18. etapa Vuelta a Espaňa 2021: profil, trasa, favoriti, Gamoniteiru

Vuelta a España 2021
18 etapa Vuelta 2021

zdroj: ©Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

Márne by sme hľadali Alto d’el Gamoniteiru v predošlých ročníkoch. Až 18. etapa Vuelta a Espaňa 2021 ukáže na pretekoch absolútne brutálny kopec v Astúrii.

V predošlej etape sa zrodil perfektný triumf Primoža Rogliča (:tjb:), ktorý sa ako jediný chytil útoku Egana Bernala (:ins:) 60 km pred cieľom. Slovinec sa napokon odpútal od Kolumbijčana a získal červený dres a už ôsmu etapu zo španielskej Vuelty.

Primož Roglič 17. etapa Vuelta 2021
Primož Roglič 17. etapa Vuelta 2021. ©photogomezsport

18. etapa Vuelta 2021:

štvrtok 2. septembra 2021
Dĺžka
: 162,6 km
Profil: horský, 4500 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:07, Salas
Predpokladaný dojazd: 17:17– 17:45, Altu d’El Gamoniteiru

Cyklistika: 18. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 live prenos – vysielanie v TV

  • Eurosport 1 od od 12:35 do 17:45 (v plnej dĺžke etapy)
  • Eurosport Player od 12:35 do 17:45 (v plnej dĺžke)

18. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

Začína sa v mestečku Salas, ktoré sa nachádza na pútnickej ceste Camino de Santiago (Cesta sv. Jakuba), ktorá sa končí tam, kde aj Vuelta 2021 – pri katedrále Santiago de Compostela. Pred koncom je však na rade najväčší postrach celých pretekov.

Alto d’el Gamoniteiru

V Kantábrijských horách na severe Španielska v regióne Astúria sa nachádza horský masív Aramo. Na jeho severe sa nachádza cesta na legendárne Alto del Angliru. Na juhu je pre Vueltu neznáme, ale rovnako amatérmi vyhľadávané stúpanie Alto d’el Gamoniteiru.

Rampas inhumanas, ako v španielčine znie pomenovanie pre „neľudské sklony“, perfektne charakterizuje finále 18. pretekárskeho dňa.

Aj keď zvučnosť Angliru napovedá, že by malo byť tým ťažším, nie je to tak. V spisovnej španielčine Alto del Gamoniteiro je dlhšie a strmšie. Na jeho vrchole sa nachádza opustená meteorologická a letecká stanica.

Španielski fanúšikovia si po niekoľkých rokoch konečne vypýtali „súrodenca Angliru“ aj na najvyššej úrovni.

18. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – profil:

18. etapa Vuelta a Espaňa 2021
18. etapa Vuelta a Espaňa 2021. ©Unipublic

Prvá časť je tvorená jemnými sklonmi do falošných roviniek, čiže od začiatku sa pôjde naplno. Únik sa bude tvoriť na 44-kilometrovej sekcii až pod stúpanie Puertu de San Llaurienzu (9,9 km – 8,6%), druhé najťažšie dňa. Je veľmi nepravidelné, čiže viaceré kilometre majú úmorných 11%. Zjazd z neho je viac-menej rýchly a nie až tak technický.

Druhá polovica etapy sa začne kopcom Altu de La Cobertoria (7,6 km – 8,6%). Ide o konštantne strmé stúpanie, po ktorom nasleduje veľmi strmý zjazd. V doline okolo mesta Mieres del Carmín sa pôjde najľahších 28 km celej etapy. Na konci sa ešte pretekári „rozohrejú“ na Altu la Segá o del Cordal (8,2 km – 5,8%) – azda aj najľahšom výstupe dňa. Pod záverečnú prekážku d)a zavedie jazdcov osemkilometrový, pomerne technický zjazd s viacerými kľučkami.

Altu d’El Gamoniteiru (14,6 km – 9,8%):

Altu d’El Gamoniteiru
©Unipublic

A dostávame sa na bolestivé finále dňa. Altu d’El Gamoniteiru (14,6 km – 9,8%) vieme rozdeliť na tri časti. V prvej je to ihneď strmé, s priemerom okolo 11%. Po siedmom kilometri sa nachádza jediná ľahšia sekcia, kde sa pôjde do 7% až 8%, následne však iba do 3,5%.

Posledných šesť kilometrov je však trestuhodne náročných. Držia sa kompletne v čiernych číslach, nad 10% a maximum 17% sa nachádza v poslednom kilometri. Na rozdiel od Angliru, nenachádza sa tu absolútne strmá sekcia s 20% ako neslávne známa „Kozia cesta“. Náročnosť kopcov sa tak porovnáva iba na základe toho, či sa vám páčia dve dlhé sekcia o 11% za sebou, alebo neľudský strmé cesty.

Stúpa sa z výšky 327 mnm, a po 14 km sa jazdci ocitnú v 1770 mnm. Budeme svedkami premiéry stúpania, ktoré je náročnosťou na rovnakej úrovni ako legenádrné spomínané Angliru, priesmyk Mortirolo, alebo Monte Zoncolan.

Počasie

V dolinách vo výške približne 200 metrov nad morom má byť 20 ºC. Na stúpaniach o pár stupňov menej. Vietor nebude silný, jedine na záverečnom kopci môže fúkať proti smeru jazdy, ale pri takto strmých sklonoch je odpor vzduchu tým druhým problémom.

Etapu však pravdepodobne poznačí dážď, keďže je 90-percentná šanca na prehánky.

18. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – favoriti

Tak, Jumbo-Visma má napokon červený dres a teraz ho bude chcieť udržať až do samého záveru Vuelty. Holandský tím síce nabral na sile, ale bude chcieť kontrolovať? To sa dá ťažko predpokladať. Po naozaj náročnej etape bude chcieť pelotón trošku pokojnenjší príjazd pod už tak náročné finále.

Tímy Movistar a INEOS Grenadiers nie sú v plnej sile a tiež nemajú kapacity na kontrolovanie etapy. Bahrain Victorious má šancu na etapu z úniku, kde musíme čakať ich jazdcov. Mikel Landa síce vypadol, ale zvyšok tímu je mimoriadne silný.

Kto do úniku?

Preto favorizujeme únik. Opäť sa však môže tvoriť veľmi dlho, až bude neskôr pokrytý hlavnou skupinou.

Romain Bardet
Romain Bardet. ©Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

Romain Bardet (DSM) a Michael Storer (DSM) by boli v skorom úniku medzi najsilnejšími. Obaja už majú na konte etapy a jazdia vo veľkej forme. Navyše, Bardet je na prvom mieste vo vrchárskej súťaži, Storer je druhý s odstupom 17 bodov. V kráľovskej etape sa udeľuje 25 iba pred Gamoniteiru. V samotnom cieli je prichystaných ďalších 20 bodov ako najťažšie stúpanie s cenou Cima Alberto Fernández.

Rafal Majka
Rafal Majka. ©Photogomezsport

Nie je veľa jazdcov, ktorí by vedeli čo i len z úniku odolať na brutálnom stúpaní. Jedným z nich je však Poliak Rafal Majka (:uae:), ktorý vyhral 15. etapu a je v skvelej forme.

Rovnako epické sólo predviedol týždeň pred Majkom Damiano Caruso (TBV). Talian má v tíme aj iné mená, ako špecialistu na neďaleké Angliru Wouta Poelsa (TBV). Ukrajinec Mark Padun (TBV) zjavne nie je vo svojej koži.

Z iných jazdcov majú ako-takú šancu Jay Vine (Alpecin-Fenix), ktorý však priznal, že prvá Grand Tour a pád si na jeho tele vyžiadali následky. Istú voľnosť by mohol dosť aj David de la Cruz (:uae:), ktorý je osem minút za Rogličom. Dážď zas môže vyhohovať Ionovi Izagirremu (AST) alebo ďalšiemu Baskovi Mikelovi Nievemu (:bex:).

Primož Roglič neohrozený

Primož Roglič 17. etapa Vuelta 2021
Roglič v útoku. ©PHOTOGOMEZSPORT2021

Tretím víťazstvom na tohtoročnej Vuelte potvrdi Primož Roglič (:tjb:) svoju dominanciu. A akým spôsobom! Dlhým útokom s Eganom Bernalom a následným pekelným tempom na Lagos de Covadonga si prišiel po jeden zo svojich najlepších triumfov v kariére. Je jednoznačne najsilnejším jazdcom a len veľká smola alebo totálny výbuch by ho pripravil o triumf.

Jeho tím bol veľmi silný, Sepp Kuss (:tjb:) dokonca skončil v etape druhý. Američan je jedným z jazdcov, ktorí sa pokojne môžu snažiť o pobyt v úniku, aby spôsobili zmätok a posunuli sa v poradí. S Rogličom sa budú držať Steven Kruijswijk (:tjb:), Sam Oomen (:tjb:) aj Koen Boewman (:tjb:).

Movistar si zachraňuje pódium

Vľavo Bernal, v strede Mas a vpravo Haig 17. etapy Vuelta 2021
Vľavo Bernal, v strede Mas a vpravo Haig v cieli. ©Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

Roglič bol tak silný, že dvojica z Movistar Team Enric Mas a Miguel Ángel López (MOV) nemala šancu zaútočiť. Obaja sú na pódiu Vuelty, so stratou 2:22 min, respektíve 3:11.

Nezdá sa, že majú recept na Rogliča. Ak aj áno, pri skvelej schopnosti limitovania strát 31-ročného lídra nie je otočenie stavu veľmi pravdepodobné. Španiel aj Kolumbijčan sú v dobrej forme, ale asi predsalen pod úrovňou Rogliča.

Jack Haig na ceste k top 3

Jedným z vyzývateľov španielskeho tímu je Austrálčan Jack Haig (:tjb:). 27-ročný jazdec je v životnej pozícii, na tretieho Lópeza stráca len 35 sekúnd. O Haigovych schopnostiach na strmých stúpaniach vieme málo, ale útok na top 3 by určite nebol prekvapením.

Čo s INEOS Grenadiers?

Egan Bernal
Egan Bernal. ©Photogomezsport

Egan Bernal (:ins:) v 17. etape parádne vyložil karty na stôl, vytvoril epickú etapu, len proti Rogličovi nemal šancu. 24-ročný Kolumbijčan zjavne minul vo svojej 60-kilometrovej ofenzíve veľa síl. Budú my chýbať? Aj by sa zdalo, že útok na Rogliča zlyhal a zadosťučinením by bol napríklad etapový triumf. Z ó skupiny favoritov by však bol nereálny, keďže s ním by vtedy bol aj Roglič, Mas či López.

Adam Yates (:ins:) vyzeral v závere predošlej etape dobre. V šprinte po ťažkom priebehu si viedol Brit kvalitne, aj keď nestačil na Kussa a Lópeza. Nastáva otázka, ako sa mu vedie na podobných stúpaniach. A hlavne, je známy svojím zhoršeným výkonom v posledných týždňoch.

Skorý útok a následne ignorovanie zo strany ostatných je tak asi jediná možnosť, ako by mohol niekto z INEOS Grenadiers vyhrať.

Zvyšok v top 10

Felix Grossschartner 5. etapa Okolo Álp 2021
Felix Großschartner. ©Josef Vaishar

Udrží si Guillaume Martin (COF) piatu priečku? Na Lagos de Covadonga odpadol z kolies medzi prvými a nezdá sa, že by sa mal zlepšiť.

Oveľa lepší je spomínaný Kuss, ktorý by dostal od Rogliča voľnú ruku a potrápil by aj jazdcov Ineosu a posunul sa možno aj do top 5. Netreba zabudnúť, že vlani bol na Angliru medzi najlepšími, len mal na starosti Slovinca.

Felix Großschartner (BOH), Gino Mäder (TBV), Louis Meintjes (:iwg:) a David de la Cruz (:uae:) sú v rozmedzí dvoch minút. Tie sa dajú na finálnom kopci v poriadku získať. Najlepšie vyzerá Švajčiar Mäder, ktorý bol ale pri svojom lídrovi Haigovi.

Z 11. priečky by mal podľa všetkého vypadnúť Odd Christian Eiking (:iwg:), ktorý nie je na vrchárskej úrovni zmienených jazdcov.

Favoriti 18. etapy Vuelty podľa Cyklonews:

★★★★ Majka, Caruso, Bardet
★★★ Roglič
★★ Bernal, Haig, Kuss, Yates, Storer
★Bouchard, Mäder, Poels, De la Cruz, Großschartner

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár