20. etapa La Vuelta a Espaňa 2021: trasa, profil, favoriti

Vuelta a España 2021
20. etapa Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: ©Pool Photogomezsport/Tim De Waele

Áno, možno je už o Rogličovi rozhodnuté. Ale to neznamená, že predposledný deň bude nudný. 20. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 totiž ponúka jeden z najatraktívnejších profilov celých pretekov.

20. etapa Vuelta 2021:

sobota 4. septembra 2021
Dĺžka
: 202,2 km
Profil: vrchársky, 4200 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:13, Sanxenxo
Predpokladaný dojazd: 17:14– 17:49, Mos. Castro de Herville

Cyklistika: 20. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 online – live TV prenos

20. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

20. etapa Vuelta a Espaňa 2021 mapa
©Unipublic

Konečne sa konvoj dostal do posledného regiónu Vuelty – do Galície na samom severozápade Španielska. Celá etapa sa odohrá v hornatom pobreží Atlantiku známom ako Riás Baixas. Otváracie mesto Sanxenxo je známe hlavne ako turistická oblasť s dlhými plážami a teplou klímou.

Cieľ sa nachádza v meste Mos. Z mesta pochádza víťaz Tour de France 2008 Óscar Pereiro.

Na koniec Vuelty si organizátori pripravili nevyspytateľnú etapu, ktorá má nekonečných 202 kilometrov a obsahuje 5 kategorizovaných stúpaní, ktoré s malými kopčekmi dajú etapu 4200 výškových metrov. Zostavovateľ trate Fernando Escartín sa snažil o „malú klasiku“. Teda, aby sa bojovalo útočne, na krátkych kopcoch v zložitom teréne.

Nejde o čistú vrchársku etapu, skôr o španielsku verziu Liège – Bastogne – Liège. Neustále hore a dole.



20. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – profil:

20. etapa Vuelta a Espaňa 2021
20. etapa Vuelta a Espaňa 2021. ©Unipublic

Predposledná etapa začína s náročnými 60 km, kde sa nachádza približne šesť krátkych kopcov. Sú dlhé maximálne päť kilometrov, čiže poslúžia pre atraktívny začiatok etapy – hlavne čo sa týka boja o únik.

Medzi 68. a 104. kilometrov príde najľahšia časť dňa. Potom sa jazdci dostanú na kľukaté cesty po kopcoch. Začne sa s Alto de Vilachán (6,6 km – 5,4%) vrcholiace 90,6 km pred koncom. Zjazd z neho je veľmi rýchly, ihneď sa pokračuje cez Alto de Mabia (6,1 km – 5,6%).

Najdlhší kopec dňa začne 66 km do konca. Alto de Mougás (9,9 km – 6,3%). Prvá časť má stálych 7 až 8 percent v prvých dvoch tretinách. Nasleduje rovný kilometer a zostávajúce dva kilometre majú 5%. Zjazd je opäť viac rýchly ako technický.

Ďalšie kilometre v doline sú rovinaté. 30,8 km pred koncom na jazdcov počká ešte Alto de Prado (5,5 km – 6,3%). Pomerne jednoduchý kopec, ktorý ale môže slúžiť ako odrazová doska pre úspešný sólo únik. Zjazdárske schopnosti sa budú hodiť, keďže v posledných 20 km pokračuje sa kľukatým klesaním, menšou rampou a ďalším klesaním. Až pod vrchársky záver Vuelty.

Alto Castro de Herville (9,7 km – 4,8%) je schodovité stúpanie druhej kategórie. Je veľmi nepravidelné. Najprv sa stúpa do zhruba 5%, v strede príde najťažšia sekcia s 10%. Po nej sa však začne klesať a posledné štyri kilometre sú viac-menej jednoduché. Do maximálne 5%. Až v poslednom kilometri sa dosiahne 9,5%, čiže záver bude výbušný.

 

Počasie

Od 20 do 25 stupňov. Pršať nemá a vietor bude na prímorské pomery dosť slabý.

20. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – favoriti

Aké sú šance úspešného úniku? Môžeme len hádať.

Aká je taktika silných?

Jumbo-Visma určite nebude tlačiť pílu, jedine ak by Primož Roglič chcel konečne ikonický triumf v červenom drese (skutočne, ani jeden z jeho 14 triumfov na Grand Tours nebol v červenom, žltom ani ružovom drese). Ale načo riskovať, keď má takpovediac všetko – veľké vedenie a záverečnú časovku v k dobru.

Keď sa bavíme o INEOS Grenadiers a Bahrain Victorious, tí určite chcú z tejto etapy niečo vyťažiť. Ineos nemá okrem piateho a šiesteho miesta celkovo nič. Pokúsia sa teda poslať Toma Pidcocka alebo Dylana Van Baarleho do úniku, aby vyhrali? To sa zdá ako slepý pokus. Skúsia ešte „all in“ s Eganom Bernalom alebo Adamom Yatesom? Aspoň pódium či veľké víťazstvo zo skupiny favoritov by niečo zachránilo.

Nalini - procycling

Čo sa týka Bahrain Victorious, Jack Haig sa zdá upadať z formy a keď sa ocitne s Rogličom zoči-voči súboja o triumf, favorit je jasný. Bahrain má ale najlepší tím, aby spustili ofenzívu už zďaleka – do úniku dostali Wouta Poelsa, Marka Paduna, Jana Tratnika a Damiana Carusa, zatiaľ čo Gino Mäder a Jack Haig si budú strážiť pozície a dúfať, že získajú nejaký čas na jazdcov Movistaru. Teda – ich najväčšia šanca na druhý etapový triumf leží v úniku, ale Haig je až 1:43 min za pódiom. Pred časovkou potrebuje na Miguela Ángela Lópeza oveľa menej. Uvidíme, čo bude pre Bahrain viac – možný postup na pódium, ale etapový vavrín.

Movistar Team má len piatich jazdcov, čo je pramálo na to, aby vedeli kontrolovať takto nevyspytateľnú etapu. Enric Mas a Miguel Ángel López sa asi budú pozerať len po ochrane pódia. Vedia, že silnejší ako víťaz Liege – Bastogne – Liege 2020 Roglič nie sú. Tu sa človek musí pýtať, čo by v tejto etape vyparatil „starý lišiak“ Alejandro Valverde.

Pre všetkých ostatných je 20. etapa poslednou príležitosťou pre etapový triumf. Musíte byť dobrý vrchár a puncheur, aby ste uspeli, ale inej cesty niet. Kľukaté cesty a viaceré zjazdy nie sú úplne jednoduché na sťahovanie úniku. Keďže však Bahrain aj Ineos nemajú úplne jasné ambície, víťazstvo úniku je o niečo menej realistické.

Favoriti z celkového poradia

Primoz Roglič La Vuelta a Espaňa 2021
Roglic. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Primož Roglič (:tjb:) je absolútnym pánom Vuelty a z jazdcov v top 10 je dokonca na takomto profile papierovo najlepší. Aj keby Bernal, Mas alebo López zaútočili na predposlednom stúpaní, Sepp Kuss, Sam Oomen či Steven Kruijswijk sú dostatočne silní na to, aby všetko pokryli. Ak sa teda dostane na súboj najlepších, 31-ročný Slovinec ukáže, kto je tu najlepší vrchár-puncheur-šprintér na pretekoch.

Egan Bernal
Egan Bernal. ©Photogomezsport

Egan Bernal (:ins:) nemá čo stratiť. Dá sa predpokladať, že s Adamom Yatesom (:ins:) sa rozhodnú vytvoriť etapu. Teda spomínaní Pidcock, Sivakov a Van Baarle nebudú môcť byť v úniku, ale budú musieť tvoriť tempo. Bernal je 2:10 min od pódia, musí teda útočiť opäť z veľkej diaľky.

Enric Mas, za ním López.©Photo Gomez Sport

Movistar Team vie, že poraziť Rogliča za normálnych okolností je nemožné. Majú už etapu a dvoch jazdcov na pódiu = veľký úspech pre domácu zostavu. Ani Enric Mas, ani Miguel Ángel López nie sú najlepší vo výbušnosti. Môžu jazdiť defenzívne a chrániť to, čo majú, alebo zariskovať a zaútočiť z diaľky. Len nevedno, či sa risk vyplatí.

Jack Haig
Jack Haig. ©Photogomezsport

Defenzíva spočíva hlavne v tom, aby Movistar nepustil Jacka Haiga (TBV) na pódium. Austrálčan jazdí životnú Grand Tour, ale v posledných etapách bolo vidieť úpadok formy. Austrálčan musí získať čas na Lópeza, ale to bude veľmi ťažké. Cesta vedie jedine cez rozbitie pretekov od jazdcov ako Gino Mäder alebo Damiano Caruso.

Sú vpredu, ale dostanú voľnosť

David de la Cruz
David de la Cruz ©Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

David de la Cruz (:uae:) je v top 10, ale pri ňom si nemusíme byť istí, že ho pelotón bude stíhať. Stráca viac ako deväť minút a v 18. etape ukázal dobré nohy. Španielsko tento rok nezískalo ani jednu etapu na Grand Tour a práve 32-ročný jazdec UAE má veľkú šancu to prekaziť. Bojovať by musel s jazdcami, ktorých ohrozuje v celkovom poradí – teda Guillaume Martin (COF) alebo Gino Mäder (TBV), ktorý sa však pravdepodobne bude sústrediť na pomoc Haigovi.

Felix Grossschartner 5. etapa Okolo Álp 2021
Felix Großschartner. © Josef Vaishar

Rovnako však s De la Cruzom budú bojovať ľudia tesne mimo top 10. Teda výbušný puncheur Odd Christian Eiking (:iwg:), ale hlavne Felix Großschartner (BOH). BORA – hansgrohe na pretekoch neoslnila, no výbušnosť a dynamika sú prednosti Rakúšana, ktorý z top 10 vypadol po páde.



Bardet vs Storer o bodky

Michael Storer
Michael Storer. ©Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

Súboj, ktorý nikto nečakal. Team DSM má prvých dvoch jazdcov na prvých doch miestach vo vrchárskej súťaži. Michael Storer (DSM) je prvý, má 59 bodov. Romain Bardet (DSM) je druhý, má o 5 bodov menej.

Romain Bardet
Romain Bardet. ©Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

Obaja sú schopní vyhrať etapu. 24-ročný Storer je v životnej forme a vyhral už dve. Ale, po konci roka opustí Team DSM, ktorý je známy nie veľmi srdečným prístupom k jazdcom. Preto by nebolo prekvapením, ak by „zabránil“ Austrálčanovi vyhrať a sústredil sa na svoje najväčšie meno v tíme. Francúz Bardet taktiež vyhral etapu a je o niečo lepší na krátkych a výbušných stúpaniach.

Pôjde o jednu z najzaujímavejších kapitol 20. etapy.

Rozdelenie bodov v 20. etape:

Alto de Vilachán (3 kat, 6,6 km – 5,4%)3-2-1 b
Alto de Mabia (2 kat, 6,1 km – 5,6%)5-3-1
Alto de Mougás (1 kat, 9,9 km – 6,3%)10-6-4-2-1
Alto de Prado (2 kat, 5,5 km – 6,3%)5-3-1
Alto Castro de Herville (2 kat, 9,7 km – 4,8%)5-3-1

Únikoví jazdci

Damiano Caruso
Damiano Caruso. ©Massimo Paolone/LaPresse

Bardet, Storer sú hlavnými jazdcami do prípadného úspešného úniku. Zo strategických príčin sa s nimi vpredu môžu ocitnúť Damiano Caruso (TBV) alebo Wout Poels (TBV).

Mauri-Vansevenant
Mauri Vansevenant. © Deceuninck – Quick-Step – ©Tim De Waele / Getty Images

Voľnú ruku od pelotónu dostanú jazdci, ako Mauri Vansevenant (:dqt:), Rafal Majka (:uae:), Andrea Bagioli (:dqt:), Jay Vine (Alpecin-Fenix), Clément Champoussin (ACT) alebo Juan Pedro López (:tfr:). V dobrej forme sa ukazoval Čech Jan Hirt (:iwg:).

Favoriti 20. etapy Vuelty podľa Cyklonews:

Prikláňame sa skôr k bitke favoritov. Vtedy je ťažké pozrieť na niekoho iného ako Rogliča, ale správnym načasovaním si myslím, že De la Cruz ukončí španielske trápenie. Zároveň si myslíme, že obaja jazdci Movistaru udržia pódium s dostatočným náskokom na Haiga a Roglič si takpovediac zaistí červený dres.

★★★★ David de la Cruz, Roglič
★★★ Großschartner, Poels, Storer, Bardet
★★ Mas, López, Bernal, Haig, Yates
★Champoussin, Bagioli, Majka, Vine, Hirt

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár