2. etapa Okolo Slovenska 2021; Steimle sa vyhol pádu a vyšachoval Sagana

Okolo Slovenska 2021

zdroj: © Igor Stančík, okoloslovenska.com

65. ročník najprestížnejších domácich pretekov dnes pokračoval sprvu upršanou, neskôr zamračenou kráľovskou skúškou. 2. etapa Okolo Slovenska 2021 merala 180 kilometrov a cyklisti v nej zdolali najvyšší bod celých pretekov – Štrbské pleso. Finiš, ktorý mal vyhovovať šprintérom, bol však naplánovaný na juhu Oravy v Dolnom Kubíne. V ňom sa z víťazstva napokon tešil Janick Steimle (:dqt:), ktorý sa vyhol pádu a vzápätí prekvapil Petra Sagana. Pre trojnásobného majstra sveta je to opäť druhé miesto. Na treťom mieste skončil Alváro Hodeg (:dqt:), žltý dres mu teda naďalej ostáva. Pekný výsledok zajazdil Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica) – 4. miesto.

Ako prebehla 2. etapa Okolo Slovenska 2021?

Profil – Okolo Slovenska 2021 2. etapa:

2021_02_profil
profil 2. etapy Okolo Slovenska 2021 https://www.okoloslovenska.com/sk/rocniky/65-rocnik/etapy/2-etapa

Odložený štart

Cyklisti sa prebudili do sychravého rána, ktoré sa neskôr premenilo na upršané poobedie. Z toho dôvodu bol štart kráľovskej etapy odložený o pár minút neskôr. Napokon sa však počasie zastabilizovalo a etapa mohla začať.

Krátko po štarte sa do celodenného úniku prebojovalo kvinteto cyklistov v zložení Andrea Garosio (Bardiani – CSF – Faizané), Idar Andersen (Uno-X Pro Cycling Team), Fredrik Dversnes (Gazprom – RusVelo), Jakub Otruba (Elkov – Kasper) a Boštjan Murn (Adria Mobil). Na pelotón si v priebehu 30 kilometrov vybudovali 3-minútový náskok.

Prvý šprint

Víťazom prvej šprintérskej prémie sa stal Fredrik Dversnes, ktorý porazil Idara Andersena. Preteková situácia však bola aj naďalej pokojná. S príchodom do Vysokých Tatier sa pomaly začalo vyjasnievať.

 

Tatranské kopce v podaní Andrea Garosia

Spestrením na 180 kilometrovej trati boli dve stúpania v Tatranskom národnom parku. To prvé (druhej kategórie) malo cieľ v Starom Smokovci, to druhé (prvej kategórie) zas na Štrbskom plese. Obe však s bravúrou zvládol Andrea Garosio. Pelotón aj s bratmi Saganovcami bol pozadu už len dve minút.

Image
https://twitter.com/BORAhansgrohe/status/1438868337602277377/photo/1

Šprint v Liptovskom Hrádku

Šprintérsky scenár sa opakoval aj v obci Liptovský Hrádok, kde opäť ako prvý preťal čiaru prémie Fredrik Dversnes. Priebežne sa tak vďaka bonifikačným sekundám posunul do top 10 celkového poradia. Jakub Otruba skončil na prémii druhý. Pelotón strácal necelé dve minúty.

Záverečný šprint na prémii

Na poslednej šprintérskej prémii došlo k miernej zmene. Jej víťazom sa stal Jakub Otruba, ktorý tentokrát na druhé miesto odsunul Fredrika Dversnesa.

Vrchvarta a Sagan ožíva

Do posledného stúpania dňa prišiel pelotón pokope (jazdci z celodenného úniku boli pohltení 30 kilometrov pred cieľom). A pokope sa držal aj po celý jeho priebeh až do samotného vrcholu. Tam bol prvý Peter Sagan (BOH), ktorý viackrát zvýšil tempo.

V následnom technickom zjazde sa bývalý trojnásobný majster sveta spoločne s Janickom Steimlem (:dqt:) osamostatnil. Ich púť v dvojici sa však rýchlo skončila, nakoľko Janick nemohol spolupracovať, keďže lídra mal až v tretej skupine. Nechali sa teda pohltiť druhou skupinou, ktorá pozostávala z 8 pretekárov a tým pádom sa začala hra o sekundy.

Záver

3 kilometre pred cieľom sa však obe skupiny spojili a všetko vyústilo do šprintu, ktorý však prívlastok hromadný nemal. Dôvodom bol hromadný pád v poslednej zákrute pred finálnou rovinkou, ktorý sa stal definitívou pre viacerých borcov. Medzi nimi však nebol Peter Sagan a ani Janick Steimle. Obaja jazdili na dobrých pozíciách v samotnom čele a to sa ukázalo ako rozhodujúce pre víťazstvo. To si uchmatol Janick Steimle, ktorý zaskočil Petra Sagana skorým nástupom. Tretí skončil Alváro Hodeg (:dqt:).

2. etapa Okolo Slovenska 2021: výsledky

01 Jannik SteimleDeceuninck-Quick Step04:18:30
02 Peter SaganBORA-hansgrohe+ 00
03 Alvaro HodegDeceuninck-Quick Step+ 00
04 Lucas KubisDukla Banská Bystrica+ 00
05 Francisco GalvánKern Pharma+ 00
06 Gal GlivarAdria Mobil+ 00
07 Fabio FellineAstana-Premier Tech+ 00
08 Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 00
09 Matus StocekTopforex – ATT Investments PCT+ 00
10 Idar AndersenUno-X Pro Cycling Team+ 00

2. etapa Okolo Slovenska 2021: priebežné celkové poradie

11
 HODEG Álvaro José
Deceuninck – Quick Step37:54:45
26▲4
 STEIMLE Jannik
Deceuninck – Quick Step0:03
32▼1
 SAGAN Peter
BORA – hansgrohe0:04
43▼1
 LUNDER Eirik
Gazprom – RusVelo0:12
525▲20
 OTRUBA Jakub
Elkov – Kasper0:13
65▼1
 ADRIÀ Roger
Equipo Kern Pharma,,
78▲1
 BOL Cees
Team DSM0:14
89▲1
 PEDERSEN Casper
Team DSM,,
910▲1
 BODNAR Maciej
BORA – hansgrohe0:15
1020▲10
 ANDERSEN Idar
Uno-X Pro Cycling Team,,

Čo čaká na cyklistov zajtra, v sobotu?:

Zajtra je na programe 3. etapa. Začína v Dolnom Kubíne a po zvlnenom a rovinatom teréne končí v Považskej Bystrici. Viac ako 70 km pred cieľom sa prejde cez Manínsku tiesňavu.

  

Mohlo by vás zaujímať

3 responses to “2. etapa Okolo Slovenska 2021; Steimle sa vyhol pádu a vyšachoval Sagana

  1. Po tej poslednej zákrute pred cieľom už nebol priestor na zrýchlenie. Kto do nej išiel prvý, v podstate mal takmer isté víťazstvo.
    Držím palce naďalej, Peter.

Pridaj komentár