16. etapa La Vuelta a Espaňa 2021: trasa, profil, favoriti

Vuelta a España 2021
16. etapa La Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: ©PHOTOGOMEZSPORT2021

Azda aj posledná šprintérska skúška. 16. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 pritom vôbec nie je priamočiara.

16. etapa Vuelta 2021:

utorok 31. augusta 2021
Dĺžka
: 180 km
Profil: rovinatý, 2090 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:00, Laredo
Predpokladaný dojazd: 17:17– 17:44, Santa Cruz de Bezana

Cyklistika: 16. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 live prenos – vysielanie v TV

16. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

16. etapa Vuelta a Espaňa 2021
©Unipublic

Po okružnej jazde naprieč Španielskom sa pelotón vrátil tam, kde začal – na severozápad. Začína sa v meste Laredo, ktoré je známe ako prímorské stredisko. Nachádza sa pri Biskajskom zálive.

V Kantábrii sa prejde 180 kilometrov, prevažne rovinatých.

16. etapa Vuelta 2021 – profil:

16. etapa Vuelta a Espaňa 2021
16. etapa Vuelta a Espaňa 2021. © Unipublic

V Kantábrii však cesty nie sú nikdy jednoduché. Organizátori však využívajú prevažne tiahle a široké cesty, aby ponúkli možnosť pre únik, ale aj pre organizovaný hromadný šprint.

štart je rovinatý, nasleduje zvlnená časť. Po 106 kilometroch prichádza na rad jediné kategorizované stúpanie dňa – Puertos de Motnaňa (4,2 km – 6,5%). Je pomerne ľahké a ďaleko od cieľa na to, aby spôsobilo šprintérom problémy. Nasleduje ďalší štvorkilometrový kopec, potom už len zvlnená sekcia.

V posledných 10 km má pelotón dostatočný priestor na to, aby sa zorganizoval a dostihol posledné zvyšky úniku. Finále bude síce nervózne, ale rovinaté. V posledných piatich kilometroch sa cesta dvakrát zúži, zákruty sú však tiahle. V poslednom kilometri prichádza technická sekcia, kde budú dominovať vlaky jednotlivých tímov.

Posledných 500 metrov sa ide priamo na cieľ.

16. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – favoriti

Zelený dres Fabia Jakobsena, ©©Deceuninck – Quick-Step – ©Gonzalo Arroyo Moreno / Getty Images

Fabio Jakobsen (:dqt:) je bezpochyby najsilnejším šprintérom na pretekoch. Na stúpaniach však 24-ročný Holanďan niekoľko síl stratí. Zároveň však má veľmi silný tím, ktorého úlohou bude pripraviť hromadný dojazd a počas celého dňa kontrolovať únik.

Zároveň si Jakobsen môže v 16. etape „poistiť“ zelený dres, keďže sa jedná o poslednú riadnu šprintérsku etapu. V 13. etape sa lead-out pre Jakobsena nevydaril, Florian Sénéchal, Zdeněk Štybar a Bert Van Lerberghe budú mať teraz jasnú úlohu.

Albeto Dainese
Albeto Dainese. © Team DSM | Patrick Brunt | Keep Challenging

Alberto Dainese (DSM) sa pekne vypracoval na stáleho kandidáta na pódiové umiestnenie. Má však aj na víťazstvo? Keďže nemá absolútne žiadny vlak, bude sa spoliehať na chaotický prístup.

Arnaud Démare
Arnaud Démare. © A.S.O./Fabien Boukla

Arnaud Démare (FDJ) je pod tlakom. Sezóna mu vôbec nevyšla a momentálne má asi aj poslednú príležitosť, aby vyhral na úrovni World Tour. Jacopo Guarnieri mu odišiel, Francúz sa musí spoľahnúť skôr na seba. Výsledky ale hovoria proti nemu.

Magnus Cort 12. etapa Vuelta a Espaňa 2021
Magnus Cort. ©Photogomezsport

Michael Matthews (:bex:), Matteo Trentin (:bex:) a Magnus Cort (:efn:) je partia odolných šprintérov, ktorým kopce nebudú robiť problém. Tímy BikeExchange a UAE Emirates možno budú mať potrebu stíhať denný únik. Cort, naopak, by sa mal spoľahnúť na ostatných. Nevedno totiž, či sa vôbec chce zapojiť do veľkého šprintu. S dvomi víťaznými etapami sa však môže ešte ocitnúť v tesnom boji o zelený dres.

Jon Aberasturi (Caja Rural Seguros-RGA), Jordi Meeus (BOH), Piet Allegaert (COF), Itamar Einhorn (:isn:) sú kandidáti na top 5.

A čo ak únik?

Prvých 25 km rozhodne o tom, či pôjde o klasickú, nudnú šprintérsku etapu, alebo sa bude radovať únik dňa. Predpokladáme však, že motiváciu Deceuninck – Quick-Step je veľká. Ide im o tretie víťazstvo s Jakobsenom a o zelený dres.

1. etapa Okolo Katalánska 2021
LL Sanchez. © A.S.O./Fabien Boukla

Ak sa chce niekto vyhrať z úniku, mal by mať veľký moror. Preto sú kandidátmi jazdci, ako Stan Dewulf (ACT), Luis Leon Sanchez (AST), Kevin Geniets (FDJ), Andreas Kron (:lts:), Quinn Simmons (:tfr:), Jan Tratnik (TBV), Ryan Gibbons (:uae:), alebo Dylan van Baarle (:isn:) a Sep Vanmarcke (:isn:).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár