20. etapa Giro d’Italia: Rohan Dennis rozhodol Giro

Giro d'Italia 2020
kelderman

zdroj: twitter.com/TeamSunweb

20. etapa Giro d’Italia dnes definitívne obrala Keldermana (:sun:) o šancu na celkový triumf. Dnes nestačil podobne ako na Stelviu. Znova si to rozdali najlepší vrchári pretekov Hart (:ins:) a Hindley (:sun:). O odpáranie ružového muža sa postaral nikto iný ako fantastický Rohan Dennis (:ins:). Ten prakticky rozhodol celé Giro.

20. etapa mala pôvodne iný profil, no kvôli pandémii museli organizátori urobiť zmeny. Cyklistov dnes mali čakať výstupy na Colle dell’Agnello a Col d’Izoard. Francúzske úrady však nepustili pelotón na svoje územie a tak dnes máme v itinerári 190 kilometrov a 3-krát stúpanie do Sestriere. Etapa má viac ako 3500 výškových metrov, čiže nejde o nič úplne ľahké. Viac ako 5000 výškových metrov v pôvodnej etape by však bol už ťažší oriešok. V podstate od 100. kilometra sa začína stúpanie ku Sestriere. Stúpa sa až 32 kilometrov o štyroch percentách, ale tvrdšie je to hlavne v druhej polovici. Technickým zjazdom sa dostanú jazdci na okruh.

20. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

20. etapa Giro d'Italia 2020 nový profil
zdroj: giroditalia.it

Kelderman v ružovom:

Priebeh 20. etapy Giro d’Italia:

Únik dňa

Ihneď po štarte naskočila do úniku veľká skupina jazdcov. Celkovo ich tam bolo 21. Najlepšie postaveným bol Brandom McNulty (:uae:), ktorý so stratou vyše 33 minút okupoval 14. miesto v celkovom poradí. Po 50 kilometroch pretekania sa náskok vyšplhal na hodnotu 7 minút. V čelnej skupine bol aj Arnaud Démare (FDJ). Francúz získal 12 bodov na prémii a symbolicky tak spečatil svoje víťazstvo v bodovacej súťaži. Pri nájazde na prvé stúpanie dňa bol hlavný balík stále 7 minút pozadu.



Ako prví začali odpadať šprintéri ako Démare (FDJ), Viviani (COF) či Davide Cimolai (:isn:). Úniku však náskok klesal a 5 minút na 70 kilometrov nebolo vôbec optimistické. Na špicu hlavného balíka sa vysunul tím Ineos a začal tlačiť. Pri prvom prejazde horskou dedinkou Sestriere bol ako prvý na vrchole Filippo Fiorelli (Bardiani CSF). Skupina favoritov bola 4 minúty ďaleko.


40 kilometrov pred cieľom vyštartoval Davide Ballerini (:dqt:). Talian si vypracoval jednu minútu. Zo zadu ho však stíhala pätica jazdcov, medzi nimi mal hneď dvoch tímových kolegov. Pelotón bol už len tri minúty ďaleko. Tam spustil Ineos ofenzívu a Rohan Dennis (:ins:) nasadil smrteľné tempo. Akceptovať to nedokázal ani Kelderman (:sun:), ružový muž bol ihneď 20 sekúnd dole. Tempu Austrálčana stačil iba jeho tímový kolega Hart (:ins:) a Jai Hindley (:sun:). Opakovala sa nám situácia zo Stelvia. Medzičasom sa do čela etapy dostal Rubio (MOV).



Rubia dohnala skupina s Dennisom (:ins:), maglia rosa bol až 2 minúty ďaleko. Kelderman (:sun:) tak definitívne prišiel o šancu na prvenstvo. 3 kilometre pred cieľom vyzeral stále veľmi dobre Rohan Dennis (:ins:). Jeho koleso tieňovali Hart (:ins:) a Hindley (:sun:). Posledný menovaný to musel skúšať, keďže má horšiu časovku ako Hart (:ins:). Ďalší nástup Austrálčana už nezvládol Dennis (:ins:) a jeho úloha pre dnes skončila. Tao Hart (:ins:) však bol v pohode a každý nástup pokryl.


Do posledného kilometra vstupovala dvojica bok po boku. Tao Hart (:ins:) vyštartoval ako prvý a skvelým spôsobom zvádol záver.

Záverečný dojazd:

Zmeny v celkovom poradí

Wilco Kelderman (:sun:) dnes prišiel definitívne o šancu na celkové prvenstvo. Podobne ako na Stelviu, tak ani dnes v stúpaní do Sestriere nestačil najlepším a jeho ružový sen sa rozplynul. Do celkového vedenia sa dnes dostal jeho tímový kolega Jai Hindley, no v rovnakom čase ako druhý Hart (:ins:).

20. etapa Giro d’Italia – výsledky:

1.Tao Geoghegan Hart (GBr):ins:04:52:45
2.Jai Hindley (Aus):sun:
3.Rohan Dennis (Aus):ins:00:00:25
4.Joao Almeida (Por):dqt:00:01:01
5.Andrea Vendrame (Ita):alm:00:01:34
6.Augusto Rubio (Col)MOV00:01:35
7.Pello Bilbao (Spa):tbm:
8.Wilco Kelderman (Ned):sun:
9.Attila Walter (Hun):ccc:00:01:48
10.James Knox (GBr):dqt:00:02:00

Giro d’Italia – priebežné poradie:

1.Jai Hindley (Aus):sun:85:22:07
2.Tao Geoghegan Hart (GBr):ins:
3.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:01:32
4.Pello Bilbao (Spa):tbm:0:02:51
5.Joao Almeida (Por):dqt:0:03:14
6.Jakob Fuglsang (Den)AST0:06:32
7.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:0:07:46
8.Patrick Konrad (Aut)BOH0:08:05
9.Fausto Masnada (Ita):dqt:0:09:24
10.Hermann Pernsteiner (Aut):tbm:0:10:08


Zdroj: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár