15. etapa La Vuelta a Espaňa 2021: trasa, profil, favoriti

Vuelta a España 2021

Víkend pred posledným voľným dňom sa zakončí horskou naháňačkou v strednom Španielsku. Padne 15. etapa Vuelta a Espaňa 2021 úniku, alebo ostrému súboju najlepších kandidátov na titul?

15. etapa Vuelta 2021:

nedeľa 29. augusta 2021
Dĺžka
: 193,4 km
Profil: horský, 3640 nastúpaných výškových metrov
Štart: 11:52, Navalmoral de la Mata
Predpokladaný dojazd: 17:16– 17:45, El Barraco

Cyklistika: 15. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 live prenos – vysielanie v TV



15. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

Posledná etapa v strede Španielska pred voľným dňom, po ktorom sa pôjde do Astúrie na sever. Začína sa v malom meste Navalmoral de la Mata preslávené svojím karnevalom. Po 193,4 km a 3640 výškových metroch sa končí v malej dedinke El Barraco, z ktorej však pochádzajú Carlos Sastre, Pablo Lastras alebo José María Jiménez.

Profil:

15. etapa Vuelta a Espaňa 2021
15. etapa Vuelta a Espaňa 2021. ©Unipublic

Prvých päťdesiat kilometrov je v podstate rovinatých. Až po nich nasledujú štyri stúpania, ktoré rozhodnú o osude dňa. Začína sa s Alto de la Centenera (15,1 km – 5,5%), ktorého náročnosť sa postupne zvyšuje, až pod koncom sa prechádza v stálych 8%.

Nasleduje schodovitý zjazd, etapa sa prejde cez métu 100 kilometrov a stúpa sa ďalej. Puerto de Pedro Bernardo (9 km – 4,2 %) je pravidelné stúpanie, ktoré by favoritom nemalo robiť problém.

59 km pred cieľom sa začína šliapať na najťažšiu prekážku dňa – Puerto de Mijares (20,4 km – 5,4%). Opäť sa jedná o pravidelné stúpanie, kde sa však pôjde naplno. Do konca bude zostávať 38 km a veľmi rýchly zjazd bez výrazných technických úsekov.

Nasleduje šprintérska prémia a krátka dolina s falošnými klesaniami. Poslednýkrát môže etapa vybuchnúť na Puerto San Juan de Nava (8,6 km – 4 %), ktoré nie je nijak náročné, ale jazdci za sebou budú mať dosť kilometrov aj nastúpaných výškových metrov.

Ak chce niekto vyhrať sólo, mal by si dobre rozložiť sily, keďže do konca ostáva ešte 5,4 kilometra. Najprv sa klesá, ale posledné dva kilometre sú do roviny. Dá sa dokonca očakávať aj špurt najlepších vrchárov.

Nalini - procycling

15. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – favoriti

Mäder. © Fabio Ferrari/LaPresse

Dlhá etapa s viacerými stúpaniami v strede sa podobá na deviatu etapu, v ktorej sa radoval Damiano Caruso (TBV) po sólovom výkone. Talian je favoritom aj teraz, spoločne s kolegami, ako Wout Poels (TBV) a Mark Padun (TBV). Bahrain Victorious vie zároveň rozprúdiť tempo s Ginom Mäderom (TBV), aby z toho ťažil líder na celkové poradie Jack Haig (TBV).

Michael Storer 10. etapa Vuelta 2021
Michael Storer. ©Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

Rovnako silný je v únikoch Team DSM. Michael Storer (DSM) má na konte dve etapy. Ozvať sa vie aj Romain Bardet (DSM), ktorý sa postupne dostáva z pádu v prvom týždni. Vchárske sklony majú aj mladí Thymen Arensman (DSM) a Martijn Tusveld (DSM). Z iných tímov vie zahrznúť napríklad Astana Premier-Tech s bratmi Izagirreovcami (AST) alebo Omarom Frailem (AST).

Mauri-Vansevenant
Mauri Vansevenant. © Deceuninck – Quick-Step – ©Tim De Waele / Getty Images

Geoffrey Bouchard (ACT), Kenny Elissonde (:tfr:), Gianluca Brambilla (:tfr:), Juan Pedro López (:tfr:), Rafal Majka (:uae:) sú všetci možnosťami do úniku, Výbušné finále sedí aj vrchárovi z Deceuninck – Quick-Step Maurimu Vansevenantovi (:dqt:). V dlhých únikoch aj v horách sa vo Švajčiarsku našiel Andreas Kron (:lts:), ktorý má zároveň silný špurt. Jay Vine (Alpecin-Fenix) rastie každým dňom a má na to byť konkurencieschopný aj v boji o etapu. Otázkou bude zdravotný stav po 14. etape, kde si privodil pád.

Etapa skoro ako pre Rogliča

Primož Roglič
Roglič v útoku.PHOTOGOMEZSPORT2021

Primož Roglič (:tjb:) môže len nasledovať prípadné útoky od INEOS Grenadiers a Bahrain Victorious, aby nakoniec zatlčil na krátkom stúpaní alebo najlepšie zašprintoval.

V ťažkých chvíľach sa ukáže, či sú Sepp Kuss (:tjb:), Steven Kruijswijk (:tjb:) či Sam Oomen (:tjb:) naozaj kvalitnou podporou Rogliča.

Enric Mas, za ním López.©Photo Gomez Sport

Enric Mas (MOV) a Miguel Ángel López (MOV) sú najlepšími vrchármi okrem Slovinca. Práve vďaka dobrej tímovej zohranosti vedia niečo vymyslieť. Alebo sa jednoducho budú držať najlepších, získajú čas a upevenenie na pódiu, a budú sa šetriť na absolútne brutálny tretí týždeň.

Lopez a Adam Yates. ©Photo Gomez Sport

Adam Yates (:ins:) a Egan Bernal (:ins:) nie sú vo svojej koži. Asi len ťažko úspešne zaútočia na Rogliča, lenže boj o pódium ešte nezhasol. Tlak vedia vyvinúť aj vďaka Richardovi Carapazovi (:ins:) a Pavelovi Sivakovi (:ins:).

Jack Haig
Jack Haig. ©Photogomezsport

Jack Haig (:tjb:) je na najlepšej úrovni vo svojej kariére a reálne bojuje o pódium. Podporuje ho silný, agresívny tím. Práve viaceré stúpania sedia útočnej cyklistike, lenže, Vuelta ešte nie je na konci a kadekto musí počítať so zbytočným minutím energie, aby úplne nespadol na konci pretekov.

V top 10 ešte nie je stratený Guillaume Martin (COF).

Giulio Ciccone
Giulio Ciccone. © Marco Alpozzi/LaPresse

Z ďalších vrchárov o top 10 bojujú Felix Großschartner (BOH), Alexandr Vlasov (AST), Giulio Ciccone (:tfr:), Gino Mäder (TBV), Louis Meintjes (:iwg:) a David de la Cruz (:uae:). Delia ich od seba iba dve minúty a každý z nich už mal horší, ale aj veľmi dobrý deň.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár