16. etapa Giro d’Italia 2021 preview: Skrátené Dolomity

Giro d'Italia 2021
16. etapa Giro d'Italia 2021

zdroj: © Fabio Ferrari/LaPresse (upravené)

AKTUALIZOVANÉ: Pre možné zhoršenie počasia sa etapa skrátila na 155 km a vypadli z nej stúpania Passo Fedaia a Passo Pordoi
16. etapa Giro d’Italia 2021 bola už pred začiatkom pretekov označená veľkými písmenami. Druhý týždeň sa končí v slávnom stredisku po viacerých ikonických stúpaniach. Vrchárska klasika Gira sa zároveň odohrá v skutočne hroznom počasí a pôjde o najťažšiu etapu v celom roku. Udrží si Egan Bernal ružový dres? Alebo sa v Cortina d’Ampezzo nájdu Simon Yates, Hugh Carthy, či Alexandr Vlasov?



V predošlej etape sa zrodilo už ôsme víťazstvo úniku. Najväčšie víťazstvo v cestných pretekoch v kariére získal Belgičan Victor Campenaerts (:tqa:). Z predošlých piatich dní sa až tretíkrát radoval niekto z tímu Qhubeka ASSOS. V ružovom drese sa nachádza Egan Bernal (:ins:).

Victor Campenaerts. © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

pondelok 24. mája 2021
Dĺžka
: 212 km 155 km
Profil: vrchársky, 5700 3900 nastúpaných výškových metrov
Štart: 11:00, Sacile
Predpokladaný dojazd: ~16:00, Cortina d’Ampezzo

16. etapa Giro 2021 live – vysielanie naživo:

16. etapa Giro d’Italia 2021 trasa

Nachádzame sa na pomedzí regiónov Friuli Venezia Giuli a Veneto, ktoré smerom na sever plynule prechádzajú do Álp a Dolomitov. Z malého mesta Sacile na severovýchode Talianska sa po 212 km a až 5700 nastúpaných výškových metroch končí v lyžiarskom stredisku Cortina d’Ampezzo. V zime hostilo majstrostvá sveta v alpskom lyžovaní a v roku 2026 privíta zimnú olympiádu.

16. etapa Giro d’Italia 2021 profil

16. etapa Giro d Italia 2021
Upravený profil. zdroj: giroditalia,it

Po štarte sa hneď vystúpa na La Crosetta (11,6 km – 7.1%) a prejde sa na jednoduchšiu časť etapy v doline Cordevole. Tu by už mal byť pripravený únik dňa, ktorý bude pri troche šťastia a vôli tímu INEOS Grenadiers zápasiť o víťazstvo v kráľovskej etape. Nasleduje 60 kilometrov dlhá sekcia rovín, zvlneného terénu a falošných roviniek o miernych percentách.

39 km pred cieľom sa začína stúpať na nakategorizovaný kopec  Colle Santa Lucia dlhý 9 kilometrov.

Nasleduje zvlnená 10-kilometrová sekcia a nástup na posledný a možno najťažší priesmyk dňa – slávny Passo Giau ( 9,9 km – 9.3%). Ide o rovnomerné stúpanie, kde každý bude na svojom limite. Giau ako jeden z najslávnejších priesmykov Dolomít sa po skrátení stal Cima Coppi 104. ročníka Giro d’Italia. Ide o najvyššie položené stúpanie pretekov, za ktoré sa udeľuje najviac bodov a jazdec získa cenu pomenovanú po legendárnom Faustom Coppim.

Posledný kilometer je do stúpania o sklone 4,6%.

Zrušená trasa:

113 km po štarte sa stúpa na jedno z najkrajších a najslávnejších stúpaní Talianska – Passo Fedaia (14 km – 7,6%), ktorého cesta prechádza okolo kaňonu Sottoguda. Fotoreportéri budú mať aj napriek zosypu kaňonu a zmene cesty čo robiť. Na konci stúpania sa zapotia aj jazdci, druhá polovice je tvorená cestami s 10 až 12 percentami. Po zjazde z neho nie je čas na oddych.

Passo Pordoi (11,8 km – 6.8%) je vo výške 2236 metrov nad morom najvyšším bodom celých pretekov, preto mu patrí označenie Cima Coppi. Veľká legenda Gira však nie je obtiažnosťou najťažšou prekážkou dňa.

Profily stúpaní v 16. etape:

16. etapa Giro d'Italia stúpania
zdroj: giroditalia.it

Počasie bude brutálne

Počas celého dňa má pršať a vylúčené nie je ani sneženie. Na štarte má byť príjemných 15 ºC, ale keď sa jazdci dostanú do výšok viac ako 2000 metrov nad morom, všetko sa prevráti. Na stúpaniach sa predpovedá teplota blízka bodu mrazu.

Favoriti: 16. etapa Giro d’Italia 2021

Ak sa pre zlé počasie etapa neskráti alebo nezmení, pôjde o jeden z najdôležitejších dní na celom Gire a o jeden z najväčších dní v cyklistickom kalendári. Či zvíťazí únik, alebo hlavná skupina, bude záležať na prístupe INEOS Grenadiers. Nikto iný pravdepodobne nebude chcieť kontrolovať etapu tak skoro. Tím Egana Bernala, zdá sa, chce zvyšok Gira poňať defenzívne, aspoň v skorých častiach. Únik však zároveň potrebuje dostatočnú kvalitu.


Celkové poradie pred 16. etapou:

#JazdecTímČas
01Egan BernalINEOS Grenadiers62:13:33
02Simon YatesTeam BikeExchange+ 01:33
03Damiano CarusoBahrain Victorious+ 01:51
04Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 01:57
05Hugh CarthyEF Education-NIPPO+ 02:11
06Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 03:03
07Remco EvenepoelDeceuninck-Quick Step+ 03:52
08Daniel MartinezINEOS Grenadiers+ 03:54
09Romain BardetTeam DSM+ 04:31
10Tobias FossJumbo-Visma+ 05:37

Emanuel Buchmann musel odstúpiť po páde. Nemec bol v dobrej forme a mal ešte čo ukázať, dokonca aj zabojovať o víťazstvo a pódium.

Vincenzo Nibali aj napriek pádu a pomliaždeninám rebier nemá až také veľké bolesti, aby v Gire nepokračoval. Nastúpil do etapy.

Egan Bernal môže zasadiť ďalší úder

Kolumbijčan sa v prvých dvoch týždňoch vyhýbal bolestiam chrbta, zato nohy boleli jeho súperov. Egan Bernal je momentálne muž, ktorého treba poraziť. Aj bez výraznej tímovej podpory vie byť agresívny a ešte ani raz neukázal slabosť alebo stratu času. Navyše, vysoké nadmorské výšky mu budú sedieť. Jeho rodné mesto Bogotá totiž leží asi o 400 metrov vyššie.

V celkovom poradí sa takticky v top 10 drží aj Daniel Martínez (:isn:), ktorý s ním môže vydržať až do úplného konca.

Egan Bernal Giro d'Italia 2021
Egan Bernal na Zoncolane © Fabio Ferrari/LaPresse

Simon Yates sa prebudil, zlepšiť sa môže aj Hugh Carthy

Simon Yates (:bex:) sa na Monte Zoncolan ako keby prebudil. Síce stratil na Bernala, ale dostal sa už na druhé celkové miesto so stratou 1:33 min. Na jednej strane vypovedá o doterajšej dominanci Bernala, ale pred brutálnym posledným týždňom je všetko ešte otvorené. Brit sa dostal do formy a je odhodlaný zabojovať o Giro, ktoré mu počas kariéry unikalo.

Simon Yates a Egan Bernal Giro d'Italia 2021
Simon Yates a Egan Bernal. ©Fabio Ferrari/LaPresse

Hugh Carthy (:efn:) vyniká v epických etapách so zlým počasím. Brit je na piatej priečke s mankom 2:11. Štrnásť sekúnd pred ním sedí Alexandr Vlasov (AST). Tím Rusa silno tlačil pred Zoncolanom, ale 25-ročný pretekár nemal najlepšie nohy. Znamená to upadajúci trend, alebo sa Vlasov ešte postará o drámu?

Alexandr Vlasov
Alexandr Vlasov. © Alessandro Bremec/LaPresse

Damiano Caruso (TBV) je neuveriteľne konzistenntý a je na tretej priečke. Čaká ho poriadny test, ako ho prejde, môže pomýšľať na prvé pódium na Grand Tour vo veku 33 rokov.

Remco Evenepoel (:dqt:) si naložil predsa len toho veľa. Ako 21-ročný mal viesť svoj tím na vôbec prvej Grand Tour po devastačnom zranení. Na dlhých stúpaniach nebol najsilenšjí a zdá sa, že dva týždne neustáleho pretekania sú na neho priveľa.

Voľnosť by mohol dostať aj João Almeida (:dqt:), ale to bude závisieť od stavu Evenepoela. Portugalčan sa však pre svoje 13. miesto v celkovom poradí do úniku nedostane, musel by takticky prekvapiť oponentov.

Bardet, Evenepoel a Almeida
Bardet, Evenepoel a Almeida. © Massimo Paolone/LaPresse

Náročné etapy sú niečo pre domáceho Giulia Cicconeho (:tfr:). Líder Trek-Segafredo prišiel po páde o kolegu Vincenza Nibaliho, ktorý si zlomil rebrá. Ukázať sa môže aj Romain Bardet (DSM), ktorý by si dobrým výkonom upevnil pozíciu v top 10.

Kto do úniku?

Buchmann po páde skončil, takže vrchári Bory sa určite pokúsia o účasť v úniku. Najmä Matteo Fabbro (BOH) a Felix Großschartner (BOH).

Felix Grossschartner 5. etapa Okolo Álp 2021
Felix Großschartner. © Josef Vaishar

Obvyklí podozrilí v únikoch: Gianluca Brambilla (:tfr:), George Bennett (:tjb:), Simon Carr (:efn:), milovník zlého počasia Pello Bilbao (TBV) alebo Gorka Izagirre (AST). Pridáva sa aj Jan Hirt (:iwg:), ktorý podal dobrý výkon na Monte Zoncolan a väčšinou sa mu na náročných stúpaniach darí.

Test to bude aj pre Geoffreyho Boucharda (ACT), ktorý síce k najlepším vrchárom nepatrí, ale do etapy vstupuje v modrom drese pre lídra horskej súťaže. Na chrbát mu dýcha okrem Bernala i Bauke Mollema (:tfr:) alebo Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa). V pondelok sa však rozdáva najväčší počet bodov z celého Gira a všetko je mimoriadne otvorené. Do azúrového dresu sa dokonca môže obliecť niekto úplne iný.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár