2. etapa Okolo Katalánska 2022: Groves o milimetre porazil Bauhausa

2. etapa Okolo Katalánska 2022

zdroj: @Sprintcycling @TeamBahrainVictorious

Po doslova život ohrozujúcom finále 1. etapy pelotón pokračoval v zdolávaní kilometrov na severovýchode Španielska. 2. etapa Okolo Katalánska 2022 si pre pretekárov pripravila typický zvlnený profil, ktorý však mohol vyhovovať aj šprintérom. Papierové predpoklady napokon potvrdil Kaden Groves (:bex:), ktorý si dokázal poradiť aj s nepríjemnym vetrom v závere. Druhý skončil len o milimetre Phil Bauhaus (TBV). Tretí finišoval Hugo Hofstetter (Arkéa-Samsic). 

Z hľadiska tímov sa nám zopakovalo pódium zo včerajška. Tím BikeExchange Jayco pokračuje na víťaznej vlne.

Síce dnešná etapa bola najrovinatejšia spomedzi všetkých, ašpirant na celkový triumf Simon Yates (:bex:) zaostal. Cestu do cieľa mu skrížil pád a následne protivietor. Novým lídrom sa stáva Jonas Hvideberg (DSM) vďaka zisku bonifikačných sekúnd na vrchárskych prémiách.

2. etapa Okolo Katalánska 2022 – priebeh

Profil:

https://www.voltacatalunya.cat/en/stage-2

Slávnostný štart

Cyklisti sa zahryzli do druhej etapy krátky po 12. hodine SEČ. V pelotóne chýbal včerajší hrdina a úradujúci majster Európy Sonny Colbrelli (TBV), ktorému sa po dojazde zastavilo srdce. Momentálne je však v stabilizovanom stave.

Trio v úniku

Hneď v úvodných kilometroch si to do úniku namierili traja cyklisti: Adrià Moreno (Burgos BH), Jonas Hvideberg (DSM) a Joan Bou (Euskaltel – Euskadi). Na pelotón si dokázali vypracovať solídny náskok 3 minút.

Image
https://twitter.com/VoltaCatalunya/status/1506268713095512072/photo/1

Coll de Sa Perafita a Coll de Frare

Prvým klasifikovaným stúpaním na trati bol kopec tretej kategórie Coll de Sa Perafita. Ako prvý sa naň vydriapal Jonas Hvideberg. Tento sympatický severan si pre dnešok predsavzal zbieranie bodov do vrchárskej súťaže. Lenže na vrchole druhého stúpania ho porazil Joan Bou. Náskok trojice sa znížil na minútu a 42 sekúnd.

Col dels Belitres

Záverečnú vrchársku prémiu druhej najdlhšej etapy v Katalánsku na Col dels Belitres opäť vyhral Joan Bou. Nór Jonas Hvideberg preťal pásku vrchárskej prémie ako druhý no vrchársky dres si udržal. Predstaví sa v ňom aj v zajtrajšej etape.

Nepríjemný pád

V zjazde z Col dels Belitres cyklistom a divákom doslova stuhla krv v žilách. Dôvodom bol nebezpečný pád trojice pretekárov, pričom Marc Soler (UAD) preletel cez zvodidlá do priekopy. Našťastie sa nikomu nič vážneho nestalo, všetci v pretekoch pokračovali. To ale nebol prípad Richieho Porta (:ins:), ktorý sa z pretekov porúčal.

Páni, tade cesta nevedie…

36 kilometrov pred cieľom pelotón našiel na dialnicu. Síce sa jazdilo po kvalitnom asfalte, trojica pretekárov si to namierila do protismerného pruhu, ktorý od toho, kde sa pretekalo, bol oddelený betónovými zvodidlami. Trojica sa tak razom ocitla kvázi mimo pretekov a taktiež mimo možnosti pripojiť sa späť do pelotónu. Napokon táto komická situácia mala vyústenie v preliezaní betonového zvodidla. To na každých pretekoch nevidíme.

Nervózny záver

K eliminácii celodenného úniku došlo 29 kilometrov pred cieľom. Temto v pelotóne sa v tom momente výrazne zvýšilo; bolo vidieť, že sa jazdí na vetre a že sa blížime k šprintérskej koncovke.

16 kilometrov pred cieľom sa však pelotón nepríjemne rozdelil kvôli pádu. V zadnej skupine zaostalo veľa cyklistov tímu BikeExchange Jayco vrátane Simona Yatesa. Favoriti pre dnešok (Kaden Groves či Michael Matthews) ale ostali vpredu. Ľahké to ale nemali, vietor sa hlásil k slovu a Yatesovi znepríjemňoval návrat do čelnej časti pelotónu. Strácal približne 30 sekúnd.

Čo sa týka boja o etapový vavrín, ten zviedli Phil Bauhaus (TBV) a Kaden Groves (:bex:), ktorému lead-out mana robil včerajší víťaz Michael Matthews. V šprinte mal väčšina času navrh Phil Bauhaus, no Kaden Groves ho dokázal poraziť v poslednom možnosm momente – na cieľovej čiare. Hugo Hofstetter (Arkéa-Samsic) finišoval ako tretí.

2. etapa Okolo Katalánska 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra preteky Okolo Katalánska 2022 pokračujú 3. etapou.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár