14. etapa Vuelta a España 2020: Wellens druhýkrát

Vuelta a España 2020
14. etapa Vuelta a España 2020 Wellens

zdroj: ©PHOTOGOMEZSPORT2020

14. etapa Vuelta a España 2020 patrila úniku. Vyhral ju Tim Wellens (:lts:) po celodennej účasti na čele. Na výbušnom poslednom kilometri porazil Michaela Wooda (:efd:). Tretí skončil Zdeněk Štybar (:dqt:) v nástupoch skupinky do cieľového kopca. V celkovom poradí sa v pokojnom dni nič nedialo. Primož Roglič (:tjb:) je v červenom drese.



Tim Wellens:

„Nebolo ľahké zvíťaziť. Musel som tvrdo bojovať, aby som sa dostal do úniku. Všetci moji kolegovia z úniku boli veľmi silní. Celý deň sme išli veľmi silné tempo. Po klesaní som si myslel, že to vydržíme do cieľa v trojici, ale ďalší traja sa na nás dostali. Vedel som, že poslednú zákrutu musím prejsť ako prvý. Cítil som, že Woods sa blížil, ale zrazu už prišla cieľová čiara a prešiel som ju ako prvý,“ povedal v televíznom rozhovore po etape.

14. etapa Vuelta a España 2020 – profil:

Jedna z najdlhších etáp ročníka mala 204,7 km. Medzi mestami Lugo a Orense v Galícii na severozápade Španielska sa išla kopcovitá trasa.V druhej polovici obsahovala tri jednoduchšie stúpania Alto de Escairón (8,7 km – 3,3%), Alto de Guitara (7,8 km – 4%) a Alto de Abelaira (7,6 km – 4%) 22 km pred cieľom. Posledný výstup prišiel po rovinatej časti, ale posledný kilometer sa stúpalo o siedmich percentách.

14. etapa Vuelta a Espana 2020
14. etapa Vuelta a Espana 2020. zdroj: lavuelta.es

Roglič po včerajšej časovke opäť v čele pretekov:

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa La Vuelta (@lavuelta),

V úniku Štybar, Woods, Wellens či Soler

Od začiatku sa útočilo, keďže dlhá etapa s prijemným profilom sedela hlavne únikovým hráčom. Najprv sa uvoľnila veľká skupina, vrátane jazdcov z vedúceho Team Jumbo-Visma, aby získali počas dňa taktickú výhodu a nemusli ťahať pelotón. Približne tridsaťčlenná skupina ale dlho nevydržala, po 40 kilometroch bolo štartové pole opäť spojené zásluhou viacerých tímov.

Zdeněk Štybar (:dqt:), Dylan van Baarle (:ins:), Thymen Arensman (:sun:), Michael Woods (:efd:), Tim Wellens (:lts:), Pierre Luc Périchon (COF) a Marc Soler (MOV) sa defintívne stali utečencami dňa. Vrchársky líder Guillaume Martin či Ion Izagirre sa na poslednú chvíľu nedostali do vedenia. 14. etapu viedla veľmi zaujímavá a silná šestica.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa La Vuelta (@lavuelta),

Slušný náskok

V prvej hodine pretekov sa prešlo až 49 kilometrov. Balík videli tímy Astana a BORA – hansgrohe, keďže prekvapivo nikto z ich jazdcov sa nedostal do úniku. Počas dňa si veľmi silná klasikárska skupina na čele držala približne päťminútový odstup, pričom klesať to začalo až v poslednej tretine.

Na prvom klasifikovanom stúpaní bol prvý Francúz Perichon, na druhom Woods. Ten pred týždňom tu vyhral etapu, víťazstvo z tohto ročníka mali na konte aj Wellens a Soler. Špritnérsku prémiu získal Štybar.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa La Vuelta (@lavuelta),

Pred posledným stúpaním dňa mal brejk dvojminútový náskok. Pričom pelotón šancu na víťazstvo dávnejšie vzdal. Team Jumbo-Visma najprv musel v strede etapy riešiť defekt, potom na etapu nešiel. Radšej šetril svojich mužov, aby im zostali sily pri chránení 39 sekúnd na celkovo druhého Richarda Carapaza (:ins:). Tempo sa zastavilo a manko začalo narastať.

Po stúpaní vpredu Štybar, Wellens, Soler

25 km pred cieľom vyskúšal nástup Michael Woods (:efd:), ale na jedinom dôležitom kopci dňa. Po sekcii falošných roviniek po prémii sa skupina opäť spojila. Chýbal v nej len Perichon.

Až klesaní zo stúpania 15 km sa prejavili rozdiely. Svoje zjazdárske zručnosti najlepšie využili Zdeněk Štybar Marc Soler a začali si vypracovávať náskok na zvyšok. O kilometer sa k nim aj s pomocou roviny dostal Tim Wellens a táto trojica vstupovala do posledných 10 km na čele s náskokom 12 sekúnd. Najprv spolupracovali, ale o 7 kilometrov sa začalo tvrdo striedať aj za nimi. Pred posledným kilometrom sa opäť únik ešte raz spojil.

Počas rovinatého vjazdu do mesta nechcel nikto z trojice Štybar-Wellens-Soler ísť úplne naplno, pričom Woods, Arensman a Van Baarle museli vynaložiť nemalé úsilie.



Tim Wellens vyhral 14. etapu Vuelta a España 2020

V poslednom kilometri na stúpaní sa nešlo rýchlo a viacerí sa po sebe obzerali. Vpredu nechali Woodsa.

500 metrov pred cieľom zaútočil Wellens. Ostal na čele a išlo sa veľmi tvrdo až do cieľa. Napokon boli najsilnejší Woods Wellens, pričom v posledných 200 metrov mal lepšiu pozíciu aj zrýchlenie Belgičan. V technickej sekcii pred cieľom mu Kanaďan už pozíciu nezobral. Wellens sa správne posadil na vnútornú stopu a ukázal, že je lepším špurtérom po ťažkom priebehu ako Woods. Ten sa síce čoraz viac približoval, ale nestačilo to.

Tim Wellens vyhral svoju druhú etapu na Vuelte 2020. Druhý skončil Woods. Štybar nezachytil nástup a skončil tretí.

29-ročný Belgičan si dnes na konto pripísal 30. kariérne víťazstvo, štvrté z pretekov Grand Tours.

14. etapa Vuelta a España 2020 – posledný kilometer (video):

Celkové poradie

Balík došiel s so stratou 3:44 do cieľa. O bonusové sekundy už nebojoval a zmeny sa tam nediali. Primož Roglič je bližšie k Madridu, stále má 39 sekúnd na Carapaza a 47 na Carthyho.

Zajtra je na programe najdlhšia etapa ročníka, ktorá má podobný charakter ako tá dnešná. Do konca Vuelty zostáva ešte jedna vrchárska etapa v sobotu, pričom sa skončí na rovinatom dni v Madride v nedeľu 8. novembra.

14. etapa Vuelta a España 2020 – výsledky:

1.Tim WellensBel:lts:4:37:05
2.Michael WoodsCan:efd:
3.Zdenek StybarCze:dqt:
4.Dylan Van BaarleNed:ins:
5.Marc SolerSpaMOV0:00:11
6.Thyman ArensmanNed:sun:0:00:13
7.Pierre Luc PerichonFraCOF0:03:11
8.Daniel MartinIrl:isn:0:03:44
9.Gonzalo Serrano RodriguezSpaCaja Rural-Seguros RGA
10.Primoz RoglicSlo:tjb:

14. etapa Vuelta a España 2020 – priebežné celkové poradie:

1.Primoz RoglicSlo:tjb:53:57:05
2.Richard CarapazEcu:ins:0:00:39
3.Hugh CarthyGBr:efd:0:00:47
4.Daniel MartinIrl:isn:0:01:42
5.Enric Mas NicolauSpaMOV0:03:23
6.Wout PoelsNed:bmt:0:06:15
7.Felix GrossschartnerAutBOH0:07:14
8.Alejandro ValverdeSpaMOV0:08:39
9.Aleksandr VlasovRusAST0:08:48
10.David De la Cruz MelgarejoSpa:uae:0:09:23
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár