21. etapa Giro d’Italia 2023: Cavendish vyhral svoju poslednú etapu, Roglič dekorovaným kráľom

Giro d’Italia 2023
21. etapa Giro d'Italia 2023

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status/14/photo/1

21. etapa Giro d’Italia 2023 uzavrela 106. ročník nezameniteľnej talianskej grandtour. Víťazom záverečného šprintu v Ríme sa stal muž, ktorého nikdy netreba odpisovať, „raketa z Británie“, Mark Cavendish. Pre 38-ročného lúčiaceho sa Brita je to už 17. a zároveň posledné víťazstvo na talianskej grandtour. Druhý finišoval Alex Kirsch (TFS) a tretí Filippo fiorelli (CSF). Záverečný šprint favoritom prekvapivo pripravil Geraint Thomas, ktorý si definitívne odnáša druhé miesto v celkovej klasifikácii.

Celkovým víťazom sa teda už oficiálne stal Slovinec Primož Roglič (TJV), ktorý bol v objatí rímskych pamiatok dekorovaný charakterizujúcim ružovým dresom a nekonečnou trofejou. Monumentálnymi cenami, ktoré v palmarés 33-ročného Slovinca už budú navždy.

21. etapa Giro d’Italia 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2023/stage-21/today/profiles

Štart:

Oficialitky

Ako býva zvykom na začiatku záverečných etáp grandtour, všetka poroznosť sa sústreďuje na muža v drese víťaza, cyklistov v ostatných cenných dresoch, fotenie a striedmu oslavu. Inak tomu nebolo ani dnes. Ulice Ríma vítali oslavujúci pelotón.

Preteky ale ešte nekončia

Samozrejme, stále je o čo bojovať. Preto aj v dnešnej etape mohli diváci sledovať 3-členný únik, z ktorého si celkové víťazstvo v súťaži na prémiách vybojoval Toms Skujins (TFS).

V záverečných 10 kilometroch zas vrcholil boj o etapový vavrín. Útoky však neutíchali, šťastenú sa opäť raz snažil chytiť nik iný ako Derek Gee (Israel-Premier Tech), pretekár, ktorý si svojimi útočnými chúťkami jednoznačne zaslúži ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca celého Amore Infinito.

Záver

Bola to však etapa končiaca hromadným šprintom neďaleko Kolosea, do ktorého na fantastickej pozícii vstúpil neskorší víťaz Mark Cavendish (AST). V záverečnom kilometri sa držal za chrbtom Jonathana Milana (TBV), už istého výťaza cyklámenového dresu. Aj z toho dôvodu záverečné desiatky metrov vypustil. Mark Cavendish však predviedol excelentný výkon a jednoznačne deklasoval konkurenciu. V cieli mu gratuloval azda každý člen pelotónu.

Za zmienku stojí aj to, že posledné metre 106. ročníka Gira z prvej pozície odtiahol Geraint Thomas (IGD), ktorý si odnáša celkové druhé miesto. Rodák z Walesu tak rozbehol šprint ozajstným favoritom rýchlej koncovky vrátane Cavendisha. Brita, ktorého nikdy netreba odpisovať, získal svoje 17. víťazstvo na fóre Amore Infinito.

O etapový vavrín napokon nemohol bojovať Pascal Ackermann, ktorý sa zaplietol do kolízie so štvrtým Albertom Dainesem (DSM).

21. etapa Giro d’Italia 2023 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár