19. etapa Vuelta 2021: Magnus Cort získal hetrik v neuveriteľnej stíhačke

Vuelta a España 2021
Magnus Cort 19. etapa Vuelta 2021

zdroj: ©Photogomezsport

19. etapa Vuelta a Espaňa 2021 sa išla v tvrdom tempe. Po napínavom súboji pelotónu s brejkom vyhral Dán Magnus Cort (:efn:) po šprinte únikovej skupiny.

Na druhom mieste skončil Portugalčan Rui Oliveira (:uae:) a tretiu priečku bral Američan Quinn Simmons (:tfr:).

V cieli šprintovala sedemčlenná skupina, ktorá sa vytvorila z veľkého úniku. Počas celého dňa nemala veľký náskok, v pelotóne tvrdo ťahali Team DSM a neskôr BikeExchange, ale nedokázali zmazať približne tridsaťsekundový náskok.

28-ročný Cort získal už tretie víťazstvo na prebiehajúcej španielskej Grand Tour, celkovo už šieste, čím sa vyrovnal napríklad Albertovi Contadorovi. Výrazne mu pomohla prítomnosť kolegu, silného tempára Lawsona Craddocka (:efn:). Spoločnými silami odolali pelotónu. Cort si v šprinte poradil s nastupujúcim Simmonsom. 20-ročný Američan síce získal najlepšie umiestnenie vo svojej prvej Grand Tour, ale v cieli bol viditeľný nespokojný.

Nalini - procycling

Špurt pelotónu „vyhral“ Alberto Dainese (DSM), ktorý sa môže pýtať, čo by bolo, ak by sa všetko spojilo. Jeho tímu sa podarilo zbaviť sa Fabia Jakobsena (:dqt:), ktorý si ale udržal zelený dres. Holanďanovi už stačí len dojsť do cieľa.

V celkovom poradí sa nič nemenilo, Primož Roglič (:tjb:) je v červenom drese pred dvojicou z Movistar Team Enric Mas – Miguel Ángel López. Z pretekov po tvrdom páde odstúpil celkovo desiaty Louis Meintjes (:iwg:), ktorého nahradil David de la Cruz (:uae:):



Magnus Cort po 19. etape Vuelta 2021:

„Je to neuveriteľné. Je to sen a naozaj dúfam, že sa z neho nezobudím. [Keď ostávalo 20 km do konca a náš náskok bol len 10 sekúnd], ani som neveril. Až v posledných piatich kilometroch som si začal uvedomovať, že môžeme vyhrať. Neustále si nás pelotón držal. Nie vždy sme dobre spolupracovali, v našej skupine sa útočilo. Ale nejak sa nám podarilo odolať.

Ďakujem kolegovi Lawsonovi Craddockovi, bez neho by som nevyhral.“

Ako dnes prebehla 19. etapa Vuelta a Espaňa 2021?

V piatok sa išla posledná zvlnená etapa 76. ročníka Vuelty. Mala 191,2 km a viedla na pomedzí regiónov Astúria a východnej časti Galície. Prvá časť bola kopcovitá, no v kotline rieky Miño sa išlo po rovine.

19. etapa Vuelta 2021 – profil:

19. etapa Vuelta a Espaňa 2021
19. etapa Vuelta a Espaňa 2021. ©Unipublic
Nalini - procycling

Tvrdý boj o únik

V sobotu sa pôjde vrchárska etapa, v nedeľu sa preteky ukončia časovkou. Pre väčšinu pelotónu tak piatok bol poslednou možnosťou na úspech. A ukazovali to od začiatku.

Už od prvého kilometra sa na špici skupiny útočilo. Najprv sa oddelila štvorčlenná skupina, ktorú doplnil veľký balík so 17 ľuďmi. Záujem na prvom stúpaní dňa mali aj Romain Bardet (DSM) alebo Tom Pidcock (:ins:). Bardetovi sa nepodarilo získať body na vrchárskej prémii, po ktorých tak túžil. Jeho kolega Michael Storer (DSM) vedie vrchársku súťaž s 59 bodmi na konte. Francúz má o 5 menej a o všetkom sa rozhodne v kopcovitej 20. etape.

Pelotón bol blízko stíhacej skupiny okolo nich, až ich pokryl. Prvá skupina však statočne pokračovala a celá prvá hodina sa išla vo veľmi silnom tempe.

Pracoval hlavne tím BikeExchange pre lídra Michaela Matthewsa (:bex:). Po vyše 40 km však museli spomaliť. Na čele tak ostalo 18 ľudí.

Zloženie úniku dňa:

Mikaël Cherel, Damien Touzé (AG2R-Citroën Team), Jay Vine (Alpecin-Fenix), Mark Padun (Bahrain Victorious), Pelayo Sanchez (Burgos-BH), Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick Step), Lawson Craddock, Magnus Cort Nielsen (EF Education-Nippo), Antonio Jesus Soto (Euskaltel-Euskadi), Anthony Roux (Groupama-FDJ), Andreas Kron (Lotto Soudal), Robert Stannard (Team BikeExchange), Nico Denz (Team DSM), Fabio Aru (Team Qhubeka NextHash), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Jan Polanc, Rui Oliveira (UAE Team Emirates

Iba malý náskok vo veľmi vysokej rýchlosti

Po sekcii stúpaní mal únik iba malý náskok, 2 minúty. Pracoval tím DSM, ktorý ešte chcel Albertovi Dainesemu (DSM) priniesť posledný šprint na pretekoch.

Skutočne tvrdé tempo bolo priveľa pre Fabia Jakobsena (:dqt:), ktorý na kopcoch odpadol z pelotónu a na rovine mal spolu s tímovými kolegami stratu štyroch minút na pelotón.

Únik vs DSM

Aj v úniku sa útočilo, sólo pokus dokonca skúšal 20-ročný Simmons. Následne v posledných 60 nastúpil Oliveira a vytvorila sa nová skupina v zložení: Simmons, DenzTouze Padun, Kron, Roux, Soto, Craddock, Cort a Bagioli.

Náskok jedenástky bol ale iba na úrovni jednej minúty. K DSM sa konečne 46 km pred cieľom pridal tím BikeExchange pre šprintéra Michaela Matthewsa (:bex:).

Louis Meintjes skončil

42 km pred cieľom sa stále išlo vo veľmi tvrdom tempe a aj na rovine sa nedalo kam skryť. Z nervozity vznikol pád v zadnej časti pelotónu. Na zemi sa ocitol James Knox (:dqt:).

Najhoršie skončil Louis Meintjes (:iwg:). Juhoafričan bol okamžite ošetrený zdravotníkmi a prevezený do záchranného vozidla. 29-ročný jazdec zažil na Vuelte najlepšiu formu za posledné roky. V celkovom poradí bol na desiatej priečke.

BikeExchange má pred sebou 30 sekúnd

33 km pred cieľom sa na blízkosť pelotónu nedokázali pozerať Simmons a Oliveira a nastúpili. Stíhali ich CortRoux, Craddock, Kron Bagioli. Zvyšok úniku bol pohltený tímom BikeExchange, ešte pod šprintérskou prémiou, ktorej predchádzal štvorkilometrový kopec. Team DSM už nemal kapacity.

Keď do cieľa ostávalo 26 km, dve skupiny sa spojili. Mali náskok 30 sekúnd. Čakal ich zjazd a rovina do cieľa, čo hralo do karier úniku.

DSM pomáha, ale zbytočne

V záverečných 15 km sa na špicu posadila aj trojica z DSM, ako posledná nádej. Lenže sekundy zo stratu neubúdali. Aj na méte päť kilometrov do konca svietila polminúta.

Dvojica z EF Craddock aj Cort sa striedali v úniku, rovnako aj zvyšní útočníci. Následne Cort čakal na šprint grupy, v ktorom sa nezmýlil.

Nalini - procycling

19. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – výsledky:

01Magnus CortEF Education-NIPPO04:24:54
02Rui OliveiraUAE Team Emirates+ 00
03Quinn SimmonsTrek-Segafredo+ 00
04Andrea BagioliDeceuninck-Quick Step+ 00
05Anthony RouxGroupama-FDJ+ 00
06Andreas KronLotto Soudal+ 00
07Lawson CraddockEF Education-NIPPO+ 05
08Alberto DaineseTeam DSM+ 18
09Matteo TrentinUAE Team Emirates+ 18
10Alexander KriegerAlpecin-Fenix+ 18
11Florian SénéchalDeceuninck-Quick Step+ 18
12Piet AllegaertCofidis+ 18
13Michael MatthewsTeam BikeExchange+ 18
14Arnaud DémareGroupama-FDJ+ 18
15Alex KirschTrek-Segafredo+ 18
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár