svietiť ostré slnko a teplota vzduchu bude až 37 ºC. V závere sa bude šprintovať do protivetra, takže načasovanie bude ešte dôležitejši ako inokedy.

13. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – favoriti

Jedná sa o poslednú šancu pre šprintérov. Rovinatá etapa je ešte na programe v 16. dni, ale obsahuje niekoľko menších kopčekov, takže nič nie je isté.

Fabio Jakobsen 8. etapa Vuelta 2021
Fabio Jakobsen. ©Photogomezsport

Fabio Jakobsen (:dqt:) je po odchode Jaspera Philipsena absolútne najlepším šprintérom na pretekoch. Holanďan uspel v emotívnom finiši vo štvrtej etape a rýchlostne dominantný triumf pridal v ôsmom dni. Jeho vlak Deceuninck – Quick-Step nie je taký jednoznačný, ale 24-ročný si to vynahradilou svojou maximálnou rýchlosťou.

Molano Dainese Meeus
Dainese, Meeus a Moláno na páske v pretekoch Vuelta a Burgos. ©Ricardo Ordonez

Štvrtý, tretí, druhý. Takto išiel Alberto Dainese (DSM). 23-ročný Talian nachádza spoločne s tímom formu. Síce nie je papierovo na rýchlosti Jakobsena, ale so správnou pozíciou môže prekvapiť. Jeho tím nie je najsilnejší, práve nasledovanie kolies rozhodne o osude Daineseho.

Arnaud Démare. © Jan Melicher

Arnaud Démare (FDJ) nie je vo svojej koži. Navyše, odišiel mu rozbiehač Jacopo Guarnieri. Francúzsky šprintér patril vlani k najlepším, teraz mu nevyšiel ani jeden World Tour triumf. Dokáže v jednej z posledných možností aspoň čiastočne zachrániť sezónu? Po novom 30-ročný Francúz bol druhý vo štvrtej etape, ale odvtedy zlyhal v pozičnej jazde.

Martin Laas 2. etapa Arctic Race of Norway 2021
Martin Laas v Nórsku. ©ARN/Thomas Maheux

Jordi Meeus (BOH) sa zatiaľ držal v top 8, ale na najvyššie priečky mu to nestačilo. Znížená konkurencia však môže 23-ročnému Belgičanovi padnúť vhod. V tíme vie zašpurtovať aj Estónec Martin Laas (BOH).

Michael Matthews
Michael Matthews. © A.S.O./Pauline Ballet

Michael Matthews (:bex:) alebo Matteo Trentin (:uae:) vedia niekedy zájsť dobre aj na rovinatom šprinte. Klasikári však na tomto profile nevynikajú.

Riccardo Minali (:iwg:), Florian Vermeersch (:lts:), Jon Aberasturi (Caja Rural Seguros-RGA) alebo Itamar Einhorn (:isn:) sú favoritmi na získanie umiestnenia v top 10.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár