3. etapa La Vuelta a Espaňa 2021: profil, trasa, favoriti, Picón Blanco

Vuelta a España 2021
3. etapa La Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: © Ricardo Ordonez

Prvá vrchárska etapa príde už v treťom dni. Náročné veterné stúpanie Picón Blanco a 3. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 otestujú nohy jazdcov na celkové poradie. Nemajú sa kam skryť.

3. etapa La Vuelta 2021:

pondelok 16. augusta 2021
Dĺžka
: 202,8 km
Profil: vrchársky, 2660 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:18
Predpokladaný dojazd: ~17:30, Espinosa de los Monteros – Picón Blanco

Cyklistika: 3. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 live prenos – vysielanie v TV

Nalini - procycling

3. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

Vuelta a Espaňa 2021 3. etapa mapa
©Unipublic

Začína sa v malej dedine Santo Domingo de Silos, ktorá je známa vyše tisícročným kláštorom. Prejde sa 202,8 km smerom na sever, ku pobrežiu. Ide o druhú najdlhšiu etapu ročníka. V rovinatom 13. dni sa pôjde o kilometer dlhšie.

Z mesta Espinosa de los Monteros sa v poslednej hodine bude stúpať na kopec Picón Blanco. Na jeho vrchole sa nachádzajú pozostatky vojenskej základne, ktorá sa využívala ešte do konca minulého storočia. S výškou 1485 metrov nad morom ide o výživný vstup do pretekov o červený dres.

Stúpanie sa na Vuelta a Espaňa použije prvýkrát v histórii. Organizátori sa ho rozhodli zaradiť po tom, čo v posledných piatich rokoch nechýbalo na atraktívnych pretekoch Vuelta a Burgos a triumfy tam zobrali mená ako Miguel Ángel López, Mikel Landa, Iván Sosa a Remco Evenepoel.

Profil 3. etapy Vuelta a Espaňa 2021

3. etapa Vuelta 2021
3. etapa Vuelta 2021. ©Unipublic

Trasa je veľmi jednoduchá. Na začiatku sa vytvára možnosť pre skorý únik. Pre veľkú dĺžku etapy a stále malé časové odstupy v poradí nemá únik príliš veľkú šancu na etapový triumf. Aj keby sa pod Picón Blanco dostali s približne 5-minútovým náskokom, nutne to nemusí znamenať víťazstvo.

V prvých 40 km sa prejde vrchárskou prémiou a pokračuje sa po doline rieky Urbel na sever, po rovine. Cesty v regióne Kastilia a León sú otvorené, pri zadnom bočnom vetre sa môže pelotón otvoriť.

Nalini - procycling

20 km pred cieľom sa prejde cez menšie stúpanie tretej kategórie Puerto de Bocos (2,8 km – 6,3%). Po ešte jednom zdvihnutí cesty sa ide na posledný bod etapy.

Stúpanie Picón Blanco má 7,6 km s priemerným sklonom 9,4%. Maximá sa nachádzajú pod vrcholom. Rozloženie síl je nesmierne dôležité, hlavne keď sa stúpanie neustále sťažuje.

Picón Blanco (7,6 km – 9,35%)

Picón Blanco
©Unipublic

Počasie

Počas väčšiny dňa bude panovať protivietor o rýchlosti až 30 km/h, čo prakticky znemožňuje víťazstvo v úniku. V prvých častiach sa vietor môže prejaviť z boku, ale nemá dostatočnú silu na veľké rozdiely. Pelotón by si mal všetko postrážiť. Pod Picón Blanco bude fúkať zo severu, proti smeru jazdy o rýchlosti 17 km/h.

Teplota sa drží na lepších hodnotách, počas dňa horúčavy vystriedajú 22 ºC. Na vrchole má byť o päť stupňov menej.

3. etapa – favoriti

Primož Roglič (:tjb:) je mužom v líderskom drese a zo začiatku Grand Tours je väčšinou najúspešnejší. 31-ročný Slovinec vie zrýchliť aj na strmých sklonoch, zasadiť dobrý špurt v poslednom kilometri. Po Tour de France si prvýkrát vyskúša dojazd do kopca, ale nemalo by ho nič zastrašiť.

Je mužom číslo jedna.

Primoz Roglič La Vuelta a Espaňa 2021
Roglic. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Zostane líderska tajnička v Ineose otvorená?

Egan Bernal (:ins:) a Richard Carapaz (:ins:) patria spoločne s Rogličom k absolútne najlepším vrchárom na pretekoch. V časovke už na neho stratili 25 a 27 sekúnd. Aj oni sa však chcú iba otestovať. Kolumbijčan Bernal je po Covide a od Gira pretekal iba na Vuelta a Burgos, kde bol v poslednej etape štvrtý, na Picón Blanco vtedy len pomáhal. Ekvádorčan Carapaz má už za sebou tvrdú sezónu a možno už v pondelok sa rozhodne o lídrovi Ineosu.

Egan Bernal
Egan Bernal. ©A.S.O./Pauline Ballet

Ním sa môže stať aj Adam Yates (:ins:), ktorý však stráca už 51 sekúnd. Brit je však na strmých sklonoch doma, aj napriek pádu na Burgose svoju sezónu smeroval práve do Španielska.

Adam Yates 3. etapa Okolo Katalánska 2021
Adam Yates. zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers



Landa je v Burgose ako doma

Mikel Landa (TBV) sa stal víťazom Vuelta a Burgos, je vo forme a po strate vyše 38 sekúnd z časovky má čo dobiehať. V jeho tíme niekoľko sekúnd stratili pri páde Wout Poels alebo Mark Padun. Najlepšie postaveným cyklistom v Bahraine je však Damiano Caruso (TBV). Celý tím však hovorí, že práve Bask Landa je lídrom. Španiel je stále jedným z najlepších vrchárov pelotónu a môže to ukázať.

Mikel Landa.
Mikel Landa. © Ricardo Ordonez/Vuelta a Burgos

Vlasov najlepším vrchárom mimo Rogliča

Alexandr Vlasov (AST) je so 14-sekundovým odstupom najlepšie postaveným vrchárom okrem Rogliča. Dlhé, prudké stúpania mu v poslednom roku sedia.

Alexandr Vlasov
Alexandr Vlasov. © Alessandro Bremec/LaPresse

Bardet spomína na Burgos, Movistar rieši otázky

Romain Bardet (DSM) pred týždňom ovládol etapu cez Picón Blanco na Burgose a užíva si formu ako spred pár rokov. Hlavne útočný štýl mu doprial triumf, teraz sa musí k etape postaviť inak, keďže sa končí na vrchole, nie po zjazde.

Romain Bardet 2021
Bardet v etape cez Picón Blanco. © Ricardo Ordóñez

Miguel Ángel López (MOV) a Enric Mas (MOV) sú na tom v celkovom poradí podobne. Zajtra si otestujú svoje vrchárske nohy. Keďže Kolumbijčan i Španiel od Tour de France nejazdili, je ťažké odhadnúť ich formu. Tretia etapa je práve zaujímavá hlavne pre možnosť bližšieho zistenia formy jednotlivých kandidátov. Alejandro Valverde (MOV) je treťou možnosťou Movistaru, aj keď na dlhých kopcoch pomaly, ale isto stráca svoje čaro.

Enric Mas 3. etapa Okolo Valenice 2021
Enric Mas. zdroj: twitter/Movistar Team

Fabio Aru (:tqa:), David de la Cruz (:uae:), Giulio Ciccone (:tfr:), Rafal Majka (:uae:), Mauri Vansevenant (:dqt:), James Knox (:dqt:), alebo Lucas Hamilton majú šancu preniknúť do top 10. Jay Vine alebo Tobias Bayer z Alpecin-Fenix ponúkli na Vuelta a Burgos prelomové výkony, bude zaujímavé sledovať, či na svoje vystúpenia nadviažu.

Favoriti tretej etapy Vuelta a Espaňa podľa Cyklonews:

★★★★ Roglič
★★★ Bernal, Yates, Landa
★★ Carthy, Vlasov, Bardet, Mas, López
★ De la Cruz, Ciccone, Majka, Aru, Vansevenant

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár