18. etapa Giro d’Italia 2021 preview: Peter Sagan chráni cyklámenový dres

Giro d'Italia 2021
18. etapa Giro d'Italia 2021

zdroj: Fabio Ferrari/LaPresse (upravená foto)

18. etapa Giro d’Italia 2021 je poslednou ľahšou etapou na pretekoch, potom sú to už len hory a nedeľná časovka v Miláne. Najdlhší deň v sedle ponúka atraktívny záver ako z Miláno – San Remo. Favoritmi sú oportunisti z úniku, ale aj šprintéri ako Peter Sagan alebo Davide Cimolai.

V predošlej etape sme videli víťazstvo Dana Martina (:isn:). Ír na stúpaní Sega di Ala dosiahol po Tour de France a Vuelta a Espaňa etapu aj na poslednej Grand Tour. Za ním sa na pódium dostal Simon Yates, ktorý zlomil Egana Bernala. Kolumbijčan je stále v ružovom drese s dvojminútovým náskokom na Damiana Carusa, ale prvýkrát ukázal horšie nohy.



štvrtok 27. mája 2021
Dĺžka
: 231 km
Profil: rovinatý a zvlnený, 600 nastúpaných výškových metrov
Štart: 11:35, Rovereto
Predpokladaný dojazd: ~17:15, Stradella

18. etapa Giro 2021 live – vysielanie naživo:


18. etapa Giro d’Italia 2021 trasa

Na začiatku sa pelotón nachádza v 40-tisícotom meste Rovereto. Ide o historické mesto na severovýchode Talianska. Aj keď sa mesto nachádza na úpätí Álp, pokračovať sa bude okolo Gardského jazera smerom na juhozápad cez nížinu.

Panorama di Rovereto

Na brehu rieky Pád leží malé mesto Stradella, kde sa najdlhšia etapa Gira končí. Prechádzať sa bude cez vinice, ktoré po 200 prejdených kilometroch vytvoria kopcovitý charakter etapy. Cieľ sa nachádza v regióne Lombardia.

18. etapa Giro d’Italia 2021 profil:

18. etapa Giro d'Italia 2021
18. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

Prvých 180 kilometrov môže patriť k najnudnejším na celom Gire. Na začiatku sa vytvorí únik. Bude len na šprintérskych a klasikárskych tímoch, aby sa dohodli na stíhaní. Aktívne môžu byť hlavne tímy bez splnených šprintérskych cieľov ako Israel Start-Up Nation, Cofidis alebo UAE Team Emirates.

Tím Petra Sagana BORA – hansgrohe bude pravdepodobne obhajovať cyklámenový dres. Teda najradšej by nechal vyhrať únik, aby v závere Sagan zbytočne nestratil body na úkor Cimolaia, Gavíriu alebo Vivianiho, ktorí sú na týchto pretekoch na krátkych kopcoch vyrovnaní lídrovi bodovacej súťaže.

35 km pred koncom začínajú malé kopčeky vo viniciach, ktoré obsahujú strmé sklony. Najťažším bude Castana (5 km – 4,2%), po ktorom nasleduje Cicognola (1,4 km – 7,5%) a práve na nich môžu favoriti zatlačiť. Poslednou prekážkou je Canneto Pavese (2,6 km – 5,7%) 6 km pred cieľom.

Nasleduje štvorkilometrový zjazd do cieľa a krátka rovina dlhá dva kilometre pripomínajúce finále z klasiky Miláno – San Remo.

Bodovacia súťaž pred 18. etapou:

Poz.JazdecTímBody
1Peter SaganBORA-hansgrohe135
2Davide CimolaiIsrael Start-Up Nation113
3Fernando GaviriaUAE Team Emirates110
4Elia VivianiCofidis86

Body v 18. etape Giro d’Italia:

-12, 8, 6, 5, 4, 3, 2 a 1 bod pre prvých 8 jazdcov na prémii (134 km po štarte)
-50, 35, 25, 18, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 a 1 bod pre prvých 15 jazdcov v cieli

Vo štvrtok sa pravdepodobne rozhodne o finálnom držiteľovi cyklámenového dresu. Bora – hansgrohe by mala byť defenzívna. V ďalších etapách sú k dispozícii ešte ďalšie šprintérske prémie, ale tie by si mal Slovák postrážiť.

18. etapa Giro d’Italia 2021 favoriti

Existujú viaceré možnosti na ukončenie etapy, nie všetky sú rovnako pravdepodobné. Vzhľadom na dĺžku pretekov a ďalšie náročné etapy, pelotón by najradšej nasadil slabé tempo a nechal zvíťaziť únik. Proti môžu byť spomínaní konkurenti Sagana v bodovacej súťaži. Predpokladáme, že po víťaznej etape chce Žilinčan udržať cyklámenový dres, ktorý je jeho ďalším osobným kariérnym cieľom.

Dostihnutie úniku však ešte neznamená hromadný šprint. Kopce v závere ponúkajú možnosť na akčný záver pre puncheurov, ktorí môžu zaútočiť niekoľko kilometrov pred cieľom a následne zvíťaziť po sólovom pokuse.

Šprintéri

Peter Sagan (BOH) je v prípade hromadného záveru jednoznačným favoritom. Slovák má dostatočnú schopnosť na kopcoch, aj keď pravdepodobne by nedokázal ihneď reagovať na nástupy na kopcoch. Na rovinatom finále si však vie všetko postrážiť o obvykle vytiahnuť najrýchlejšie nohy. Bude tak zaujímavé, ako sa k tomu s tímom postaví, či mu bude stačiť jeden etapový triumf a takmer istý zisk bodovacieho dresu.

Peter Sagan, 12. etapa Giro 2021
Peter Sagan. © BORA – hansgrohe / Bettiniphoto & VeloImages

Davide Cimolai (:isn:) je najbližším konkurentom jazdca Bory. Talian je univerzálom, kopce zvláda zo šprintérov najlepšie a má rýchlu koncovku. Zoči-voči Saganovi stál v 10. etape, v ktorej skončil tretí a v tretej etape, kde ho na páske porazil v boji o druhé miesto.

Davide Cimolai
Davide Cimolai. © Massimo Paolone/LaPresse

Fernando Gavíria (:uae:) ešte stále hľadá triumf po dvojitej nákaze koronvírusom. Na tomto Gire to skúšal v únikoch a v desiatej etape tesne prehral so Saganom.

Elia Viviani (COF) sa taktiež nachádza v dobrej forme na stúpaniach. V koncovkách sa postupne zrýchľoval. Stefano Oldani (:lts:), Patrick Bevin (:isn:), Andrea Vendrame (ACT), Andrea Pasqualon (:iwg:) alebo Filippo Fiorelli (Bardiani-CSF) sú ďalší šprintéri na štartovke.

Útočníci

Mikkel Honoré (:dqt:), Diego Ulissi, Davide Formolo, Alessandro Covi (:uae:) sú dobrí puncheuri, ktorí môžu zasadiť rozhodujúci úder. Voľnosť by na záver mohli dostať aj Alberto Bettiol (:efn:) alebo Gianni Moscon (:isn:).

Mikkel Honoré. © Deceuninck – Quick-Step Cycling Team / Sirotti.it

Únik

Do skorého úniku dňa sa môže dostať prakticky hocikto. Rémi Cavagna (:dqt:), Jan Tratnik (TBV), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidmermec), alebo Rudy Molard (FDJ) je len pár mien, ktoré majú šancu prekvapiť. Alexander Vlasov (AST) sa prepadáva v celkovom poradí, takže staví Astana na etapový triumf? V rukáve má mená ako Luis Leon Sanchez, Fabio Felline alebo Gorka Izagirre.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár