21. etapa Vuelta a Espaňa 2021 preview: časovka, profil, trasa, favoriti

Vuelta a España 2021

Je koniec. 21. etapa Vuelta a Espaňa 2021 ukončí tri týždne plné drámy, veľkých príbehov a dominancie Primoža Rogliča.

21. etapa Vuelta 2021:

nedeľa 5. septembra 2021
Dĺžka
: 33,8 km
Profil: individuálna časovka, 634 výškových metrov
Štart (prvý pretekár): 16:29, Padrón
Približný čas jazdy: 41 minút
Predpokladaný dojazd (posledný pretekár): ~20:31, Santiago de Compostela

Cyklistika: 21. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 online – live TV prenos

21. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

21. etapa Vuelta a Espaňa 2021 mapa
©Unipublic

Keď sa 15. augusta začala Vuelta, časovkárska rampa ležala pri katedrála v Burgose. O 21 etáp neskôr sa končí pri ďalšej katedrále – v Santiago de Compostela. 92-tisícove mesto sa pýši veľkým gotickým chrámom, ktorý sa nachádza na konci Cesty sv. Jakuba, ktorá je známou kresťanskou púťou a s jednotlivými zastávkami sa jazdci stretli aj v predošlých etapách. Konvoj sa nachádza v Galícii, na samom severozápade Pyrenejského polostrova.

Od roku 1987 končila Vuelta vždy v Madride. Až na dve výnimky – v roku 1993 a 2014, kedy sa finišovalo práve v Santiago de Compostela, rovnako časovkou. Ani v jednom prípade sa majiteľ červeného dresu nemenil.

21. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – profil:

21. etapa Vuelta a Espaňa 2021
21. etapa Vuelta a Espaňa 2021. © Unipublic

Časovka nie je rovinatá, to je v Galícii ťažké zorganizovať. Prvých sedem kilometrov je mierne zvlnených, potom sa však pôjde k prvému medzičasu cez stúpanie dlhé 1700 s priemerom okolo 7%. Klesanie z neho je priame, čiže sa naberie vysoká rýchlosť.

Desať kilometrov pred cieľom začína sekcia falošných roviniek a priamych pasáží, až ku katedrále. Trasa je komplexná, v niektorých časovkách sa zvolí pevné tempo, ktoré sa dodržuje. Zato táto časovka vyžaduje dôkladné preskúmanie trate, aby sa vedelo, kedy je na rade stúpanie či klesania.

21. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – favoriti

Primož Roglič
©Photogomezsport

Primož Roglič (:tjb:) vyhral celkovo 14 etáp na Grand Tours. Ani jeden triumf neprišiel v ružovom, žltom či červenom drese. Je najväčším favoritom, aby sa konečne tešil z víťazstva aj v drese, ktorý sa s ním spája tak, ako sa spájal zelený so Saganom. Pridal by tak štvrté víťazstvo z tohtoročnej Vuelty.

31-ročný Slovinec ovládne svoju tretiu Vueltu v rade, ak sa mu nestane neuveriteľná smola v podobe hrozivého pádu. Trasa nie je príliš technická, takže aj keby nechcel riskovať, veľa sekúnd nestratí. Roglič je ako úradujúci olympijský šampión najlepší časovkár na štartovej listine. Od svojej prehry na La Planche des Belles Filles tvrdo trénoval v boji proti stopkám a, zdá sa, vyplatilo sa.

Josef Černý. ©Deceuninck – Quick-Step – ©Luc Claessen / Getty Images

Z kvalitných časovkárov je na výber Josef Černý (:dqt:). Čech je na celkovom poslednom mieste, hlavne pre svoju prácu a pomoc Fabiovi Jakobsenovi v horách, ktorý sa bude radovať zo zeleného dresu. Černý aj v posledných etapách Grand Tours zajazdil dobré časovky, napríklad šieste miesto z vlaňajšieho Giro d’Italia.

Team DSM
Chad Haga. ©Photogomezsport

Pred dvoma rokmi sa na Gire v poslednej etape zrodil triumf Chada Hagu (DSM). Americký časovkár vtedy prekvapil všetkých, ešte v silnejšej konkurencii.

Jan Tratnik. ©Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Slovinec Jan Tratnik (TBV) sa síce individuálne nepresadil, ale bol ústrednou súčasťou tímu Bahrain Victorious, keď najlepšiemu tímu Vuelty oddane pomáhal na dlhých rovinách. Jeho forma stúpla hlavne v posledných horských etapách a svoj čistý výkon má šancu ukázať na pomerne dlhej časovke. V úvodnom boji proti chronometru bol tretí, v poslednej časovke na Gire zas šiesty.

Nelson Oliveria (MOV) je dobrý v dlhých časovkách. Počas Vuelty však spadol, niekoľko dní nejazdil úplne dobre, ale potom bol zas tempárskou oporou tímu. A po rozprávkovej 19. etape je v skvelej forme Američan Lawson Craddock (:efn:).

Z ďalších časovkárov sú na štarte napríklad Tobias Ludvigsson (FDJ), Dylan van Baarle (:ins:), ale dobre zajazdí aj muž pretekov Magnus Cort (:efn:).

Celkové poradie pred 21. etapou Vuelta 2021

01Primož RoglicJumbo-Visma83:11:27
02Enric MasMovistar Team+ 02:38
03Jack HaigBahrain Victorious+ 04:48
04Adam YatesINEOS Grenadiers+ 05:48
05Gino MäderBahrain Victorious+ 08:14
06Egan BernalINEOS Grenadiers+ 11:38
07Sepp KussJumbo-Visma+ 13:42
08Guillaume MartinCofidis+ 16:11
09David De La CruzUAE Team Emirates+ 16:19
10Felix GroßschartnerBORA-hansgrohe+ 20:30
Enric Mas Miguel Ángel López Vuelta 2021
Enric Mas. © Dario Belingheri / BettiniPhoto

Nedá sa predpokladať, že by za normálnych okolností Roglič stratil červený dres. Aj keby mu z noci na ráno spadla forma, Enric Mas (MOV) nie je žiaden slávny časovkár, aby zmazal stratu dvoch minút a 38 sekúnd.

Taktiež ani jazdci za Masom nie sú nijak výrazní, aby získali nazad viac ako dve minúty.Takže prvé dve miesta sú asi jasné.

Jack Haig vs Adam Yates

Jack Haig
Jack Haig. ©Photogomezsport

Boj o poslednú priečku na pódiu je o niečo zaujímavejší, aj keď nie úplne napínavý.

Jack Haig (TBV) je tretí s náskokom 60 sekúnd na Adama Yatesa (:ins:). Austrálčan z Bahrain Victoruious nie je úplne tragický, ale Yates sa po prestupe do INEOS Grenadiers celkovo zlepšil.Proti sebe táto dvojica stála v tejto sezóne iba raz, a to na Vuelte. Bola to úplne iná časovka, do osem kilometrov a Yates bol iba o sekundu rýchlejší.

Lenže. V celkovej bilancii časoviek za všetky sezóny víťazí Adam Yates nad Haigom v pomere 8:2. Porovnateľná je napríklad jediná časovka na Tour de France 2019 (27 km). Yates získal tri minúty na Haiga, ale ani jeden z nich zjavne nešiel naplno.

Adam Yates Primož Roglič Enric Mas celkové poradie Vuelta 2021
Adam Yates. ©Photogomezsport

Ak si zoberieme zvlnené časovky a ako základ položíme čas pomerne konštantného Richieho Porta, tak Adam Yates s ním v časovke na Okolo Katalánska (18,5 km) stratil sekundu. Haig v časovke na Okolo Romandie (16 km) 39 sekúnd. Nemusí to o ničom vypovedať, ale asi naznačí, že Brit je na tom lepšie.

Ak by chcel stiahnuť náskok, musel by Yates získať na každom kilometri až ~1,8 sekundy na Haiga.

Záver? Predbehnutie je možné, ale nie je to vôbec jednoznačné. Haig sa nachádza v životnej forme a podobným testom ani nikdy neprešiel. Rovnako ani Yates, ktorý je aj v poslednom týždni v dobrej forme a na poslednom stúpaní v 20. etape mal Haig problémy udržať sa ho.

Zvyšok top 10 je od seba oddelený dosť veľkými medzerami. Jediná absolútne nevyhnutná zmena je, že Guillaume Martin (COF) naplní svoju povesť tragického časovkára. David de la Cruz (:uae:) by mal obsadiť jeho 8. priečku a stiahnuť iba osem sekúnd.

Favoriti 21. etapy Vuelty podľa Cyklonews:

★★★★ Roglič
★★★ Černý, Tratnik, Haga
★★ Oliveira, Craddock ,Van Baarle
★ Ludvigsson, Cort, Yates, De la Cruz

Týmto končíme aj posledné preview etapy na Grand Tours v tomto roku. Dúfame, že vás dokopy 63 pôvodných článkov o možných trasách, profiloch, počasí, mestách, strategických možnostiach zaujalo a aspoň trocha spríjemnilo sledovanie fantastického a variabilného športu, akým je cestná Grand Tour cyklistika. Ďakujeme.

 

Zdroj titulnej foto: Wikipedia

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár