15. etapa Tour de France 2021: Kuss sa našiel. Pogačar udržal všetkých

Tour de France 2021
Sepp Kuss 15. etapa Tour de France 2021

zdroj: A.S.O./Pauline Ballet

15. etapa Tour de France 2021 pred dňom voľna obsahovala najvyšší bod pretekov. Z úniku sa radoval Američan Sepp Kuss (:tjb:). Celkové vedenie si udržal Slovinec Tadej Pogačar (:uae:). 

26-ročný Kuss ako obyvateľ cieľovej Andorry poznal posledné stúpanie i zjazd. Po Vuelte 2019 sa teší z druhého etapového víťazstva na pretekoch Grand Tours.

Práve na Col de Beixalis 20 kilometrov pred cieľom Kuss zaútočil a striasol jazdcov z úniku dňa. Druhý došiel Španiel Alejandro Valverde (MOV). 41-ročný jazdec po útoku Kussa vypadol z tempa a na klesaní sa mu nepodarilo stiahnuť manko 23 sekúnd. Tretie miesto bral s rozdielom 1:15 min Wout Poels (TBV).

Tadej Pogačar bez problémov

Medzi favoritmi na celkové poradie sa útočilo, ale žiadne veľké rozdiely nenastali. V najlepšej pozícii je pred ostávajúcimi šiestimi etapami 22-ročný Tadej Pogačar. Slovinec bol osamotený už na predposlednom stúpaní Port d’Envalira, ale úspešne pokryl všetky nástupy protivníkov. Druhý je Kolumbijčan Rigoberto Urán (:efn:) s odstupom 5:18 min, tretie miesto háji Dán Jonas Vingegaard (:tjb:) s mankom 5:32.

Pogačar a Cavendish
Pogačar v žltom drese, Cavendish v zelenom. © A.S.O./Charly Lopez

Skupina žltého dresu došla do cieľa s odstupom 4:51 min po úspešnom úniku dňa, ktorý sa vytvoril v skorých častiach etapy. Favoriti prišli na 19. mieste v etape v zložení: celkovo prvý Tadej Pogačar (:uae:), druhý Rigoberto Urán (:efn:), tretí Jonas Vingegaard (:tjb:), štvrtý Richard Carapaz (:ins:), piaty Ben O’Connor (ACT), šiesty Wilco Kelderman (BOH), ôsmy Enric Mas (MOV) a 14. Wout van Aert (:tjb:) z úniku dňa. 31 sekúnd na favoritov stratil Kazach Alexej Lucenko (AST). Najviac sa dnes prepadol Francúz Guillaume Martin (COF). Z druhého miesta sa opäť vrátil na celkovú deviatu priečku. Do top 10 sa posunul Pello Bilbao (TBV).

Počas dňa v úniku bojovali na štyroch vrchárskych prémiách Wout van Aert (:tjb:), Wout Poels (TBV), Michael Woods (:isn:) a Nairo Quintana (Arkéa-Samsic). Do bodkovaného dresu sa obliekol Holanďan Poels, ktorý vyzliekol Woodsa.

Sepp Kuss po 15. etape TdF:

„Je to neuveriteľné, asi som stratil slová. Na týchto pretekoch som dosť trpel, necítil som žiadnu iskru v nohách,“ povedal Sepp Kuss po etape. „Dnes sme končili tam, kde žijem a bývam. Konečne som mal dobré nohy a som z toho veľmi šťastný. Moja priateľka a jej rodina ma na záverečnom stúpaní povzbudzovali. Týmto by som chcel aj pozdraviť rodičov domov [do Colorada, pozn. red.], dlho som ich nevidel.“



V pondelok je na programe druhý, a posledný deň voľna.

Sepp Kuss víťazí v 15. etape TdF 2021 (video):

 

Ako prebehla 15. etapa Tour de France 2021

Na trase z mestečka Céret do hlavného mesta mikroštátu Andorry sa prešlo cez štyri kategorizované stúpania v Pyrenejách. Na predposlednom z nich, Port d’Envalira (10,7 km – 5,7%) sa prešlo cez najvyšší bod 108. ročníka Tour de France. Z výšky 2408 metrov nad morom sa zišlo k náročnému Col de Beixalis (6,4 km – 8,5%), po ktorom nasledoval technický 16-kilometrový zjazd do Andorra la Vella.

Počasie bolo rovnako nepríjemné ako profil. Bolo veľmi teplo a jazdcov potrápilo ostré horské slnko.

15. etapa Tour de France 2021: profil

 

15. etapa Tour de France 2021
15. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Tvrdý štart a veľký únik

Po štarte útočil ako prvý Thomas De Gendt (:lts:). O chvíľu sa k nemu pridávali ďalší jazdci, ktorí verili, že únik má veľkú šancu na víťazstvo. Štart bol do 18-kilometrovej sekcie stúpaní a išiel sa vo vysokom tempe. Už vtedy boli v problémoch viacerí šprintéri poznačení predošlými pádmi, ako Bouhanni alebo Bol. Po prvej hodine bola priemerná rýchlosť balíku až 42 km/h, aj napriek úvodnému stúpaniu.

Napokon sa od pelotónu oddelili dve veľké skupiny, ktoré vedúci UAE Team Emirates nestíhal. Po približne 35 km sa veľké skupiny na čele pretekov spojili, únik bol tvorený 32 pretekármi:

Steven Kruijswijk, Sepp Kuss, Wout van Aert (Jumbo-Visma), Jonathan Castroviejo, Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers), Dan Martin, Michael Woods (Israel Start-Up Nation), Vincenzo Nibali, Julien Bernard, Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Julian Alaphilippe, Davide Ballerini (Deceuninck-Quick Step), Alejandro Valverde (Movistar), Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), David Gaudu, Bruno Armirail, Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Rubén Fernández (Cofidis), Aurélien Paret-Peintre (Ag2r-Citröen),  Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Ruben Guerreiro, Neilson Powless (EF Education-Nippo), Mark Donovan (DSM), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Matej Mohorič, Wout Poels, Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Michael Matthews (BikeExchange), Ion Izagirre (Astana), Sergio Henao (Qhubeka-NextHash), Pierre Latour (TotalEnergies), Franck Bonnamour (B&B Hotels-KTM).

V úniku zbrane Jumbo-Visma

Najnebezpečnejšie tímy v boji o pódium dostali dopredu „satelitných“ jazdcov, ktorí mohli neskôr pomôcť svojim lídrom v posledných stúpaniach. Teda Jumbo-Visma malo úplne všetkých vrchárskych domestikov pre Jonasa Vingegaarda – Kruijswijka, Kussa i Van Aerta. INEOS pre piateho Carapaza mal vpredu vrchárov a tempárov Castrovieja a Van Baarla.

Ambície neskrýval ani domáci celok Groupama – FDJ, ktorý stratil šancu na celkové poradie a s trojicou okolo Gaudua útočil na etapové prvenstvo.

Únik si išiel po víťazstvo

Pod prvým klasifikovaným stúpaním Mont-Louis (8,4 km – 5,7%) mal brejk náskok až 8 minút. V pelotóne nebol nikto ochotný ťahať, úloha tak padla na UAE Team Emirates s vedúcim mužom celkového poradia Tadejom Pogačarom (:uae:).

Rui Costa z UAE a Pogačar na čele pelotónu. © A.S.O./Pauline Ballet

Už 110 kilometrov do konca zosadol z bicykla Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic). Ostatní šprintéri vrátane zeleného Marka Cavendisha, si vystúpil z tempa a do cieľa sa chceli dostať v časovom limite. Prvú polovicu dňa sa dobre držali v blízkosti pelotónu. Napokon aj etapu dokončili bezpečne v časovom limite.

Na šprintérskej prémii pred stúpaniami bodoval naplno Michael Matthews (:bex:). Stiahol náskok vedúceho Marka Cavendisha v zelenom drese na 72 bodov.

Wout van Aert išiel na bodky

Wout Poels (vľaovi) a Wout van Aert
Wout Poels (vľaovi) a Wout van Aert (vpravo) bojujú na prémii. © A.S.O./Charly Lopez

Po 10 bodov do vrchárskej súťaže si na stúpaní Mont-Louis 105 km pred cieľom prišiel Wout Poels (TBV), ktorý do etapy vstupoval na treťom mieste. Osem bodov bral aj štvrtý muž klasifikácie Wout van Aert (:tjb:), bodoval aj muž v bodkovanom drese Michael Woods (:isn:).

Stúpanie pokračovalo ešte pár kilometrov, na špici úniku pracovala zostava FDJ a náskok narástol v doline pod Envalirou na 10 minút.

Col de Puymorens

Únik v 15. etape Tour de France.
Únik v 15. etape Tour de France. © A.S.O./Pauline Ballet

Aj 60 km pred cieľom bojovala trojica Van Aert – Poels – Woods na vrchárskej prémii druhej kategórie po stúpaní Col de Puymorens (5,8 km – 4,7%). Belgičan si odniesol päť bodov. Únik mal stále 9-minútový náskok, viedli ho borci z FDJ, ale neskôr sa pridal Trek-Segafredo pre Vincenza Nibaliho. Postupne z čela začali odpadať slabší pretekári, svoje povedala nadmorská výška aj zdvíhajúci sa bočný vietor.

V pelotóne sa zdvihol Ineos a Movistar

V pelotóne začal tlačiť tím INEOS Grenadiers pre Carapaza a pridal sa tím Movistar pre Masa. Balík sa začal rozpadať v pelotóne ostávali už len vrchári a ich domestici. Konečne sa začalo pretekať aj medzi favoritmi na celkové poradie.

Nairo Quintana útočil na Port d’Envalira

Jazdci sa v posledných 50 km dostali na územie Andorry. Tri kilometre pod vrcholom Port d’Envalira zaútočil Kanaďan Woods s Nibalim, Guerreirom a Kussom. Neoddelili sa, ale zmenšili únikovú skupinu už len na 15 jazdcov. Ďalej odpovedal Nairo Quintana. Kolumbijčan sa oddelil v poslednom kilometri najvyššieho stúpania.

Quintana prešiel vrcholom predposledného stúpania dňa s náskokom 15 sekúnd. Za ním opäť bojovala trojica Van Aert – Poels – Woods o body. Do virtuálneho vedenia vo vrchárskej súťaži sa dostal Holanďan Poels. Do hry sa však vrátil aj priebežne štvrtý Quintana. Kolumbijčana z Arkéa-Samsic dostihli na rýchlom klesaní na širokej priamej ceste.

Pogačar osamotený

Pelotón sa pod tlakom Portea, Kwiatkowskeho, Thomasa poriadne zmenšil. Mal už len približne 15 pretekárov. Tadej Pogačar prišiel o kolegov, bol osamotený proti presile Ineosu. So Slovincom boli ešte Carapaz, Urán, Lucenko, Mas, Vingegaard, Kelderman, O’Connor, Meintjes, Higuita, Chaves. Na rýchlom klesaní bol oddelený Guillaume Martin, ktorému jeho nízka váha nepomáhala.

Minimum útokov na najvyššom stúpaní bol zapríčinený zvýšeným tempom, ale najmä protivetrom.

Po viacerých útokoch Sepp Kuss najsilnejší. Američan vyhral etapu

Keď do cieľa ostávalo 21 km, začalo sa stúpať na posledný kopec dňa Col de Beixalis (6,4 km – 8,5%). Okamžite nastúpil Quintana, tempo sa za ním zvýšilo a najlepší vrchári z únikovej skupiny ho dostihli. Z brejku odpadol Wout van Aert, ktorý počas dňa pracoval pre kolegu Kussa.

O kilometer Quintana dostal krízu a v problémoch boli aj Alaphilippe aj Nibali. Vtedy nastúpil Gaudu, s ním stíhali len Kuss, Valverde, Guerreiro, Woods, Bonnamour.

5 km pod vrcholom atakoval Kuss, zavesil sa na neho len Valverde. Ale aj Španiel sa zlomil a Američan mieril do cieľa sám. Pôsobil najsilnejšie, rýchlo si vypracoval náskok 20 sekúnd na stíhajúceho Valverdeho.

Skúsený Španiel však Kussa na zjazde nestiahol. Sepp Kuss sa v cieli radoval z veľkého víťazstva, druhom na Grand Tours.

Carapaz a Vingegaard sa snažili, ale Pogačara nezlomili

Hlavná skupina prišla na stúpanie s päťminútovým odstupom na únik. Zo skupiny žltého dresu ako prvý zaútočil Carapaz, tempo s ním držali v podstate všetci favoriti: Pogačar, Vingegaard, Urán, O’Connor, Kelderman, Lucenko a Mas. Najviac sa trápil Guillaume Mas, ktorý sa rýchlo rozlúčil s druhou celkovou priečkou.

Tri kilometre pod prémiou nastúpil O’Connor, ale nepodarilo sa mu oddeliť. O zvýšenie tempa sa pokúsil i Pogačar, dva protiútoky zasadil Vingegaard, ale favoritov nič neoddelilo. Napokon si svoje zrýchlenie otestovali Urán aj O’Connor. Z ich kolies vypadli len Lucenko a Pellom Bilbao (TBV), ktorý sa držal v tesnej blízkosti najsilnejšej grupy. Na klesaní favoritov potiahol Van Aert, ktorý sa vrátil z úniku naspäť.

15. etapa Tour de France 2021 – výsledky:

01Sepp KussJumbo-Visma05:12:06
02Alejandro ValverdeMovistar Team+ 23
03Wout PoelsBahrain Victorious+ 01:15
04Ion IzagirreAstana-Premier Tech+ 01:15
05Ruben GuerreiroEF Education-NIPPO+ 01:15
06Nairo QuintanaArkéa-Samsic+ 01:15
07David GauduGroupama-FDJ+ 01:15
08Daniel MartinIsrael Start-Up Nation+ 01:22
09Franck BonnamourB&B Hotels p/b KTM+ 01:22
10Aurélien Paret-PeintreAG2R Citroën Team+ 01:22
11Vincenzo NibaliTrek-Segafredo+ 01:22
12Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 01:22
13Neilson PowlessEF Education-NIPPO+ 03:00
14Mark DonovanTeam DSM+ 03:02
15Dylan TeunsBahrain Victorious+ 04:11
16Kenny ElissondeTrek-Segafredo+ 04:11
17Julien BernardTrek-Segafredo+ 04:11
18Sergio HenaoTeam Qhubeka NextHash+ 04:11
19Wout Van AertJumbo-Visma+ 04:51
20Enric MasMovistar Team+ 04:51
21Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 04:51
22Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 04:51
23Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 04:51
24Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 04:51
25Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 04:51
26Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 04:51
27Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 05:22
28Pello BilbaoBahrain Victorious+ 05:22
29Matej MohoricBahrain Victorious+ 05:25
30Michael WoodsIsrael Start-Up Nation+ 06:19

15. etapa Tour de France 2021 – celkové poradie:

01Tadej PogacarUAE Team Emirates62:07:18
02Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 05:18
03Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 05:32
04Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 05:33
05Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 05:58
06Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 06:16
07Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 07:01
08Enric MasMovistar Team+ 07:11
09Pello BilbaoBahrain Victorious+ 10:59
10Aurélien Paret-PeintreAG2R Citroën Team+ 21:15
11Esteban ChavesTeam BikeExchange+ 22:51
12David GauduGroupama-FDJ+ 27:15
13Louis MeintjesIntermarché-Wanty-Gobert+ 29:15
14Wout Van AertJumbo-Visma+ 31:43
15Wout PoelsBahrain Victorious+ 35:49
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár