18. etapa Giro d’Italia: Stelvio opäť nadeľovalo. Kelderman prežil očistec, no je v ružovom

Giro d'Italia 2020

zdroj: twitter.com/giroditalia

18. etapa Giro d’Italia priniesla poriadny boj. Útok na vedúceho muža pretekov bol úspešný a do ružového sa po dnešku obliekol Wilco Kelderman (:sun:). Ten to dnes zvládol s odretými ušami a prežil si doslova očistec. Jeho odstup na dnešného víťaza a tímového kolegu Jaya Hindleyho (:sun:) našťastie stačil.

18. etapa Giro d’Italia 2020 je najťažšou v tomto ročníku. Obsahuje hlavne kultové stúpanie Passo dello Stelvio, po ktorom na jazdcov počká ešte tvrdé kopcovité finále. Kvôli zmenám v 20. etape tak ide o najdôležitejší vrchársky bod pretekov, kde už sa určite bude musieť útočiť. Do etapy vstupuje v ružovom mladý Portugalčan Joao Almeida (:dqt:). Z druhého miesta však bude určite útočiť Kelderman (:sun:) a jeho hlavný domestik Hindley (:sun:), ktorý je zároveň tretím mužom celkového poradia..



18. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

18. etapa Giro d'Italia 2020
18. etapa Giro d’Italia 2020. zdroj: giroditalia.it

Almeida 15. deň v ružovom:

Priebeh 18. etapy Giro d’Italia:

Prvé stúpanie Campo Carlo Magno

Do prvého stúpania dňa išiel cely pelotón. Maximum bodov si na vrchole Campo Carlo Magno pripísal Ruben Guerreiro (:efd:) a priblížil sa modrému dresu v Miláne. Jeho najväčší súper Giovanni Visconti (Vini Zabù – KTM) totiž do etapy nenastúpil. V zjazde sa oddelila šestica jazdcov a vypracovala si drobný náskok. Ten sa dostal cez minútu a rysoval sa nám únik dňa. V skupine boli Filippo Ganna (:ins:), Thomas De Gendt (:lts:), Daniel Navarro (:isn:), Dario Cataldo (MOV), Fabio Felline (AST) a Stéphane Rossetto (COF).



Passo Castrin

Pri nájazde na Passo Castrin útok doplnila ďalšia štvorica jazdcov – Ben Swift (:ins:), Ben O´Connor (:ntt:), Hector Carretero (MOV) a Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizanè). Desiatka jazdcov sa odpútala od pelotónu na 1 minútu. Tím EF Education však nerad videl v úniku Thomasa De Gendta (:lts:) a tlačil pelotón bližšie a bližšie k úniku. Americký tím však prestal mrhať silami a náskok vyskočil na takmer 3 minúty. Oprate však prebral tím Sunweb a zase náskok klesal. Úvod etapy tak bol ako na hojdačke. Do čelnej skupiny sa medzičasom dostalo ďalších 6 jazdcov a rozšírili tak počet na 16 cyklistov. Na vrchole bol ako prvý Thomas De Gendt (:lts:) a pripísal si 40 bodov do vrchárskej súťaže.


Passo dello Stelvio

Pri nájazde na legendárne Passo dello Stelvio bol únik 3 minúty od hlavného balíka. Skupiny sa začali ihneď triediť, tempo v skupine favoritov diktoval Chad Haga (:sun:). V úniku to ťahali jazdci NTT, oskákala to tretina ľudí. Keďže sa rozostup medzi skupinami zmenšoval, vzal za to v posledných dňoch nesmrteľný Ben O´Connor (:ntt:). V skupine favoritov bol v problémoch Pozzovivo (:ntt:), skúsený Talian odpadol. Almeida (:dqt:) i Majka (BOH) mali taktiež na mále, na konci skupiny viseli doslova za oči. 10 kilometrov pred vrcholom Stelvia definitívne odpadol ružový muž. Kelderman (:sun:) sa tak dostal virtuálne do čela.



Masaker pokračoval i naďalej. Zo skupiny favoritov ostala iba štvorica jazdcov – Hart (:ins:), Dennis (:ins:), Kelderman (:sun:) a Hindley (:sun:). Prekvapujúco však Keldermann nestačil a odpadol 8 kilometrov pred vrcholom. Trojica o niečo neskôr pohltila O´Connora (:ntt:). Ten sa ihneď prepadol a nestačil tempu. Na vrchole bol ako prvý Rohan Dennis (:ins:), 40-sekúnd neskôr bol virtuálny vedúci muž. Almeida (:dqt:) strácal vyše troch minút.

Laghi di Cancano

Na začiatku stúpania sa začal lámať Wilco Kelderman (:sun:), nechal sa pohltiť Bilbaom (:tbm:) a Fuglsangom (AST). Na vedúcu trojicu strácali necelé dve minúty. Holanďan však úplne odpadol a ušla mu i spomínaná dvojica. 9 kilometrov pred cieľom skončila práca Rohana Dennisa (:ins:). Zvesil nohy, no urobil dnes obrovský kus práce pre Harta (:ins:). Kelderman (:sun:) sa však oklepal a srdnato bojoval. Svojim tempom držal rozostup pod dve minúty na čelo a tým pádom šancu na ružový dres. Skvelý deň mal i Pello Bilbao (:tbm:), nenápadne sa približiloval čelu pretekov. Napokon si to ale rozdali Hart (:sun:) a Hindley (:sun:). Druhý menovaný pošetril viac síl a v koncovke to využil na maximum. Peter Sagan (BOH) dorazil so stratou 47 minút a limit splnil s 20 minútovou rezervou.


Záverečný dojazd:

Zmeny v celkovom poradí

Dnes sa prezliekalo a do čela sa konečne dostal Wilco Kelderman (:sun:). Skvelú prácu Sunwebu odniesli viacerí jazdci. Veľký posun zaznamenal i Jay Hindley (:sun:) a Tao Hart (:ins:). Do elitnej desiatky sa dostal i Jakob Fuglsang (AST). Dobrý deň mal i Pello Bilbao (:tbm:).

18. etapa Giro d’Italia – výsledky:

1.Jai Hindley (Aus):sun:06:03:03
2.Tao Geoghegan Hart (GBr):ins:
3.Pello Bilbao (Spa):tbm:00:00:45
4.Jakob Fuglsang (Den)AST00:01:25
5.Wilco Kelderman (Ned):sun:00:02:18
6.Patrick Konrad (Aut)BOH00:04:04
7.Joao Almeida (Por):dqt:00:04:51
8.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:
9.Hermann Pernsteiner (Aut):tbm:
10.Fausto Masnada (Ita):dqt:00:04:55

Giro d’Italia – priebežné poradie:

1.Wilco Kelderman (Ned):sun:77:46:56
2.Jai Hindley (Aus):sun:0:00:12
3.Tao Geoghegan Hart (GBr):ins:0:00:15
4.Pello Bilbao (Spa)AST0:01:19
5.Joao Almeida (Por):dqt:0:02:16
6.Jakob Fuglsang (Den)AST0:03:59
7.Patrick Konrad (Aut)BOH0:05:40
8.Vincenzo Nibali (Ita):ntt:0:03:52
9.Fausto Masnada (Ita):dqt:0:06:46
10.Hermann Pernsteiner (Aut):tbm:0:07:23


Zdroj: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár