14. etapa Vuelta a Espaňa 2021: profil, trasa, favoriti

Vuelta a España 2021

Po jemných (aj keď nie ľahkých) dňoch sa v Španielsku bude opäť stúpať. 14. etapa Vuelta a Espaňa 2021 má prichystané náročné horské finále,

14. etapa Vuelta 2021:

streda 26. augusta 2021
Dĺžka
: 159,7 km
Profil: horský, 3483 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:02, Don Benito
Predpokladaný dojazd: ~ 17:30, Pico Villuercas

Cyklistika: 14. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 live prenos – vysielanie v TV

14. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

Začína sa v strednom Španielsku pri portugalských hraniciach. Mesto Don Benito patrí k najdôležitejším mestám v horúcom regióne Extremadura. Či už pre svoju lokalitu medzi hlavnými riekami Guadiana a Ortiga, alebo pre rímsku pevnosť Condado de Medellín, ktorá slúžila moslimom i neskorším španielskym kráľovstvám.

Po 160 km a dvoch veľkých stúpaniach sa končí na Pico Villuercas vo výške 1600 metrov nad morom. Kopec sa použije vôbec prvýkrát v histórii a uvidíme, či ponúkne drámu na to, aby sa stal pevnou súčasťou Vuelty.

14. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – profil:

14. etapa Vuelta a Espaňa 2021
14. etapa Vuelta a Espaňa 2021. ©Unipublic

Prvá časť etapy je rovinatá. Ak budú chcieť vrchári zabojovať o únik, mali by si so sebou zobrať väčších tímových kolegov s rovinárskymi schopnosťami.

Pelotón môže na zvlnenej sekcii zvoľniť, ak bude stavba brejku vyhovovať väčšien tímov.

87 km pred cieľom sa začína stúpať na Puerto Berzocana (7,7 km – 5,2%). Po krátkej pološine sa pokračuje na extrémne strmé Puerto Collado de Ballesteros (2,8 km – 14%).

©Unipublic

Zjazd z kopca do dediny Guadalupe je rýchly, ale zároveň technický s viacerými kľučkami. 55 km pred cieľom sa bude pokračovať po zvlnenej sekcii s niekoľkými krátkymi kopcami, ktoré sa však vo finále sčítajú a pri dobrom tempe môžu mať dopad na záver.

Finále je tvorené bezprecedentným kopcom Pico Villuercas. S dĺžkou 14,5 km a priemerným sklonom 6,2% sa nejedná o typické „vueltovské“ stúpanie, ale otestuje stále tempo. Kopec však vôbec nie je konštantný, zo začiatku sa príde na strmšie časti, ktoré sa striedajú s jemnými kilometriami o 4%. Najťažší je ôsmy kilometer v strede, ktorý dosahuje až 9,8%. Premenlivo sa pokračuje, až na samom závere sa nájdu maximá stúpania. Víťaz bude musieť prekonať sklony o 15%.

Pico Villuercas (14,5 km – 6,2%)

 

Pico Villuercas
©Unipublic

Počasie

33 °C a slnečné horúce počasie, na ktoré si väčšina pelotónu musela zvyknúť. Vietor by nemal ohroziť plány, na stúpaní bude fúkať zboku a na niektorých zákrutách čelne.

14. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – favoriti

Opäť sa musíme pýtať: únik alebo skupina favoritov?

Vrchári z úniku

Michael Storer 7. etapa La Vuelta 2021
Michael Storer. ©Cxcling

Michael Storer (DSM) s dvoma triumfmi je najúspešnejším vrchárom z únikov. Austrálčan je pri chuti aj pri forme. Už niekoľkokrát ukázal, že vie byť z únikovej skupiny najsilnejší. 24-ročný jazdec vie udržať vysoké tempo a jednoducho nedať súperom priestor.

Romain Bardet 2021
Bardet aj napriek pádu etapu vyhral v Burgose. © Ricardo Ordóñez

Romain Bardet (DSM) vsutpoval do pretekov vo vynikajúcej forme, ale po páde musel zanechať svoje ambície na červený dres. Francúz však vyzeral v posledných dvoch dňoch veľmi dobre, útočil a zjavne sa dostal zo svojich problémov. Do úniku ho vďaka veľkej strate každý pustí. Získa vo veku 30 rokov konečne víťazstvo na španielskej Grand Tour?

Damiano Caruso
Damiano Caruso. ©Massimo Paolone/LaPresse

Tím Bahrain Victorious má v zálohe armádu vrchárov, ktorí majú šancu. Ako to ukázal Talian Damiano Caruso (TBV) v deviatej etape. Kedykoľvek sa môžu prebrať Holanďan Wout Poels (TBV) alebo Ukrajinec Mark Padun (TBV). Mikel Landa, bohužial, nemá formu a viditeľne sa takto hlboko v Grand Tour trápi. Na hrane medzi priestorom do úniku a do celkového poradia je Gino Mäder (TBV). Spolu majú šancu byť útoční, rozprúdiť akciu a dostať viaceré tímy pod tlak. Ťažiť z toho má líder Bahrainu do celkového poradia Jack Haig (TBV).

Zľava: Tom Pidcock, vedúci Primož Roglič a Richard Carapaz. ©Photogomezsport

Ak sa INEOS Grenadiers nebude so svojimi lídrami cítiť komfortne, do úniku sa môže dostať Richard Carapaz (:ins:). Aj napriek úpadku formy a vyčerpaniu po hustom kalendári je predsa len jeden z najlepších vrchárov na svete, určite aj v úniku.

Jay Vine 12. etapa Vuelta a Espaňa 2021
Jay Vine. zdroj: twitter.com/JayVine3

Jan Polanc (:uae:), Geoffrey Bouchard (ACT), Rafal Majka (:uae:), Gianluca Brambilla (:tfr:), Rein Taaramäe (:iwg:), Joe Dombrowki (:uae:) alebo Jay Vine (Alpecin-Fenix) by mohli prekvapiť. Hlavne posledný menovaný Austrálčan ukázal dobré nohy aj na to, že jazdí svoju prvú Grand Tour.

Celkové poradie

Primož Roglič 11. etapa Vuelta a Espaňa 2021
Primož Roglič. ©Photogomezsport

Aj napriek svojim pádom je Primož Roglič (:tjb:) najsilnejším mužom na pretekoch. Jeho tím sa pomaly dostáva do fázy, kedy vie svojho slovinského lídra kvalitne podporiť. Hlavne Sepp Kuss (:tjb:), ktorý by mal strážiť stále tempo.

Enric Mas, za ním López.(c) Photo Gomez Sport

Vyzývateľom Rogliča je Španiel Enric Mas (MOV) v životnej forme. Na jazdca Jumbo-Visma stráca 35 sekúnd, čo sa dá pri slabšom dni Rogliča na stúpaní pomerne ľaho získať. Práve tempové stúpanie je špecialitou 26-ročného Malorčana, ktorý vedel s Rogličom držať krok všade, okrem časoviek a šprintov v závere etáp. Skúsi Mas prvýkrát zaútočiť na Rogliča?

Lopez a Adam Yates. ©Photo Gomez Sport

Movistar Team jazdí veľmi dobre, najlepšie za posledné roky. Dokazuje to Miguel Ángel López (MOV). Kolumbijčan je 1:32 min od Rogliča vo svojom dni vie byť najlepším vrchárom na svete. Jeho forma je síce nižšie ako prvej dvojice, ale práve možnosť útoku a pomerne vyššie manko na Rogliča mu dáva možnosť vyskúšať svoj typický útok, ktorý už dlhší čas na vysokej úrovni neukázal.

Jack Haig
Jack Haig. ©Photogomezsport

Jack Haig (TBV) je štvrtým najlepším vrchárom z top 10. Nový líder Bahrain Victorious držal krok napríklad s Lópezom, len najlepšie duo mu postupne unikalo. Autrálčan sa nachádza v životnej situácii, ešte nikdy takto dobre na Grand Tour nejazdil. Určite myslí na pódium, a cesta naň vedie cez Movistar. Spomínali sme podporu tímu, ktorý vie byť útočný. Na dlhom stúpaní sa však viackrát vyplatí konzervatívne šetrenie síl, ale uvidíme, čo má jeden z najlepších tímov roka v pláne.

Guillaume Martin
Guillaume Martin. © A.S.O./Alex Broadway

Odd Christian Eiking (:iwg:) v červenom drese pravdepodobne stratí vedenie, keďže s Rogličom sa za normálnych okolností neudrží. Jedine ak by sa dostal do úniku, to to už môže byť nebezpečné. Otáznik visí aj na druhým mužom celkovej klasifikácie. Francúz Guillaume Martin (COF) je na druhom mieste, 58 sekúnd za Eikingom a 58 sekúnd pred tretím Rogličom. Jazdec Cofidisu je overeným vrchárom, ktorý ale na dlhých stúpaniach v tejto Vuelte veľa neukázal. Podarí sa mu dostať červený dres s naozaj perfektným výkonom?

Egan Bernal
Egan Bernal. ©Photogomezsport

A čo tím INEOS Grenadiers? Adam Yates (:ins:) vyzerá byť v lepšej forme ako Egan Bernal (:ins:), aj keď obaja sú v celkovom poradí približne na rovnakej úrovni. Na Rogliča majú manko 2:50 a 3:01. Víťazstvo je asi veľmi ďaleko, ale celkové pódium je stále na dosah. To však Brit nemôže útočiť veľmi skoro, a Kolumbijčan musí naozaj zistiť, či je jeho forma v poriadku.

Felix Grossschartner 5. etapa Okolo Álp 2021
Felix Großschartner. © Josef Vaishar

Z ďalších vrchárov o top 10 bojujú Felix Großschartner (BOH), Alexandr Vlasov (AST), Giulio Ciccone (:tfr:), Gino Mäder (TBV), Louis Meintjes (:iwg:) a David de la Cruz (:uae:). Delia ich od seba iba dve minúty a každý z nich už mal horší, ale aj veľmi dobrý deň.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár