3. etapa Okolo Katalánska 2021: Adam Yates prvý na Vallter 2000

Okolo Katalánska 2021
Adam Yates 3. etapa Okolo Katalánska 2021

zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers

3. etapa Okolo Katalánska 2021 sa končila na stúpaní Vallter 2000. Prvý skončil Brit Adam Yates (:ins:), ktorý sa dostal na čelo celkového poradia. Druhý došiel Kolumbijčan Esteban Chaves (:bex:) so stratou 13 sekúnd a tretí španielsky veterán Alejandro Valverde (MOV) s mankom 19 sekúnd. Peter Sagan (BOH) finišoval v zadnej skupinke, z pelotónu odpadol 11,5 km pred cieľom a skončil na 118. mieste so stratou 15:27 min.

28-ročný Adam Yates zaútočil v spoločnosti Alejandra Valverdeho a Seppa Kussa (:tjb:) 5 kilometrov pred koncom 12-kilometrového kopca. Predstihli aj Thymana Arensmana (DSM) z celodenného úniku. Napokon 1800 metrov pred cieľom Yates zasadil rozhodujúci útok a sólo získal prvé víťazstvo v tíme INEOS Grenadiers.

„Únik sme mali pod kontrolou. Bolo to ťažké stúpanie,“ povedal v cieli Yates. „Ako tím sme mali viacero možností, ktoré sme dobre využili. Carapaz stíhal jeden útok, ja druhý. Je z toho prvé víťazstvo s mojím novým tímom.“

Druhé miesto získal Esteban Chaves (:bex:) po tom, čo zaútočil z hlavnej skupiny zloženej z ďalších favoritov. Predstihol oslabujúceho Kussa aj aktívneho Valverdeho a prišiel si po povzbudivé umiestnenie. Najlepší výsledok sezóny dosiahol 40-ročný Valverde, ktorý útočil zo samého začiatku stúpania. Nemal dosť síl na nástup Yatesa.

Doterajší líder João Almeida (:dqt:) prišiel o bielo-zelený dres, ktorý získal vo včerajšej časovke. Osamotený udržiaval tempo po útoku Yatesa, napokon skončil mimo prvej desiatky. Celkovým lídrom sa stal Adam Yates, ktorý má náskok 45 sekúnd na druhého Richieho Porta (:ins:). Portugalčan Almeida je celkovo tretí so stratou 50 sekúnd. Štvrtú priečku má ďalší jazdec z Ineosu Geraint Thomas (:ins:).

Do top 5 celkového poradia sa zaradili  Wilco Kelderman (BOH), Alejandro Valverde (MOV), Hugh Carthy (:efn:), Simom Yates (:bex:), Esteban Chaves (:bex:) a Harm Vanhoucke (:lts:). Jazdci z top 5 strácajú viac ako minútu, ale v rozmedzí iba 30 sekúnd.

Vo štvrtok je na rade kráľovská etapa, ktorá obsahuje dve dlhé stúpania v strede. Potom si na najlepších počká Port Ainé s 18,7 km a 6,6%.

Ako prebehla 3. etapa Okolo Katalánska 2021?

Horský finiš

Prvý cieľ na dlhom stúpaní v 100. ročníku. Išlo sa na kopec s názvom Vallter 2000, ktorý sa pravidelne vyskytol aj v posledných ročníkoch. Stúpanie k lyžiarskemu stredu sa nachádza, ako to názov napovedá, vo výške až 2125 metrov nad morom. Má 11,8 km o 7,5%. Trasa medzi kanálom v Castelldefels, kde sa v roku 1992 konali olympijské hry a Valtter 2000 mala 203 km a išlo o najdlhší deň na pretekoch.

3. etapa Okolo Katalánska 2021: profil

3. etapa Okolo Katalánska 2021
3. etapa Okolo Katalánska 2021. zdroj: voltacatalunya.cat

Únik na rovinatej časti

Thymen Arensman (DSM), Alexander Kamp (:tfr:), Clément Venturini (ACT), Thomas Champion (COF), Alexander Evans (:iwg:), Reinardt Jense Van Rensburg (:tqa:), Sean Bennett (:tqa:), Colin Joyce (Rally Cycling) a Francisco Galvan (Kern Pharma) vytvorili únik dňa. Najprv mali náskok osem minút.

Tri najväčšie tímy sťahujú

Na dlhej rovinatej časti pred záverečným stúpaním pracovali hlavne dva tímy. Deceuninck – Quick-Step mal v zostave priebežného lídra Joãa Almeidu (:dqt:), ktorý bol v predošlej etape najlepším vrchárom v časovke. Pracoval ale aj Team Jumbo-Visma, ktorý si trúfal na etapu so Seppom Kussom (:tjb:) a Stevenom Kruiswijkom (:tjb:).

50 km pred cieľom boli vpredu aj borci z INEOS Grenadiers. Tí mali lídrov v podobe Adama Yatesa (:ins:) a Richieho Porta (:ins:). 50 km pred cieľom mal únik náskok už len štyroch minút.

Na stúpaní už len Arensman

Na prvých kilometroch stúpania začal pracovať včerajší víťaz časovky Rohan Dennis (:ins:). Na to nestačil Peter Sagan (BOH), ktorý z hlavnej skupiny odpadol 11,5 km pred cieľom. Prekvapivo odpadol aj Marc Soler (MOV), jeden z možných lídrov Movistaru. Razom sa však vytratili všetky možné vrchárske vlaky a väčšina lídrov tam bola už len bez pomocníkov.

Náskok úniku činil len 1:30 min.  V posledných 8 km viedol už len Holanďan Arensman, druhý muž Tour de l’Avenir z roku 2018.

Útočia Adam Yates, Kuss aj Valverde

Alejandro Valverde (MOV) zaútočil 9,5 km pred cieľom. Nalepili sa na neho piati pretekári, ale neboli odhodlaní pokračovať. Hlavná skupina mala vtedy už len približne 25 jazdcov. Najstarší jazdec na pretekoch opäť nastúpil o dva kilometre. Na špicu skupiny sa posadil Fausto Masnada (:dqt:) pre lídra Almeidu.

Za ním 6,6 km do konca zaútočil Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) a dotiahol sa na Valverdeho. Vydali sa sa za nimi Richard Carapaz (:ins:) a Giulio Ciccone (:tfr:). Štvorica sa spojila 5,5 km pod vrcholom.

Adam Yates (:ins:), Sepp Kuss (:tjb:) zaútočili o 500 metrov a poľahky predstihli štvorku. Na ich kolesá sa dostal len Valverde. Trojica sa dotiahla na Arensmana 3,6 km pred páskou, ktorý v zápätí z ich kolies odpadol a únik sa pre neho skončil. Hlavná skupina na nich strácala 23 sekúnd, pracoval už aj Almeida. Z grupy odpadol aj Carapaz.

Yates najsilnejší, Chaves s dobrým záverom

Kuss nastúpil na méte 2,5 km, a to bolo veľa na Valverdeho, ktorý ale udržiaval vlastné tempo. Hugh Carty (:efn:) a Harm Vanhoucke (:lts:) atakovali zo zadu. Neskôr na nich reagoval Esteban Chaves (:bex:), ktorý sa predbehol útočiacu dvojicu aj odpadajúceho Kussa.

V predposlednom kilometri napokon zaútočil Yates a osamostatnil sa. Najdlhšie sa za ním držal Valverde, ktorý to dotiahol na druhú priečku. Tretí bol po dobrom záverečnom výkone Chaves.

Napokon útok Carthyho a Vanhoucka nevydržal. Dostihla ich hlavná skupina, kde boli Geraint Thomas (:ins:), Sepp Kuss, Michael WoodsRichie Porte alebo Giulio Ciccone so stratou 36 sekúnd na víťaza.

3. etapa Okolo Katalánska 2021 – výsledky:

Poz.JazdecTímČas
01Adam YatesINEOS Grenadiers05:00:58
02Esteban ChavesTeam BikeExchange+ 13
03Alejandro ValverdeMovistar Team+ 19
04Geraint ThomasINEOS Grenadiers+ 31
05Harm VanhouckeLotto Soudal+ 31
06Sepp KussJumbo-Visma+ 33
07Hugh CarthyEF Education-NIPPO+ 33
08Michael WoodsIsrael Start-Up Nation+ 36
09Richie PorteINEOS Grenadiers+ 36
10Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 36

3. etapa Okolo Katalánska 2021 – priebežné poradie:

Poz.JazdecTímČas
01Adam YatesINEOS Grenadiers09:44:21
02Richie PorteINEOS Grenadiers+ 45
03Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 49
04Geraint ThomasINEOS Grenadiers+ 53
05Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 01:03
06Alejandro ValverdeMovistar Team+ 01:04
07Hugh CarthyEF Education-NIPPO+ 01:14
08Simon YatesTeam BikeExchange+ 01:21
09Esteban ChavesTeam BikeExchange+ 01:21
10Brandon McNultyUAE Team Emirates+ 01:24
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár