21. etapa Giro d’Italia 2021 preview: Korunovácia v Miláne

Giro d'Italia 2021

Z posledných troch rokov je 21. etapa Giro d’Italia 2021 tretíkrát za sebou individuálna časovka. V Miláne sa opäť udelia cenné dresy. Egan Bernal by mal získať ružový a biely, Peter Sagan zas cyklámenový dres. Modrý dres pre najaktívnejšieho vrchára putuje do rúk Geoffreyho Boucharda.

Predošlá, 20. etapa bola poslednou vrchárskou skúškou pretekov. Ovládol ju Damiano Cauruso (TBV), ktorý zakončil svoje neuveriteľne stabilné pôsobenie na domácej Grand Tour. Dlhoročný domestik sa dočkal vôbec tretieho profesionálneho víťazstva v kariére. Egan Bernal (:ins:) došiel na stúpaní Alpe Motta 24 sekúnd za ním a pevne sa drží na čele celkového poradia.

nedeľa 30. mája 2021
Dĺžka
: 30,3 km
Profil: rovinatá individuálna časovka, 24 výškových metrov nahor, 73 nadol
Štart (prvý pretekár): 13:35, Senago
Približný čas jazdy: 33 minút
Predpokladaný dojazd (posledný pretekár): ~17:15 LSEČ, Miláno

21. etapa Giro 2021 live – vysielanie naživo:

Štarty dôležitých pretekárov:

  • 14:08 Filippo Ganna
  • 14:11 Edoardo Affini
  • 14:13 Peter Sagan
  • 14:58 Rémi Cavagna
  • 15:19 Patrick Bevin
  • 15:38 Alberto Bettiol
  • 16:13 Tobias Foss
  • 16:16 Joao Almeida
  • 16:22 Daniel Martinez
  • 16:28 Alexandr Vlasov
  • 16:31 Simon Yates
  • 16:34 Damiano Caruso
  • 16:38 Egan Bernal

21. etapa Giro d’Italia 2021 trasa

21. etapa Giro d'Italia 2021 mapa
zdroj: giroditalia.it

Zo satelitnej obce Senago v metropolitnej časti Milána sa príde do stredu mesta módy. Milánsky dóm „Duomo“ na námestí je takpovediac tradičným cieľom Giro d’Italia, finišovalo sa tu aj vlani, alebo v roku 2017. Katedrála na Piazza Duomo je tretím najväčším kresťanským chrámom na svete.

Etapa sa odohráva na priamych a väčšinou širokých cestách. Obsahuje 18 ostrých zákrut, ale inak pôjde hlavne o silový súboj po čistej rovine. Až na posledné kilometre, kde sa cesta viackrát zúži a prejde sa po kruhových objazdoch a viacerých dopravných ostrovčekoch.

Ide o pomerne dlhú časovku, nohy jednotlivých jazdcov sú po troch náročných týždňoch unavené, ale veľké prekvapenia sa nečakajú.

21. etapa Giro d’Italia 2021 profil:

21. etapa Giro d'Italia 2021
21. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

21. etapa Giro d’Italia 2021 favoriti

Celkové poradie vyzerá veľmi stabilné. Časové odstupy sú pomerne veľké a zloženie pódia Bernal – Caruso – Yates by sa nemalo meniť. Napätie tak môže ponúknuť hlavne súboj o posledný etapový vavrín. Ale klamali by sme, ak by sme pripustili veľký výber kandidátov na víťazstvo.

Filippo Ganna je najväčším favoritom

Talian Filippo Ganna (:ins:) vo svojej kariér vyhral iba štyri časovky dlhšie ako 30 km (2 talianske šampionáty, majstrovstvá sveta a 14. etapa Giro 2021). Päťnásobný víťaz etapy Gira je však najsilnejším časovkárom na svete, rovinatá trasa mu náramne sedí a je najväčším favoritom. Lenže, 24-ročný bombardér odvádzal neuveriteľnú robotu pre Egana Bernala v takmer každej etape. Zacíti únavu?

Filippo Ganna
Filippo Ganna maximálne sústredený. © Marco Alpozzi/LaPresse

Rémi Cavagna (:dqt:) vyhral pred Girom časovku na Okolo Romandie. Francúz však v prvej etape nenaplnil časovkársky potenciál, dokáže to „TGV z Clermont-Ferrand“ napraviť? Národný šampión by pri prípadnom (stále prekvapivom) víťazstve priniesol vôbec prvý etapový úspech tímu Quick-Step z tohto Gira.

Rémi Cavagna 2. etapa Okolo Katalánska 2021
Rémi Cavagna v časovke. © A.S.O./Alex Broadway

Alberto Bettiol (:efn:) sa nachádza vo vynikajúcej forme. V roku 2019 stratil na talianskom šampionáte v podobne dlhej časovke iba menej ako sekundu na Gannu, ktorý ale medzitým vyrástol na konzistentného jazdca ničiaceho takmer všetko, čo mu príde pod ruky. Bettiolovi však časovka nie je cudzia a zaradzuje sa ku kandidátom na prvú trojku.

Alberto Bettiol 18. etapa Giro d'Italia 2021
Alberto Bettiol. © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Edoardo Affini (:tjb:) odjazdil veľmi dobré Giro, bol druhý v prvej časovke a viackrát bol v únikoch. Talian je veľmi silným časovkárom a keďže trasa je dlhšia, Ganna si nemusí byť taký istý. Práve jeho rovesník môže mať veľkú šancu na pódiový úspech.

Edoardo Affini 21. etapa Giro d'Italia 2021
Edoardo Affini. © Massimo Paolone/LaPresse

Ďalším silným časovkárom z Jumbo-Visma je Tobias Foss (:tjb:). Nór je navyše na výbornom deviatom celkovom mieste, lenže pre veľké manko sa nemá kam posunúť. 24-ročný jazdec však môže svoje prelomové Giro zakončiť naozaj parádnou časovkou. V tej prvej bol tretí.

Patrick Bevin (:ins:) prišiel na Giro s väčšími očakávaniami po ukážke formy na Okolo Romandie. Časovka je však jeho domovskou disciplínou a Novozélanďan stále môže zaútočiť na top 5.

Egan Bernal sa udrží v ružovom drese

Egan Bernal (:ins:) sa bude radovať na pódiu v maglia rosa ako celkový víťaz. Zastaviť by ho musela iba tragédia v podobe pádu alebo nejakého vážneho zdravotného problému.

Egan Bernal
Egan Bernal. © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Damiano Caruso (:btv:) je síce lepším časovkárom ako vedúci Kolumbíjčan, ale pripeastná strata 1:59 žiadnu veľkú drámu nesľubuje. 33-ročný Talian však bude určite nesmierne rád zo životného pódia a etapového víťazstva na domácej Grand Tour.

Simon Yates (:bex:) má kolísavé výkony v boji proti chronometru a mal by zostať na tretej priečke. Na Giro prichádzal ako najväčší favorit, ale forma prišla až v treťom týždni.

Alexander Vlasov (AST) patril v úvodnej etape k najlepším vrchárom v časovke a podľa všetkého by si Rus mal svoju štvrtú priečku zachrániť.

Posunúť dopredu sa môže hlavne Portugalčan João Almeida (:dqt:). 22-ročný jazdec je vynikajúci časovkár. Je na ôsmej priečke a siahať môže napríklad až na piatu priečku Romaina Bardeta (DSM). Francúz je neslávne známy svojimi slabými schopnosťami v časovke, na Almeidu má náskok 62 sekúnd. Medzi nimi je sú pomerne dobrí Hugh Carthy (:efn:) a najdôležitejší vrchár Gira Daniel Martínez (:ins:), ktorý neraz zachránil Bernalovi kožu.

Celkové poradie pred 21. etapou:

Poz.JazdecTímČas
01Egan BernalINEOS Grenadiers85:41:47
02Damiano CarusoBahrain Victorious+ 01:59
03Simon YatesTeam BikeExchange+ 03:23
04Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 07:07
05Romain BardetTeam DSM+ 07:48
06Daniel MartinezINEOS Grenadiers+ 07:56
07Hugh CarthyEF Education-NIPPO+ 08:22
08Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 08:50
09Tobias FossJumbo-Visma+ 12:39
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár