15. etapa Giro d’Italia 2021 preview: Peter Sagan čaká na Slovinsko

Giro d'Italia 2021
15. etapa Giro d'Italia 2021

zdroj: twitter.com/TourOfSlovenia (foto)

15. etapa Giro d’Italia 2021 ponúka zaujímavú klasikársku trasu na hraniciach so Slovinskom. Šancu má samozrejme Peter Sagan a iní odolní šprintéri, ale aj zaujímavý únik. Jedným očkom sa na etapu pozerá i domáci Jan Tratnik.

Na Monte Zoncolan sa v sobotu zrodilo prvé profesionálne víťazstvo Lorenza Fortunata z tímu EOLO-Kometa. Egan Bernal (:ins:) v ružovom drese navýšil náskok na svojich konkurentov. Ožil Simon Yates (:bex:), ktorý sa posnul na druhé celkové miesto, 1:33 min za Bernala.

Egan Bernal Giro d'Italia 2021
Egan Bernal na Zoncolane © Fabio Ferrari/LaPresse

nedeľa 23. mája 2021
Dĺžka
: 147 km
Profil: kopcovitý, 1500 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:15, Grado
Predpokladaný dojazd: ~17:00, Grado

15. etapa Giro 2021 live – vysielanie naživo:

15. etapa Giro d’Italia 2021 trasa

Z Benátskeho zálivu a mestečka Grado sa pelotón presunie na severovýchod, do Slovinska. Prichystaná je jednoduchšia klasikárska etapa s koncom v pohraničnom meste Nova Gorica, taliansky Gorizia. Finišuje sa v talianskej časti, ktorá sa po Druhej svetove vojne ocitla na jednej strane hraníc. Vo vtedajšej Juhoslávii sa tak muselo postaviť nové mesto – Nova Gorica. Staršej časti dominuje hrad postavený na kopci. Mestá boli počas Studenej vojny, rozdelené múrom. Išlo o hranicu medzi Západom a Východom.

Panorama Gorizia (tramonto)

15. etapa Giro d’Italia 2021 – profil

15. etapa Giro d'Italia 2021
15. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

Z Grada pri lagúne Marango sa cez prímorský prírodný úkaz prejde smerom na sever. Vo vnútrozemí si najprv na jazdcov počká malý, nekategorizovaný kopček Monte San Michele. V Mariano del Friuli 52 km po štarte sa prejde cez šprintérsku prémiu.

Krátko nato sa prichádza na okruh, ktorý sa počas dňa prejde trikrát, s jediným stúpaním dňa Gornje Cerovo (1,7 km – 8.5%). To sa kompletne prejde v Slovinsku. Ide o strmú a krátku prekážku, po ktorej nasleduje falošná rovina, zjazd a opätovný príchod do Talianska po rovine.

17 km pred cieľom sa Gornje Cerovo prejde poslednýkrát, nasleduje príchod do slovinskej Novej Gorice cez krátke stúpanie o 1 km so sklonom 5,9%. Nachádza sa v posledných štyroch kilometroch. Po kilometrovom zjazde a dvojkilometrovej rovine jazdci etapu ukončia v Taliansku.

Posledný kilometer v Gorizii má najprv v sebe falošnú rovinku a klesanie na kockovej ceste. V posledných 500 metroch je na programe ostrá pravotočivá zákruta a rovinatý rýchly cieľ.

zdroj: giroditalia.it

Bodovacia súťaž o cyklámenový dres pred 15. etapou:

Poz.JazdecTímČas
1Peter SaganBORA-hansgrohe135
2Giacomo NizzoloAssos-Qhubeka126
3Davide CimolaiIsrael Start-Up Nation113
4Fernando GaviriaUAE Team Emirates110
5Elia VivianiCofidis86

Body v cieli etapy
-25, 18, 12, 8, 6, 5, 4, 3, 2, a 1 bod pre prvých 10 jazdcov v cieli

Body na šprintérskej prémii (52,7 km po štarte)
-12, 8, 6, 5, 4, 3, 2 a 1 bod pre prvých 8 jazdcov na prémii

15. etapa Giro d’Italia 2021 favoriti

Predposledná nedeľa Gira je skôr tranzitná, je umiestnená medzi dvoma kľúčovými vrchárskymi etapami. V sobotu sa končilo na Monte Zoncolona, v pondelok je na programe Passo Fedaia, Passo Pordoi a Passo Giau.

Etapa sa môže skončiť dvojako. Buď sa nenájde tím, ktorý by stíhal skorý únik dňa a po ôsmykrát sa na Gire bude radovať brejk. Alebo osud etapy zoberú do rúk tímy ako BORA – hansgrohe a Israel Start-Up Nation, a únik na trase smerujúcej hore a dole dostihnú. Vtedy môže nastať víťazstvo šprintéra, alebo sa na krátkom stúpaní podarí úspešný neskorý útok.

Peter Sagan na čele odolných šprintérov

Ak by sa finišovalo v hromadnom šprinte, netreba sa pozerať na nikoho iného ako Petra Sagana. Slovák už svoju výhru na Gire má, navyše je poháňaný cyklámenovým dresom. Uvidíme, ako sa Bora postaví k etape. Stíhanie úniku môže by zbytočné míňanie silami domestikov vrchára Emanuela Buchmanna.

Peter Sagan vyniká v podobných technických finišov so stúpaniami. Ak by sa do cieľa dostal v prednej skupine, niet jazdca, ktorý má viac skúseností s podobnými závermi.Všetko tak bude závisieť na taktickom prístupe jeho tímu.

Nemecký tím môže nechať pracovať iné celky – čo ak by sa opakovala situácia z tretej etapy? Nikto iný by nepomohol a vo finále by Sagan prišiel o etapu i cenné body. Pri pasivite Bory by únik bol voľný a cyklámenový dres by bol s istotou zachránený. V prípade, že by sa do toho oprel jeden z tímov ako Cofidis alebo UAE, je povinnosťou Bory čo najviac zvýšiť tempo a oslabiť Vivianiho a Gavíriu.

Peter Sagan, 12. etapa Giro 2021
Peter Sagan. Luca Bettini/BettiniPhoto©2021

Vyzvať jazdca Bory môže Fernando Gavíria (:uae:), ktorého Sagan porazil vo svojej víťaznej 10. etape. Kolumbijčan je na kopcoch veľmi dobrý a zatiaľ bol vyrovnaný. Chýba mu však rýchlosť, ktorú stratil v zložitých dvoch rokoch poznačených dvojitou nákazou koronavírusom.

reakcie Giro d’Italia 2021
Fernando Gavíria a Peter Sagan v cieli 10. etapy. ©Marco Alpozzi/LaPresse

Davide Cimolai (:isn:) je stále v hre o cyklámenový dres, rovnako ako aj Gavíria. Talian je však asi najlepším na podobných stúpaniach, vie ich bez problémov prežiť a v závere má silný šprint. Na tomto Gire bol viackrát blízko víťazstvu, ale vždy sa našiel niekto lepší. V 3. etape bol lepší ako Sagan, ale to sa pred ním radoval Van der Hoorn z úniku.

Davide Cimolai. © Massimo Paolone/LaPresse

Dobré stúpal Elia Viviani (COF), ktorý stále hľadá dôležité víťazstvo po slabej sezóne 2020. Max Kanter (DSM), Patrick Bevin (:isn:) alebo Andrea Pasqualon (:iwg:) sú ďalšími šprintérmi na zozname. Z pretekov odstúpil Giacomo Nizzolo (:tqa:).

Únik má taktiež šancu

Ak by sa nenašla v pelotóne spolupráca, početné stúpanie sľubujú dostatok priestoru pre úspešný únik. Jan Tratnik (TBV) sa v predošlej etape vyšťavil na Monte Zoncolan. Slovinec má blízky vzťah k Novej Gorici, kde často trénuje a pôsobil v miestnom klube. Uvidíme, akú daň si vypýtalo jeho silné druhé miesto v sobotu.

Jan Tratnik
Jan Tratnik. zdroj: twitter.com/BahrainVictorious

Držiteľ vrchárskeho dresu Geoffrey Bouchard (ACT), Rudy Molard (FDJ), Nikias Arndt (DSM), Luis Leon Sanchez (AST), Thomas De Gendt (:lts:), Ruben Guerreiro (:efn:), Alessandro Covi (:uae:) alebo Nikias Arndt (DSM) sú len niektoré mená, ktoré sa možno pokúsia dostať do úniku dňa.

Alberto Bettiol (:efn:), Diego Ulissi (:uae:), Joao Almeida (:dqt:), Tony Gallopin (ACT), Mikkel Honoré (:dqt:), Rémi Cavagna (:dqt:) sa môžu pokúsiť o neskorý útok na poslednom krátkom stúpaní.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár