18. etapa Giro d’Italia 2023: Filippo Zana zdvihol taliansku trikolóru

Giro d’Italia 2023
18. etapa Giro d'Italia 2023

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status/18/photo/1

18. etapa Giro d’Italia 2023 bola prvou z troch záverečných horských etáp 106. ročníka Amore Infinito. Víťazom sa na Val di Zoldo po celodennom úniku stál úradujúci majster Talianska Filippo Zana (JAY), ktorý na druhé miesto odsunul Thibauta Pinota (FDJ). Tretí napriek kŕčom skončil Warren Barguil (ARK). 

V celkovom poradí došlo k viacerým zmenám, no ružový dres naďalej zostáva pevne v rukách skúseného Brita Gerainta Thomasa (IGD). Na priebežné druhé miesto sa posúva Primož Roglič (TJV), ktorý viackrát v záverečnom stúpaní zaútočil. Do problémov tak dostal Portugalčana Joaoa Almeidu (UAD), ktorý na pevné líderské duo stratil viac než 20 sekúnd. Biely dres pre najlepšieho jazdca do 25 rokov mu však naďalej patrí. Klesol na tretiu priečku. 4. miesto naďalej bráni Edward Dunbar (JAY).

Thibaut Pinot sa už po druhej smolnej striebornej priečke aspoň prezlieka do modrého dresu najlepšieho vrchára. Pre skúseného Francúza je to však slabá náplasť.

18. etapa Giro d’Italia 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2023/stage-18/today/profiles

Štart:

Pinot útočí na vrchárske body

Aj v dnešnej etape, ktorá finišovala v krásnych Dolomitoch. Do úniku preto nastúpilo viacero cyklistov, medzi ktorými nechýbali Derek Gee (Israel-Premier Tech), Thibaut Pinot (FDJ), Filippo Zana (JAY), Aurélien Paret-Peintre (ACT), Marco Frigo (Israel-Premier Tech) či neskorší Warren Barguil (ARK) alebo Vadim Prinskiy (AST).

Cieľom Thibauta Pinota bolo zbieranie bodov na vrchárskych prémiách, čo sa mu poľahky darilo. V kútiku duše si však veril aj na zisk etapového vavrínu. O ten sa však snažili aj ďalší rivali, no spomedzi nich sa ako najsilnejší Pinotov konkurent ukázal úradujúci majster Talianska Filippo Zana.

Dva súboje

Záverečných 30 kilometrov etapy sa nieslo v znamení bojov o etapu a celkové poradie. O etapovom víťazovi rozhodol až záverečný šprint dvojice (Zana & Pinot). Doň z prvej pozície „vstúpil“ skúsený Thibaut Pinot, čo sa neskôr ukázalo ako zlé rozhodnutie. Filippo Zana, šprintujúc z druhej pozície, si Francúza nasal a v záverečných 50 metroch efektívne obehol.

Boj o sekundy do celkového poradia sa rozohral v záverečných 10 kilometroch, ktoré miestami dosahovali sklon aj viac ako 15%. Spomedzi silnej trojice Joao Almeida, Geraint Thomas či Primož Roglič ako prvý sa do problémov dostále práve víťaz 16. etapy Joao Almeida. Ihneď mal poruke domestika Jaya Vinea, ktorý svojho lídra udržiaval v 15-sekundovom manku na Rogliča s Thomasom.

Primož Roglič sa pokúsil striasť aj ružového Gerainta Thomasa, no rodák z Walesu jazdil fantasticky. Taktiež neodmietol spolupracovať so Slovincom v snahe získať čo najviac sekúnd na Portugalčana. To sa napokon podarilo, kedy cieľovu pásku preťali o viac ako 22 sekúnd pred mladým zverencom tímu Spojených arabských emirátov.

18. etapa Giro d’Italia 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 19. etapa, ktorá bude opäť horská.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár