Vuelta 2021 20. etapa: Champoussin ukradol drámu. Roglič ustál

Vuelta a España 2021
Clément Champoussin 20. etapa Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: ©Photogomezsport

20. etapa Vuelta a Espaňa 2021 pred záverečnou časovkou priniesla posledné kopce v Galícii a obrovskú drámu. Taktizujúcich favoritov prekvapil víťazný Francúz Clément Champoussin (ACT). Po šialenom priebehu sa Slovinec Primož Roglič (:tjb:) udržal v červenom drese a je na najlepšej ceste ovládnuť svoju tretiu španielsku Grand Tour za sebou.

23-ročný Champoussin sa nachádzal v úniku dňa, ktorý bol dostihnutý elitnou Rogličovou skupinou. Na poslednom stúpaní Alto Castro de Herville sa Francúz dokázal dotiahnuť na vedúcu štvoricu a v predposlednom kilometri zaútočil. Podarilo sa mu získať náskok a v cieli oslavoval prvé víťazstvo v kariére.

Primož Roglič v červenom drese finišoval šesť sekúnd za víťazom, v cieli sa mu kvalitným nástupom podarilo odpútať od najväčších konkurentov. Champoussin zaútočil v pravej chvíli, keď Haig, Yates, Roglič a Mas taktizovali a pozerali sa po sebe.

Tretie miesto v etape – dve sekundy za Slovincom – bral Brit Adam Yates (:ins:). S ním finišoval štvrtý Španiel Enric Mas (MOV). V skupine najlepších sa držal Austrálčan Jack Haig (TBV), ktorý v cieli stratil 12 sekúnd.

Roglič naďalej vedie Vueltu s náskokom 2:38 min na Masa.

Etapa bola najprv pomalá, ale zhruba 90 km pred cieľom začal v pelotóne diktovať tempo INEOS Grenadiers. Keď Adam Yates (:ins:) zaútočil, oddelili sa najlepší štyria jazdci. S Haigom sa dlho držal Švajčiar Gino Mäder (TBV), ktorý zvýšil náskok na stíhaciu skupinu, v ktorej boli Kolumbijčania Egan Bernal (:ins:) a Miguel Ángel López (MOV) – tretí muž pred etapou.

López za záhadných okolností odišiel, Bernal prišiel o biely dres

López onedlho zvesil nohy a v hneve na svoj tím odstúpil z pretekov. Prišiel o tretiu priečku, ktorú po ukážkovom taktickom výkone získal Bahrain Victorious v podobe Jacka Haiga (TBV). Austrálčan je 4:48 min za Rogličom. Presne minútu na neho stráca štvrtý Adam Yates (:ins:). Pred poslednou časovkou ešte nie je posledné miesto na pódiu isté.

Gino Mäder odpáral Bernala a vymenil ho na piatom mieste celkovo, získal biely dres pre najlepšieho mladého jazdca. Bernal má na neho stratu až 3:24 min, v etape došiel 19. s mankom siedmich minút.

Clément Champoussin si ide po 20. etapu Vuelta 2021:

Ako dnes prebehla 20. etapa Vuelta a Espaňa 2021?

Hore dole Galíciou

Posledná etapa s hromadným štartom zaviedla jazdcov do Galície, na severozápadnom „rohu“ Španielska. V druhej polovici sa išlo cez niekoľko stúpaní, všetky mali do desať kilometrov o sklone približne 6%. Končilo sa na Alto Castro de Herville (9,7 km – 4,8%) nad mestom Mos.

20. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – profil:

20. etapa Vuelta a Espaňa 2021
20. etapa Vuelta a Espaňa 2021. ©Unipublic

Na jazdcov si počkalo pekné počasie s 22 °C. Vietor bol iba slabý.

Do etapy nezasiahol Oier Lazkano (Caja Rural Seguros-RGA), ani Rus Alexandr Vlasov (AST), ktorý spadol v 17. etape. V pelotóne ostalo 143 pretekárov.

Nonstop pretekanie

Až po 28. kilometri nastúpil Matteo Trentin (:uae:). Vydalo sa za ním desať jazdcov, za nimi ďalší, až sa konečne vytvoril definitívny únik dňa. Trvalo to však nekonečných 42 kilometrov.

Zloženie úniku:

Lilian Calmejane, Clément Champoussin, Stan Dewulf (AG2R-Citroën Team), Floris de Tier (Alpecin-Fenix), Mark Padun (Bahrain Victorious), Dani Navarro (Burgos-BH), Jesus Herrada (Cofidis), Mikel Bizkarra (Euskaltel Euskadi), Jan Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Nick Schultz (Team BikeExchange), Romain Bardet, Chris Hamilton, Michael Storer (Team DSM), Ryan Gibbons, Matteo Trentin (UAE Team Emirates).

Po 50 km náskok výrazne vzrástol, bol už na úrovni siedmich minút. V pelotóne sa nenašla sila, ktorá by sa pokúsila stiahnuť pomerne silný únik zložený z kvalitných vrchárov.

Najprv pokoj, potom tempo Ineosu

Na čelo sa posadil tím Jumbo-Visma. Muž v červenom drese etapu nechcel, má ich už tri a radšej si chcel svoje pohodlné vedenie udržať bez zbytočných problémov.

Až 92 km pred cieľom sa na špicu pelotónu dostal tím INEOS Grenadiers. Začal pomaly sťahovať stratu 11 min. Vtedy sa už išlo cez prvé kategorizované stúpanie dňa Alto de Vilachán (6,6 km – 5,4%) a pokračovalo sa na Alto de Mabia (6,1 km – 5,6%). Pelotón sa začal výrazne zmenšovať, už len na 25 mužov. Šprintéri a zelený Fabio Jakobsen vytvorili spolu posledné grupetto pretekov. Problémy mal aj Guillaume Martin (COF), ktorý prichádzal o deviate miesto v celkovom poradí.

Pavel Sivakov (:ins:) a Tom Pidcock (:ins:) zmenšili manko na 5 minút, 70 km do konca.

Michael Storer potvrdil bodkovaný dres

Michael Storer
Michael Storer. ©Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

Pred etapou mal Michael Storer (DSM) náskok 5 bodov vo vrchárskej súťaži. Druhé miesto však držal jeho kolega z Team DSM Romain Bardet (DSM). Už predetapové rozhovory však potvrdili, že v tím podrží Storera v bodkovanom drese a Francúz Bardet sa zameria na prípadný druhý etapový triumf na Vuelte.

Hlasy sa potvrdili, Storer naplno bodoval na prvých troch stúpaniach a aj matematicky si zaistil cenný dres.

Únik drží štvorminútový náskok

Na klesaní z Alto de Mabia zrýchlil Trentin. Do tretieho stúpania dňa Alto de Mougás (9,9 km – 6,3%) v posledných 60 km však Talian nešiel sám. Oddelili sa najlepší: Padun, Bardet, Gibbons a Calmejane. Trentina na najťažšom kopci etapy opustili a s päťminútovým náskokom pokračovali.

Päť kilometrov pod vrcholom sa Storer držal v zadnej skupine. No Bardet vtedy mohol ešte ohroziť jeho bodkovaný dres. Austrálčan sa zbavil protivníkov a rýchlo sa dotiahol k prvým štyrom mužom.

Gibbons zaútočil po stúpaní a 40 km pred cieľom viedol etapu. K stíhacej skupine sa pridali Champouissin, HerradaMoniquet, Hirt a Trentin.

Pelotón vybuchol

60 km do konca ešte viac pritvrdil Adam Yates (:ins:). Nasledoval ho Steven Kruijswijk (:tjb:) a s nimi sa oddelila elitná skupina, kde boli ešte Primož Roglič (:tjb:), Egan Bernal (:ins:), Enric Mas (MOV), Miguel Ángel López (MOV), Jack Haig (TBV), Gino Mäder (:tjb:), Wout Poels (:tjb:), Felix Großschartner (BOH), David de la Cruz (:uae:) a Rafal Majka (:uae:).

Haig a Mäder útočia na pódium

De la Cruz skúsil útok, ale bez čakaného výsledku. Adam Yates naďalej tlačil. Zobral so sebou Rogliča, Masa a Haiga s Mäderom. Posledný menovaný silno ťahal pre svojho kolegu.

Za nimi bola totiž skupina s Lópezom, ktorého chcel Haig vytlačiť z pódia. López mal pri sebe Bernala, ale ten nespolupracoval, rovnako ani dvojica z UAE Majka, De la CruzPoels či Großschartner. Kolumbijčania nestihli najdôležitejšie delenia dňa a sami v skupine boli takticky prevalcovaní Bahrainom.

López a Bernal zničení

35 km pred cieľom López prestal ťahať a zjavne vzdal svoj boj o pódium. Už viac ako štyri minúty na Rogliča strácal aj Bernal. Na ich skupinu sa dotiahli ďalší, partia okolo Haiga, Rogliča, Masa a Yatesa stále pokračovala.

Haig sa dostal na virtuálne pódium a Mäder do dresu pre najlepšieho mladého jazdca. Z úniku bol do skupiny Austrálčana povolaný Padun, aby ešte zvýšil náskok na Lópeza a Bernala. Skupina následne pohltila slabších jazdcov z brejku, ako Hamiltona alebo Dewulfa.

Nahnevaný López odstúpil

Španielska televízia následne prišla so správou, že Miguel Ángel López bol veľmi nahnevaný na svoj tím a zostúpil z bicykla. Kondičný tréner Patxi Villa sa ho snažil presvedčiť, ale zhruba 15 km pred cieľom sa potvrdili správy o odchode Kolumbijčana z Vuelty.

Únik dostihnutý, Gibbons sa drží

Gibbons vstupoval na predposledné stúpanie Alto de Prado (5,5 km – 6,3%) s náskokom jednej minúty, ale za ním sa valilo deväť silných jazdcov. Africký kontinentálny šampión prišiel do posledných 20 km s náskokom minúty a pol na stíhaciu skupinu a s dvoma minútami na Rogliča a spol.

11 km pred cieľom bola stíhacia skupina nadhľad grupe vedenej Bahrainom. O kilometer sa sa 19 pretekárov za Gibbonsom spojilo.

Yates najaktívnejší

Na záverečnom stúpaní Vuelty Alto Castro de Herville (9,7 km – 4,8%) najprv zaútočil Mikkel Bizkarra (Euskaltel Euskadi). Ihneď prišiel oveľa tvrdší útok od Adama Yatesa (:ins:). Roglič, Mas a Haig nasledovali.

5 km do konca Yates ešte raz nastúpil, musel sa zbaviť Haiga v boji o konečné tretie miesto. Štvorica taktizovala, v posledných štyroch kilometroch okolo nich preletel Bizkarra. Lenže Adam Yates sa ešte raz postavil.

Clément Champoussin vyhral 20. etapu Vuelta 2021

Gibbons bol dostihnutý 3 km pred páskou, po takmer 37 km na čele etapy. Po nástupe Masa africký šampión odpovedal, ale nedokázal sa oddeliť.

Opäť prišlo taktizovanie. Dopredu sa dostali ešte raz Bizkarra, Bardet a Champoussin. Yates sa znovu postavil a opäť proti sebe stáli prví štyria jazdci celkového poradia. Haig mal problémy so zrýchlením, ale držal sa. Prišlo však zastavenie.

V predposlednom kilometri sa Champoussin pridal do líderskej grupy a silno zaútočil. Nikto ho nechcel sťahovať. 23-ročný Francúz z ničoho nič získal dvadsať sekúnd a prišiel si po najväčšie víťazstvo v kariére.

20. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – výsledky

01 Clément Champoussin AG2R Citroën Team 05:21:50
02 Primoz Roglic Jumbo-Visma + 06
03 Adam Yates INEOS Grenadiers + 08
04 Enric Mas Movistar Team + 08
05 Jack Haig Bahrain Victorious + 12
06 Chris Hamilton Team DSM + 16
07 Mikel Bizkarra Euskaltel-Euskadi + 23
08 Ryan Gibbons UAE Team Emirates + 26
09 Gino Mäder Bahrain Victorious + 26
10 Floris De Tier Alpecin-Fenix + 50

20. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – celkové poradie:

01 Primoz Roglic Jumbo-Visma 83:11:27
02 Enric Mas Movistar Team + 02:38
03 Jack Haig Bahrain Victorious + 04:48
04 Adam Yates INEOS Grenadiers + 05:48
05 Gino Mäder Bahrain Victorious + 08:14
06 Egan Bernal INEOS Grenadiers + 11:38
07 Sepp Kuss Jumbo-Visma + 13:42
08 Guillaume Martin Cofidis + 16:11
09 David De La Cruz UAE Team Emirates + 16:19
10 Felix Großschartner BORA-hansgrohe + 20:30
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár