1A. etapa Okolo Slovenska 2020: Laas z Bory vyhral

Okolo Slovenska 2020
1A. etapa Okolo Slovenska 2020 Martin Laas

zdroj: © Igor Stančík

1A. etapa Okolo Slovenska 2020 končila v Žiline. Na rýchlom finále do kopca sa radoval Martin Laas (BOH). Ten bol rýchlejší ako Shane Archbold (:dqt:) a do poobede bude v časovke nosiť žltý dres.

Dnes sa konala 1. etapa Okolo Slovenska 2020, pretekov kategórie 2.1. Prvý deň bol rozdelený do dvoch častí, na časti A a časovku B. 1A. etapa bola s hromadným štartom. Od 9:30 sa išlo od žilinskej priehrady na veľký okruh po Malej Fatre a Orave. Etapa však mala len 106 km a rovnako skončila v Žiline po kopcovitom okruhu. Posledných 20 km bolo rovinatých až mierne zvlnených a prišla tak príležitosť pre klasikárov a rýchlych mužov.

Profil 1A. etapy Okolo Slovenska 2020:

Profil 1A. etapy

Skorý únik a vrchárske prémie

Na začiatku sa útočilo. Päť útočníkov však spadlo a z kolízie sa dostal Patrik Tybor (Dukla Banská Bystrica) a pokračoval. Nestačilo to a o pár kilometrov sa vytvoril nový únik. Do brejku dostali Mathiijs Paasschenks (WVA – Bingoal WB), Jonas Rapp (HAC Hrinkow), Gabrielle Petrelli (CTF – Cycling Team Friuli), David Per (Adria Mobil) a Juraj Bellan (Dukla Banská Bystrica). V polovici etapy spadol Talian Petrelli do malej priekopy pri ceste a musel meniť bicykel. To ho stálo ďalšiu účasť v úniku.

1A. etapa Okolo Slovenska 2020 únik
© Ján Melicher

Na vrchárskej prémii Lutiška bral 3 body Paasschens. 24-ročný Holanďan získal 10 bodov na Oravskej Lesnej aj na Edrutskej priehybe. Vtedy mal únik náskok už len 1:10. Z úniku potom zaútočili Rapp Per a opútali sa od kolegov. Nemec Rapp potom ukončil deň vrchárskych prémii prvenstvom na Rovnej Holi, ale za ním bral 5 bodov Paasschens a v zajtrajšej etape bude v drese s červenými bodkami. Slovinský jazdec Per získal jedinú šprintérsku prémiu v Terchovej.

Príprava na šprint

V pelotóne sa medzitým udial hromadný pád. Spadli Jan Bárta (Elkov – Kasper) alebo Juraj Sagan (BOH). Pelotón  sa rozdelil na dve časti. 20 km pred cieľom prvú časť ovládal tím Deceuninck – Quick Step s mladým Belgičanom Maurim Vansevenantom (:dqt:). Neskôr ho vystriedal Pieter Serry (:dqt:) a tempo sa zvýšilo.

Deceuninck – Quick Step vedie pelotón | © Igor Stančík

Rapp a Per boli dostihnutí 12 km pred koncom. Všetko sa schyľovalo k hromadnému dojazdu.

6 km pred cieľom sa udial hromadný pád. Tých bolo dnes dosť, nikto však neodstúpil.

1A. etapa Okolo Slovenska 2020 sa skončila špurtom, vyhral Martin Laas

Estónsky šprintér Martin Laas (BOH) bol najrýchlejší. Vo veku 27 rokov pridal na svoje konto 11. profesionálny triumf. Šprintovalo sa do mierneho stúpania a išlo o silový nástup. Druhý bol s rozdielom dĺžky bicykla Shane Archbold (:dqt:) a tretí Sean De Bie (Bingoal – Wallonie Bruxelles).

Najlepším Slovákom v cieli bol Matúš Štoček zo Slovenskej reprezentácie. Skončil na 11. mieste a zároveň je tak aj najlepším jazdcom do 23 rokov.

Celkové poradie je presne také isté, ako výsledky z cieľovej čiary. Až na Pera, Rappa a Bellana, ktorí v Terchovej získali 3, respektíva 2 a 1 sekundu k dobru. Laas okrem prvého víťazstva v sezóne získava aj líderský dres do krátkej časovky, ktorá začína už o 16:00.

Martin Laas po etape:

„Plánoval som tu prísť. Mali sme tu byť s Erikom [Baškom], ale nakoniec som sa pred piatimi dňami dozvedel, že Erik je chorý a nahradil ho Jempy Drucker. Je tu dobre. Je to trochu špeciálne, lebo je to môj prvý rok v Bore a prvé víťazstvo v tomto drese, vždy je to špeciálne. Finále bolo stresujúce, najmä v posledných 15 kilometroch. Boli sme vpredu s tímom, snažili sa vyhnúť problémom. V poslednom kilometri boli nejaké útoky, s tímom sme nasledovali kolesá, lebo sme vedeli, že na poslednej zákrute musíme byť v prvej päťke. Chlapci mi dobre pomohli v poslednej zákrute a potom som musel počkať a v správny moment začať šprintovať,“ povedal v rozhovore po etape.

Video šprintu:

Video: Martin Timko

Výsledky 1A. etapy:

1.Martin Laas (Est)BOH02:30:38
2.Shane Archold (NZl):dqt:
3.Sean De Bie (Bel)Bingoal – Wallonie Bruxelles
4.Jay McCarthy (Aus)BOH
5.Rudy Barbier (Fra):isn:
6.Adam Ťoupalík (Cze)Elkov – Kasper
7.Jean-Pierre Drucker (Lux)BOH
8.David van der Poel (Ned)Alpecin-Fenix
9.Lars Saugstad (Den)UNO – X Pro Cycling Team
10.Dominik Neuman (Cze)Elkov – Kasper

 

Zdroj: okoloslovenska.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár