20. etapa Giro d’Italia 2021 preview: Vrchárske finále

Giro d'Italia 2021
20. etapa Giro d'Italia 2021

zdroj: Adrian Michael/Wikipedia (upravená foto)

20. etapa Giro d’Italia 2021 je poslednou horskou skúškou, po ktorej do konca pretekov ostane už len časovka v Miláne. Azda profilovo najťažšia trasa na hraniciach so Švajčiarskom preverí Egana Bernala, ktorý je mimoriadne blízko k druhému triumfu na Grand Tour v kariére.

19. etapu ovládol Simon Yates (:bex:), ktorý v poslednom týždni našiel najlepšiu vrchársku formu. Stále je však na treťom celkovom mieste. Vedie Egan Bernal (:ins:), na ktorého stráca 2:29 min druhý Damiano Caruso (TBV) a 2:49 min práve Brit Yates.

sobota 29. mája 2021
Dĺžka
: 164 km
Profil: horský, 4200 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:20, Verbania
Predpokladaný dojazd: ~17:15, Valle Spluga/Alpe Motta

20. etapa Giro 2021 live – vysielanie naživo:

20. etapa Giro d’Italia 2021 trasa

Konvoj sa v poslednej cestnej etape nachádza v rodisku Filippa Gannu Verbania. 30-tisícové mesto je známe hlavne Borromejskžm ostrovom na jazere Maggiore. Finišuje sa v doline Spluga, v ktorej sa nachádzajú menej známe, ale o to krajšie a tichšie dedinky.

20. etapa Giro d’Italia 2021 profil:

20. etapa Giro d'Italia 2021
20. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

Z Verbanie sa konvoj vydá na sever do Švajčiarska. Prvá tretina etapy je na úplnej rovine, nachádza sa nej šprintérska prémia. Peter Sagan má už matematicky zaistený cyklámenový dres, takže žiadna akcia od Davide Cimolaia sa nekoná.

V krajine Helvétskeho kríža sa 90 km pred cieľom začne stúpať na nesmierne dlhé Passo San Bernardino (23,7 km – 6,2%). Po kratšom technickom zjazde a falošnej rovine v doline nasleduje Splügenpass (taliansky Passo Spluga) dlhé 8,9 km so sklonom 7,3%. Vrcholí 30 km do cieľa. Zvyšky pelotónu na čele sa vrátia do Talianska po strmom klesaní.

Vrchárske finále Giro d’Italia má názov Alpe Motta (7,3 km – 7,6%) s prvou časťou do 8,7%, kilometrovou rovinou a 4 kilometrami o 8,4%.

20. etapa Giro – stúpania:

Passo San Bernardino
Splügenpass/Passo dello Spluga
Splügenpass/Passo dello
Spluga
VALLE SPLUGA-ALPE MOTTA
VALLE SPLUGA-ALPE MOTTA

Počasie

V dolinách ani na stúpaniach nemá padať dážď, čo vyhovuje napríklad Simonovi Yatesovi alebo Joaovi Almeidovi. Má byť zamračené a vo vyšších nadmorských výškach približne 13 ºC.

20. etapa Giro d’Italia 2021 favoriti

Etapa je navrhnutá tak, aby ponúkla nonstop akciu od prvého stúpania. Hlavne ak sa Passo San Bernardino prejde v rýchlom tempe od tímov ako BikeExchange alebo Deceuninck – Quick-Step, ktoré preteky otvorili aj v piatok. Zároveň je možný útok už na predposlednom stúpaní, ale domestici Egana Bernala z INEOS Grenadiers budú na pozore. Únik má tentokrát menšiu šancu na úspech, hlavne pre chuť do pretekania zmienených tímov Simona Yatesa a Joaa Almeidu.

Egan Bernal by dres nemal stratiť

Nikdy nehovor nikdy, ale Kolumbijčan je naozaj v dobrom postavení pred záverčnými etapami. Egan Bernal (:ins:) síce na Alpe di Mera stratil tridsať sekúnd na Simona Yatesa, ale skvele limitoval svoje straty. Aj keď nevyzeral najlepšie, z náskoku na Brita stratil len zlomok a dokonca navýšil výhodu na Damiana Carusa. Navyše, Daniel Martínez a Jonathan Castroviejo majú silu všetko pokryť aj v neskorom priebehu pretekov, pričom v skorých kilometroch budú pomáhať hlavne Gianni Moscon alebo Jhonatan Narvaez.

Simon Yates a Egan Bernal Giro d'Italia 2021
Simon Yates a Egan Bernal. ©Fabio Ferrari/LaPresse

Život lídra bude chcieť sťažiť Simon Yates (:bex:), ktorý si na záver Gira vybudoval vynikajúcu formu. Vyhral predošlú etapu, na Bernala však z tretej priečky stráca až 2:49. 28-ročný Brit by mal zaútočiť skôr, keďže posledné stúpanie je menej náročné ako piatkové Alpe di Mera. Jazdec BikeExchange by zároveň rád získal čas na Damiana Carusa (TBV), ktorý je lepší v časovke. Talian má neho náskok dvadsiatich sekúnd. Caruso je zároveň veľmi spoľahlivý, síce neútočí, ale vie si udržať dobré tempo a stratiť iba minimum času.

Po Yatestovi je najlepším vrchárom v treťom týždni João Almeida (:dqt:). 22-ročný Portugalčan ešte stále čaká na svoje prvé víťazstvo v kariére. Stačí mu však, aby nasledoval veľké útoky a v vytiahnuť dobrý záver v posledných kilometroch.

Simon Yates a Joao Almeida
Simon Yates a Joao Almeida. © POOL GETTY IMAGES/LaPresse

Útoky zo zadných priečok top 10

Alexandr Vlasov (AST) trochu upadal, ale stále sa drží na štvrtej priečke s priepastnou stratou 3 minút na pódium. Uvidíme, či Rus nájde posledné zvyšky síl a získa aspoň etapový triumf. Favoritom na prvenstvo sú však hlavne vyššie zmienení jazdci.

Hlavy ešte nesmú vešať ani Hugh Carthy (:efn:), Romain Bardet (DSM) alebo Tobias Foss (:tjb:), ktorí sa držia v top 10.

Dan Martin (:isn:) sa dostal do najlepšej desiatky. Skutočne náročné etapy mu až tak nesedia, ale umiestnenie medzi najlepšími by si mal udržať.

Niekoľko minút strácajú vrchári ako George Bennett (:tjb:), Davide Formolo (:uae:), Koen Bouwman (:tjb:), ktorí majú za istých okolností šancu zabodovať z úniku. Posledný menovaný Holanďan je síce vo forme, ale pravdepodobne bude pomáhať svojmu lídrovi, 24-ročnému Nórovi Fossovi.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár