2. etapa Okolo Baskicka 2021: Aranburu berie prvý triumf pre Astanu

Okolo Baskicka 2021
Alex Aranburu Okolo Baskicka 2021

zdroj: twitter.com/ehitzulia

2. etapa Okolo Baskicka 2021 ponúkla technické zjazdy po stúpaniach v daždi. Po samostatnom úniku sa radoval domáci Španiel Alex Aranburu (AST). Získal prvé víťazstvo pre tím Astana – Premier Tech v tejto sezóne. Slovinec Primož Roglič (:tjb:) sa udržal na čele celkového poradia.

S odstupom 15 sekúnd bol druhý kolega víťaza a ďalší baskický jazdec Omar Frailer (AST). Tretiu priečku a štyri bonusové sekundy na Rogliča si pripísal Slovinec Tadej Pogačar (:uae:). V celkovom poradí Roglič vedie s náskokom päť sekúnd na Aranburua a so šiestimi sekundami na Brandona McNultyho (:uae:).

25-ročný Bask Aranburu zaútočil desať kilometrov pred koncom po najťažšom stúpaní 156-kilometrovej etapy. Na La Asturiana nastupovali aj favoriti, ale nikomu sa nepodarilo vypracovať si náskok na konkurentov. Na strmej rampe v poslednom kilometri sa rodák z Baskicka Aranburu udržal pred hlavnou skupinou s náskokom 15 sekúnd. Oslavoval prvý triumf za tím Astana, do ktorého prestúpil na začiatku roku 2020.

V hlavnom zoskupení boli všetci favoriti na neskoršie celkové víťazstvo: Slovinci, BORA – hansgrohe s aktívnym Maximilianon Schachmannom (BOH), Alejandro Valverde (MOV), Mikel Landa (TBV), David Gaudu (FDJ), Adam Yates (:ins:) alebo Sergio Higuita (:efn:).

Štyri sekundy na hlavu skupinu stratili Esteban Chaves (:bex:), Brandon McNulty (:uae:), Jakob Fuglsang (AST) alebo Emanuel Buchmann a Wilco Kelderman (BOH). 1:49 min na víťaza stratil Ekvádorčan Richard Carapaz (:ins:), ktorý dnes spadol.

V stredu je na programe podobná etapa so strmým stúpaním do cieľa.

Ako prebehla 2. etapa Okolo Baskicka 2021?

Žiadna prechádzka

Od Biskajského zálivu smerom na juh sa príde na viaceré okruhy s mnohými stúpaniami. To najdôležitejšie – La Asturiana druhej kategórie o dĺžke 7,4 km s 6,5% sa vyskytlo štrnásť kilometrov pred cieľom.

Cieľ v Sestao príde po klesaní. Posledný kilometer bol tvorený kopcom o 6,2%. Ideálne pre puncheurov. Počas etapy bolo zamračené a neskôr pršalo, bolo 10 ºC s vetrom o rýchlosti 17 km/h.

2. etapa Okolo Baskicka – profil:

Skorý únik dnes bez šance

Hermans (:iwg:), Tusveld (DSM), Vermaerke (DSM), Gastauer (ACT), Irisarri (Caja Rural), Cabedo (Burgos-BH) a Iturria (Euskadi) vytvorili na začiatku dňa skorý únik. Počas dňa mali náskok približne troch minút a neboli nebezpeční pre Team Jumbo-Visma s vedúcim Primožom Rogličom (:tjb:).

V prvých častiach kopca La Asturiana boli dostihnutí. Ešte predtým dostali defekt Wilco Kelderman (BOH) a Cesare Benedetti (BOH), ktorí sa po pár kilometroch dostali do hlavnej skupiny.

Útoky na najdlhšom kopci

Na poslednom stúpaní La Asturiana 14 km pred cieľom najprv viedol Team Movistar. Na mokrej vozovke spadol Richard Carapaz (:ins:) a len ťažko sa vracal do pretekov. V rýchlom slede útočili David Gaudu (FDJ), Tadej Pogačar (:uae:), Michael Woods (:isn:). Tieto samostatné pokusy nevyšli, v posledných dvoch kilometroch stúpania sa oddelili Primož Roglič (:tjb:), Brandon McNulty (:uae:), Sergio Higuita (:efd:) a Maximilian Schachmann (BOH).

Na mokrom klesaní išli opatrne, za malým pelotónom zloženom iba z 25 jazdcov mali náskok štrnásť sekúnd. Desať kilometrov pred cieľom bol štvorčlenný únik s Rogličom pohltený.

Desať kilometrov do cieľa zo spojenej skupiny zaútočil Alex Aranburu (AST). O tri kilometre mal na technickom zjazde náskok 25 sekúnd. Posledné kilometre viedla skupina zostava BORA – hansgrohe. Stíhanie jazdca Astany nebolo na technických cestách možné, v pelotóne ani nebola veľká ochota zabojovať o etapu. Aranburu vyhral etapu vďaka skvelému načasovaniu.

2. etapa Okolo Baskicka 2021: výsledky

Poz.JazdecTímČas
01Alex AranburuAstana-Premier Tech03:45:32
02Omar FraileAstana-Premier Tech+ 15
03Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 15
04David GauduGroupama-FDJ+ 15
05Michael WoodsIsrael Start-Up Nation+ 15
06Primoz RoglicJumbo-Visma+ 15
07Maximilian SchachmannBORA-hansgrohe+ 15
08Mikel LandaBahrain Victorious+ 15
09Sergio HiguitaEF Education-NIPPO+ 15
10Alejandro ValverdeMovistar Team+ 15

2. etapa Okolo Baskicka 2021: priebežné poradie

Poz.JazdecTímČas
01Primoz RoglicJumbo-Visma04:03:04
02Alex AranburuAstana-Premier Tech+ 05
03Brandon McNultyUAE Team Emirates+ 06
04Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 24
05Adam YatesINEOS Grenadiers+ 28
06Maximilian SchachmannBORA-hansgrohe+ 31
07Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 32
08Omar FraileAstana-Premier Tech+ 34
09Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 40
10Pello BilbaoBahrain Victorious+ 42
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár