13. etapa Tour de France 2021 preview: Dlhší reparát

Tour de France 2021
13. etapa Tour de France 2021

zdroj: Danny van Leeuwen (+text, filter)

Do konca TdF ostávajú tri rovinaté etapy, ale jeden šprintér má ešte v pláne poraziť istý rekord. 13. etapa Tour de France 2021 je opäť šprintérska, dokážu tentokrát šprintéri zabojovať? V hre je samozrejme Mark Cavendish, ale aj Jasper Philipsen alebo Wout van Aert, ale dĺžka etapa vyhovuje aj úniku.

13. etapa TdF 2021:

piatok 9. júla 2021
Dĺžka
: 219,9 km
Profil: rovinatý, 1930 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:15, Nîmes
Predpokladaný dojazd: ~17:29, Carcassonne

13. etapa TdF 2021 live prenos – vysielanie v TV

13. etapa Tour de France 2021 – trasa

Pred vrchárskym víkendom sa pelotón musí k tým kopcom nejak dostať. Na to bude slúžiť dlhá etapa z cieľového mesta predošlého dňa Nîmes. Pôjde sa súbežne s pobrežím Lyonského zálivu, aj keď úplne vo vnútrozemí. Po 220 km sa finišuje v slávnom meste Carcassone, ktoré obsahuje rozsiahle stredoveké opevnenie.

13. etapa Tour de France 2021 – profil:

13. etapa Tour de France 2021
13. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Po rovine sa odíde z departmentu Gard. 50 km po štarte príde na rad jediné kategorizované stúpanie dňa Côte du Pic Saint-Loup (5,5 km – 3,6%), po ktorom sa pôjde po mierne zvlnenej časti.

116 km pred cieľom prejde skoro vytvorený únik šprintérskou prémiou v obci Fontès. Páska je na falošnej rovine.

Nasleduje dlhá rovina v departmente Hérault, ktoré narušia dve stúpajúce sektory, ale nikoho by nemali vyviesť z miery. Do falošnej roviny sa ide až do 24. kilometra od konca, potom to bude klesanie a konečne rovina do cieľa.

Posledné kilometre sú však pomerne zradné. V posledných piatich kilometroch sa nachádza niekoľko nebezpečných, ostrých zákrut, ktoré striedajú tiahle zatáčky.

V poslednom kilometri sa najprv silne zmení smer doprava, 600 metrov pred cieľom zas doľava do miernej zákruty a nasleduje rovná cesta. Pred cieľom sa však ešte v miernej zatáčke prejde doľava, ostáva 120 metrov do cieľa.

13. etapa Tour de France 2021 – favoriti

Dlhá etapa a málo šprintérskych tímov

Ak sa opäť vytvorí silný únik, tak kto bude stíhať? V predošlom dni sa povinnosti zbavil tím Deceuninck – Quick-Step, ktorý dopredu poslal Juliana Alaphilippa. Čo ak však chce ďalšiu šprintérsku šancu pre Marka Cavendisha?

Na čele by vtedy mali stíhať aj Team DSM pre Ceesa Bola, alebo Arkéa-Samsic pre Nacera Bouhanniho. Hlavnú zodpovednosť však má tím Quick-Step, ktorý má v zostave dominantného šprintéra.

Etapa je však nesmierne dlhá a jazdcov cez víkend čakajú ďalšie náročné dni. Ak by sa nikto na špici nedohodol, opäť majú šancu jazdci z úniku – silní tempári ako Lukas Pöstlberger (BOH), Brent Van Moer (:lts:), Thomas De Gendt (:lts:), Stefan Küng (FDJ), Jasper Stuyven (:tfr:) alebo opäť aj Nils Politt (BOH).

Sonny Colbrelli 3. etapa Critérium du Dauphiné 2021
Lukas Postlberger a Sonny Colbrelli. © A.S.O./ Fabien Boukla

Bodovacia súťaž o zelený dres pred 13. etapou TdF:

1Mark CavendishDeceuninck-Quick Step221
2Michael MatthewsTeam BikeExchange162
3Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix142
4Sonny ColbrelliBahrain Victorious138
5Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step131
6Nacer BouhanniArkéa-Samsic113
7Tadej PogacarUAE Team Emirates102
8Wout Van AertJumbo-Visma98
9Nils PolittBORA-hansgrohe70
10Stefan KüngGroupama-FDJ64

Bodovanie počas etapy:

Šprintérska prémia – Fontès – 115 km pred cieľom
20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2 a 1 bod pre prvých 15 pretekárov

Cieľ – Carcassonne
50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3 a 2 body pre prvých 15 pretekárov v cieli

Šprint? Cavendish

Ak sa však etapa skončí v šprinte, favorita netreba dlho hľadať.

Mark Cavendish (DQT) je pod tlakom fanúšikov. Brit je iba jedno víťazstvo od dorovnania historického rekordu 34 triumfov na Tour de France. K dispozícii má najsilnejší šprintérsky tím na pretekoch. Kasper Asgreen a Davide Ballerini (DQT) ho prevedú cez zradné tiahle roviny, aby to všetko zakončil Michael Mørkøv (DQT) – posledný muž pred 36-ročným znovuzrodeným lídrom bodovacej súťaže.

Mark Cavendish 10. etapa Tour de France 2021 TdF
Mark Cavendish vyhral dve etapy na TdF. © A.S.O./Charly Lopez

Wout van Aert (:tjb:) bude po svojom výkone na Mont Ventoux už oddýchnutý, aj keď si čo-to odpracoval na špici pelotónu v predošlej etape, aby sa nepodalo. Belgičan je vo svojom dni schopný vyhrať aj nad najlepšími špurtémi sveta, sedí mu aj pomerne technická koncovka a možný dlhší špurt. 26-ročný Belgičan má k dispozícii Mikea Teunissena (:tjb:).

Wout van Aert 7. etapa Tour de France 2020
Wout van Aert vyhráva 7. etapu Tour de France 2020. © PresseSports/Bernard Papon

Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) nemá po odchode Tima Merliera a Mathieu van der Poela až taký dobrý šprintérsky vlak. Zachraňuje ho Jonas Rickaert, ale to zjavne nestačí. 23-ročný Belgičan zároveň nemá až takú rýchlosť, aby si dokázal poradiť v priamom súboji s Cavendishom.

Mark Cavendish 3. etapa Okolo Turecka 2021
Cavendish v Turecku oslavuje, Philipsen porazený. © Deceuninck – Quick-Step Cycling Team / Getty Images

Nacer Bouhanni (Akéa-Samsic) zatiaľ jazdí výborne, aj keď častokrát z horšej pozície. Francúz stále čaká na svoj prvý triumf na Tour de France. Aby to napravil, muselo by mu v posledných kilometroch vyjsť všetko na výbornú. Rýchlosť na dokončenie začatého však rozhodne má.

Nacer Bouhanni
Nacer Bouhanni. © ASO/Pauline Ballet

Prebudia sa?

Cees Bol (DSM) prišiel na Tour po zranení, ale už je čas, aby sa dostal do formy. Holanďan musí využiť svoj pomerne silný šprintérsky vlak s Casperom Pedersenom a snáď aj Sorenom Kraghom (DSM), ktorý iba tesne stihol časový limit v 11. etape.

2. etapa Paríž - Nice 2021 Cees Bol
Cees Bol. © A.S.O./Fabien Boukla

Michael Matthews (BEX) a Sonny Colbrelli (TBV) nebývajú v rovinatých dojazdoch rýchli. Určite by však chceli získať čo najviac bodov do šprintérskej súťaže, aj keď v podobných etapách strácajú. Austrálčan Matthews sa zvykne orientovať v okolí top 5, hlavne ak je konkurencia značne zredukovaná. Taliansky majster Colbrelli, naopak, v rovinatých dojazdoch stráca pozície a musí limitovať svoje straty v bodovacej súťaži, aby to neskôr dorovnal v horách.

Michael Matthews
Michael Matthews. © A.S.O./Pauline Ballet

Ďalšími menami, ktoré v prípadnom šprintérskom vyvrcholení uvidíme, sú: Magnus Cort (EFN), Danny Van Poppel (IWG), André Greipel (ISN), Anthony Turgis (Team TotalEnergies), Iván Garcia Cortina (MOV). Patril by tu aj Mads Pedersen (TFR), ktorý ale nemá dobrú formu a v utorok spadol.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár