Tour de France: Pogačar má 15. etapu, Roglič s tímom dokonali Bernala

Tour de France 2020
15. etapa Tour de France 2020

zdroj: twitter.com/cyclecollective

15. etapa Tour de France 2020 uzavrela druhý závodný blok. Na finále na ťažkom stúpaní Grand Colombier bol prvý Tadej Pogačar (:uae:). Dnes to bol deň pre celkové poradie. V žltom drese je stále Primož Roglič (:tjb:), ktorý ani dnes nezaváhal. Obhajca víťazstva Egan Bernal (:ins:) dnes totálne vybuchol.

Smerom k pohoriu Jura sa viedla 15. etapa Tour de France 2020. Po dlhej rovinatej časti v prvých 100 km prišli tri veľmi náročné stúpania na východe Francúzska. 98 km po štarte prišiel prvý kopec Montèe de la Selle de Fromentel (11,5 km – 8%). Stúpanie bolo najprv mierne, v druhej polovici však veľmi strmé. Po zjazde prišiel kopec Col de la Biche (6,9 km – 8,6%) s ďalšími ťažkými sklonmi. Po klesaní do doliny sa od méty 17,4 km do cieľa začalo stúpať na Grand Colombier (17,4 km – 7,1%) plný serpentín. Profilovo bol rozdelený na viacero častí a slúžil ako prvé HC cieľové stúpanie pretekov.

V Jure bolo dnes príjemné slnečné počasie. Teplomer dosahoval hodnoty okolo 30 ºC.

15. etapa Tour de France – profil:

15. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Pred etapou Roglič žltý, Pogačar v bielom, Bennett v zelenom, Cosnefroy stále v bodkovanom:

Akčný štart a dlhý boj o únik

Útočilo sa od prvého kilometra. Do brejku sa chceli dostať vrchári, ale jazdci na zelený dres, špeciálne Peter Sagan (BOH). Slovák to skúšal nástupom dvakrát či trikrát, ale na jeho kolese bol v každom momente Sam Bennett (:dqt:). Sagan sa tak nedokázal dostať do brejku bez svojho Írskeho tieňu, na ktorého chce útočiť v súťaži o zelený dres.

Po takmer 30 km sa únik ustálil. Išiel sa veľmi atraktívny štart, nastupovali klasikári, tempári a vrchári. Kévin Ledanois (Arkéa-Samsic), Simon Geschke, Matteo Trentin (:ccc:), Jesús Herrada (COF), Marco Marcato (:uae:), Niccolo Bonifazio (Total Direct Energie), Michael Gogl (:ntt:) a Pierre Rolland (B&B Hotels-Vital Concept) boli po svižných 40 minútach na čele. Mali však iba malý náskok troch minút a na víťazstvo v etape to nevyzeralo. Pelotón kontroloval Team Jumbo-Visma.

Higuita spadol dvakrát a odstúpil

Sergio Higuita (:efd:) bol v prvej časti pelotónu, pozeral sa za seba. V tom však náhly pohyb napravo urobil Bob Jungels (:dqt:) pred ním. Predné koleso Kolumbijčana sa stretlo so zadným Luxemburčana. Bol z toho pád mladého kolumbijského majstra. Vtedy sa ešte dokázal postaviť, po krátkom vyšetrení od lekárskeho vozidla pokračoval.

Rádio pretekov ale onedlho oznámilo, že 23-ročný Higuita spadol druhýkrát, keď prechádzal kolónou vozidiel. To už bolo na jazdca EF Pro Cycling priveľa a so slzami v očiach opustil Tour de France. Jeho tímový šéf Vaughters informoval, že pravdepodobne má zlomenú ruku alebo prsty.

Dnes padali aj Richard Carapaz (:ins:), dôležitý domestik pre Egana Bernala, či Hugo Hofstetter (:ins:).

Šprintérska prémia

Najprv s náskokom troch minút prešli ako prví šprintujúci Taliani Trentin Bonifazio. Za nimi sa opakovala známa stratégia Deceuninck – Quick Step. Rozbiehač Michael Mørkøv (:dqt:) pripravil Bennettovi prvú pozíciu a sám skončil druhý. Sagan došiel ako tretí za nimi. Bennett v zelenom drese si pripísal 7 bodov za 9. miesto, Sagan 5 bodov za 11. pozíciu.

Na jedinom možnom bode, kedy mohli Sagan, Bennett dnes získať body, sa zvýšil náskok 29-ročného Íra na 45 bodov. Plnými 20 bodmi sa Matteo Trentin priblížil k druhej pozícii Sagana a s 189 bodmi stráca už len 35.

Prvé stúpanie Montée de la Selle de Fromentel

Na prvej ťažkej sekcii dňa sa z brejku oddelili RollandHerradaGeschke Gogl, ktorý sa musel vracať po predošlej strate kontaktu. 10 bodov za prvé miesto na prémii si zobral Španiel Herrada.

Geschke Rolland
Geschke, za ním Rollan | zdroj: twitter.com/CCCProTeam

V pelotóne naďalej pracovali domestici Rogliča z Jumbo-Visma. Cítili šancu, keďže pomocníci Ineosu dnes nemali dobrý deň. Amador, Van Baarle, Carapaz, inokedy silní pomocníci Bernala odpadali zo skupiny už na prvom kopci dňa. Opäť sa dobre ukazoval Wout van Aert (:tjb:), aj na pasáži s 22 percentami. Aj Jan Polanc (:uae:) pre Pogačara.

Z pelotónu si vystupovali aj šprintéri, Sagan, Bennett, Ewan dúfali, že prežijú prípadné tvrdé tempo vrchárov a etapu dokončia v časovom limite.

Druhý kopec Col de la Biche, chystal sa súboj medzi favoritmi

Etapa pokračovala, v pelotóne sa nič podstatné nedialo, stále všetko ovládali žltí muži okolo Primoža Rogliča. Thibaut Pinot (FDJ) sa ešte naplno nezotavil a aj dnes odpadol z hlavnej skupiny. „Grupetto“ so Saganom strácalo 12 minút a išlo si svoje pokojné tempo.

Na vrchárskej prémii bol prvý Rolland a posunul sa o 19. pozícii na 4. miesto vo vrchárskej súťaži. Na prvom mieste vrchárskej klasifikácie bude aj po dni voľna Benôit Cosnefroy (:alm:). Na čele ostal už len s Goglom. Herrada, Geschke boli postupne medzi nimi a pelotónom, ktorý mal v doline pod Colombier stratu iba 1:30. Postupne boli pohltení.

Na Grand Colombier vládli Jumbo a Van Aert, zlomili obhajcu Bernala a Quintanu

Na čele pretekov bol už len sám 33-ročný Francúz Rolland, ale pri tempe Van Aerta za ním nemal šancu a v prvej polovici stúpania bol dostihnutý. Do problémov v zriedenom pelotóne sa dostal Guillaume Martin (COF) po mechanickej poruche na bicykli.

13 km pred koncom na dvojciferných sklonoch nedokázal na veľmi silné tempo Jumbo-Visma reagovať Egan Bernal (:ins:). Zoskupili sa pri ňom Kwiatkowski a Castroviejo, ale prepadal sa aj Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) a po kilometri strácali už minútu a pomaly sa začali lúčiť s prednými pozíciami v celkovom poradí. Bernalovo manko sa zväčšovalo, až presiahlo hranicu 4 minút. Išlo o totálny výbuch 23-ročného Kolumbijčana, ktorý prišiel na Tour obhájiť minuloročný žltý dres.

Neuveriteľná práca Van Aerta nechala v hlavnej skupine len niečo pod 20 jazdcov. Okrem spomínaných tam boli všetci favoriti a pár ich pomocníkov, čiže v presile Roglič, George Bennett, Dumoulin, Kuss, Van Aert (:tjb:), potom Reichenbach (FDJ), Landa, Bilbao, Caruso (:bmt:), Urán (:efd:), Mas, Valverde (MOV), Porte, Elissonde (:tfr:), Pogačar (:uae:), López, Tejada (AST) a Adam Yates (:mts:). Po chvíli sa tam dostal aj Guillaume Martin (COF), ale v zápätí odpadol z grupy.

Po 8 km práce na nezaplatenie na Grand Colombier a rovinách predtým mal Van Aert dosť, ale jeho tím tam stále mal Bennetta, Kussa a Dumoulina. Belgický hrdina tímu sa dokonca ešte provokačne na krátku chvíľu pripojil do trápiacej sa skupinky Bernala. Tí pokračovali v udávaní tempa.

7 km pred koncom prišiel prvý útok z prednej skupiny. Bol to Adam Yates (:mts:). Ani po kilometri a pol si nedokázal vytvoriť väčší odstup a zaradil sa do skupiny ovládanej Tomom Dumoulinom (:tjb:).

Jumbo-Visma
Jumbo-Visma na čele skupiny | twitter.com/JumboVismaRoad/

Záver na Grand Colombier

Úplne celé stúpanie vládla holandská zostava Jumbo-Visma. Aj v posledných troch kilometroch tam mala troch jazdcov. Skupina ešte mala bojovať o etapový triumf, keďže veľké rozdiely sa nekonali, hlavne kvôli stabilnému tempu.

600 metrov pred cieľom konečne nastúpil Primož Roglič (:tjb:), za ním boli PogačarLópezPorte. Stále ešte pomáhal Kuss. 300 metrov pred páskou nastúpil Richie Porte. Napokon však v šprinte trojice vyhral Tadej Pogačar, druhý bol Primož Rolgič a posledné bonusové sekundy získal Porte na treťom mieste.

Štvrté miesto bral Miguel Ángel López so stratou 8 sekúnd. Enric MasMikel LandaAdam Yates brali 15-sekundovú stratu. Rigoberto Urán stratil o tri sekundy viac. Silný sa zdal byť 40-ročný Alejandro Valverde, ktorý dnes skončil 10. s mankom 24 sekúnd.

15. etapa Tour de France 2020 sa skončila víťazstvom 21-ročného Tadeja Pogačara. Ten získal druhý triumf na pretekoch a potvrdil, že je najsilnejším vrchárom zároveň s Rogličom.

Egan Bernal nabral stratu až 7:20 a jeho misia za žltým dresom sa skončila. Nairo Quintana prišiel do cieľa 3:50 po víťazovi.

Celkové poradie

Primož Roglič nemal žiadne problémy, jeho tím tvoril preteky a do druhého dňa voľna vstupuje na čele celkového poradia. Tadej Pogačar dnes bral 10 bonifikačných sekúnd, Primož 6. Na treťom mieste so stratou 1:34 je skúsený Urán, za ním ďalší Kolumbijčan LópezYates aj Porte sa dnes posunuli vpred.

Quintana sa udržal v top 10. Do tej sa dostal superdomestik Tom Dumoulin.

Peter Sagan

15. etapa Tour de France 2020 mala časový limit 43 minút a 52 sekúnd. Peter Sagan etapu dokončil s odstupom 37:26 na 99. mieste. Cez limit dnes nikto neprešiel, Sam Bennett prišiel 2 minúty po Saganovi.

15. etapa Tour de France 2020 – výsledky:

1.Tadej Pogačar (Slo):uae:04:34:13
2.Primož Roglič (Slo):tjb:
3.Richie Porte (Aus):tfr:00:05
4.Miguel Ángel López (Col)AST00:08
5.Enric Mas (Spa)MOV00:15
6.Sepp Kuss (USA):tjb:
7.Mikel Landa (Spa):bmt:
8.Adam Yates (GBr):mts:
9.Rigoberto Urán (Col):efd:00:18
10.Alejandro Valverde (Spa)MOV00:24

15. etapa Tour de France 2020 – priebežné poradie:

1.Primož Roglič (Slo)TJB65:37:07
2.Tadej Pogačar (Slo)UAE0:00:40
3.Rigoberto Uran (Col):efd:0:01:34
4.Miguel Ángel López (Col)AST0:01:45
5.Adam Yates (GBr):mts:0:02:03
6.Richie Porte (Aus):tfr:0:02:13
7.Mikel Landa (Spa):bmt:0:02:16
8.Enric Mas (Spa)MOV0:03:15
9.Nairo Quintana (Col)Arkéa-Samsic0:05:08
10.Tom Dumoulin (Ned):tjb:0:05:12


Zdroj: 
letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár