19. etapa Vuelta a Espaňa 2021: trasa, profil, favoriti

Vuelta a España 2021
19. etapa Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: © Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

V tvrdom poslednom týždni sa nachádza deň, ktorý majú vo svojom kalendári označený hlavne oportunisti. 19. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 prináša pre mnohých jazdcov poslednú možnosť na triumf.

19. etapa Vuelta 2021:

piatok 3. septembra 2021
Dĺžka
: 191,2 km
Profil: zvlnená, 3262 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:29, Tapia
Predpokladaný dojazd: 17:15– 17:47, Monforte de Lemos

Cyklistika: 19. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 live prenos – vysielanie v TV

Nalini - procycling

19. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

19. etapa Vuelta a Espaňa 2021 mapa trasa
©Unipublic

Z pobrežnej obce Tapia sa pelotón vydá smerom na juh. Pelotón sa konečne nachádza na pomedzí Astúrie a prechádza pomaly do západného regiónu Galícia. Končí sa vo vnútrozemí, v 18-tisícovom meste Monforte de Lemos.

19. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – profil:

19. etapa Vuelta a Espaňa 2021
19. etapa Vuelta a Espaňa 2021. ©Unipublic

Začína sa schodovitou sekciou stúpaní, ktoré tvoria ideálnu príležitosť pre tvorbu úniku dňa. Alto da Sela d’Entorcisa (10 km – 4%) a Alto de Garganta (10,3 km – 5,6%) sú prvou prekážkou. Aj keď sú pomerne ľahké na kontrolu, nie každý tím si zozbiera sily, čiže vhodný únik má voľnú cestu už v prvých 35 km.

Po veľmi rýchlom zjazde sa stúpa na nepravidelný kopec Alto de Barbeitos (11,8 km – 3,8%). Teda po 70 km budeme mať za sebou už všetky kategorizované stúpania dňa. Po poslednom kopci sa ale neklesá, pokračuje sa zvlnenou a kopcovitou časťou až do druhej polovice.



V kotline rieky Miño sa odohrá „hluchá“ časť etapy, ktorá je v zvlnená a rovinatá, miestami sa len bude stúpať po krátkych „brdokoch“. Preruší ju až šprintérska prémia 27,6 km pred koncom, pod ktorou sa stúpa.

Po nej je však na programe len rýchly príchod do cieľovej destinácie. Posledných 15 km je rovných, rovnako aj samotný záver. V meste sa v záverečných 5 km nachádza niekoľko zúžení ciest. V poslednom kilometri sú na programe dve ostré pravotočivé zákruty. Po poslednej ostane do cieľa 350 metrov.

19. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – favoriti

Jeden zo zostavovateľov trate Fernando Escartín hovorí, že môže ísť o „najjasnejšiu príležitosť pre únik. Pelotón bude unavený po dvoch najťažších horských etapách.“

V podstate to tak funguje aj v tohtoročných Grand Tours, keď bola na programe zvlnená etapa. 18. etapa Giro d’Italia? Únik. 19. etapa na Tour de France? Stačí hádať.

Teoretickú možnosť prekaziť brejkový scenár majú šprintérske tímy. Začiatok je ale veľmi ťažký, jazdci ako Fabio Jakobsen (:dqt:) a Arnaud Démare (FDJ) sú už tak dosť vyčerpaní. Radšej ich tímy Deceuninck – Quick-Step a Grouapama – FDJ pošlú svojich jazdcov do úniku.

To isté platí aj o celkoch EF Education-NIPPO, UAE Team Emirates, BikeExchange alebo Team DSM.

Do šprintu, aj do úniku

Magnus Cort 12. etapa Vuelta a Espaňa 2021
Magnus Cort. ©Photogomezsport

Ak sa pozeráme na akýkoľvek scenár, papierový favorit do úniku aj do nepravdepodobného hromadného šprintu pelotónu je Magnus Cort (:efn:). Dán je vo vynikajúcej forme – vyhral etapu po celodennom úniku, ale aj zo zriedeného šprintu. Je jasne všestranným jazdcom, ktorého sa budú ostatní báť.

Matteo Trentin
Matteo Trentin. @UAETeamEmirates/Fizza BettiniPhoto©2021

Matteo Trentin (:uae:) bol na tejto Vuelte už štvrtý, tretí, ale aj druhý. Víťazstvo Talianovi ale uniká. Pred štyroma rokmi vyhral etapy dokonca štyri. Je podobným jazdcom ako Cort, ale v poslednej sezóne jazdí v horšej forme a určite ubral aj na rýchlosti na páske. Šanca 32-ročného Trentina leží v úniku. Ak by totiž jeho tím opäť ťahal celý deň a ich lídrovi unikol triumf, opäť by to vyzeralo bizarne.

Trentin zároveň stráca až 127 bodov na lídra bodovacej súťaže Fabia Jakobsena. Keďže etapa je kopcovitá, bodov v cieli je len 30 a do konca Vuelty zostanú už len dve šprintérske prémie po 20 bodov, šanca na zelený dres je preč. Preto sa bojuje už len o záchranu pretekov v podobe

Michael Matthews
Michael Matthews. © A.S.O./Pauline Ballet

A do tretice sa ponúka odolný šprintér Michael Matthews (:bex:). Vueltu začal v dobrej forme, ale po viacerých dlhých ťaženiach tímu BikeExchange nedokázal získať prvé víťazstvo v sezóne. Rýchlosť má možno aj lepšiu ako Cort a Tretin, ale zatiaľ doplácal na zlú pozíciu či veľkú konkurenciu v hromadných šprintoch celého pelotónu. Cesta Austrálčana je tak opäť v úniku v zriedenej skupine.

Z ďalčích odolných šprintérov sa dopredu môžu dostať Jon Aberasturi (Caja Rural Seguros-RGA), Martin Laas (BOH), alebo Antonio Jesús Soto (Euskaltel – Euskadi) alebo Clément Venturini (ACT).

Pre čistokrvných šprintérov (Fabio Jakobsen, Alberto Dainese, Jordi Meeus) bude ťažké sa dostať do úniku. A pre ich tímy bude ťažké kompletne kontrolovať etapu.

Útočníci

Okrem odolných šprintérov tieto etapy sedia hlavne odolným rovinárom s citom pre správny útok, ale aj obstojným šprintom. Okruh favoritov sa síce nezmenšil, šancu má väčšina jazdcov, ktorá by chytila v takto neskorý deň dobrú formu.

Jan Tratnik. ©Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

V doline pod stúpaniami dlho ťahal Slovinec Jan Tratnik (TBV). Síce nebol celú Vueltu v ideálnej forme, je zjavné, že niečo v sebe má. Po etapovom triumfe Miguela Ángela Lópeza a zatiaľ vysoko kvalitnej Vuelty tímu Movistar sa dopredu môže hlásiť jeden z najlepších domesitkov José Joaquin Rojas (MOV), alebo silný motor Nelson Oliveira (MOV).

Josef Černý Valónsky šíp 2021
Josef Černý. © A.S.O./Aurélien Vialatte

Z Deceuninck – Quick-Step sú v hre hlavne obaja Česi – Josef Černý (:dqt:) a Zdeněk Štybar (:dqt:). Černý vyhral v podobnej pozícii na Gire 2020, Štybar zas môže otestovať záťaž pred klasikárskym koncom sezóny. Zároveň všetky kvality na rýchly záver má aj mladý Talian Andrea Bagioli (:dqt:) – druhý v 12. etape – alebo víťaz tej nasledujúcej, Florian Sénéchal (:dqt:).

Tom Pidcock
Tom Pidcock. ©Unipublic/Charly López

A čo mladíci? Quinn Simmons (:tfr:) bol celý deň v úniku v 16. etape. Vo veku 19 rokov môže únikom skoro na konci svojej premiérovej Grand Tour čo-to o sebe zistiť. A v oveľa lepšej kondícii oproti začiatku je nevyspytateľný zlatý medailista z MTB Tom Pidcock (:ins:). Okrem silného motora ponúka aj silný šprint.

Dlhé a tiahle roviny padnú vhod aj jazdcom, ako Florian Vermeersch (:lts:), Jens Keukeleire (:efn:), Jetse Bol (Burgos-BH), Stan Dewulf (ACT), Rui Oliveira (:uae:) alebo Edward Planckaert (Alpecin-Fenix).

Favoriti 19. etapy Vuelty podľa Cyklonews:

★★★★ Cort
★★★ Trentin, Matthews
★★ Tratnik, Senechal, Simmons, Pidcock
★Černý, Štybar, Bagioli, Keukeleire, Bol, Oliveira, Planckaert, Venturini, Aberasturi

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár