3. etapa Okolo Poľska 2022: Sergio Higuita vyhral na svoje narodeniny

Okolo Poľska 2022
3. etapa Okolo Poľska 2022

zdroj: https://twitter.com/BORAhansgrohe/status/1582392833

3. etapa Okolo Poľska 2022 si pre pretekárov pripravila zväčša rovinatý profil, no hromadný dojazd sme v závere nevideli. V závere najdlhšej etapy sa cyklisti museli popasovať so 4 stúpaniami. Z víťazstva sa napokon tešil dnešný oslávenec Sergio Higuita (BOH), ktorý si tak oslavu 25. narodenín spríjemnil etapovým vavrínom. Druhý finišoval Pello Bilbao (TBV) a tretí Quinten Hermans (:iwg:). 

Keďže doterajší líder pretekov Jonas Abrahamsen (UNO-X Pro Cycling) zaostal, Sergio Higuita sa oblieka do žltého dresu.

 

3. etapa Okolo Poľska 2022 – priebeh

Profil:

https://www.tourdepologne.pl/etap-3/#lightbox-2

Štart:

Cyklisti sa na 238 kilometrov dlhú trať vydali krátko pred jedenástou hodinou SELČ. Postupne sa vyprofilizoval celodenný únik, v ktorom boli najviac aktívni Edward Theuns (:tfr:), Marcin Budzinski (poľská reprezentácia) a Michel Hessmann (:tjb:).

Práve posledný menovaný Hessmann dokázal zotrvať pred rozbehnutým pelotónom najdlhšie. Jeho snahu pelotón ukončil 20 kilometrov pred cieľovou páskou.

Prvé útoky z balíka

Na méte 25 kilometrov do cieľa sme však už mohli vidieť prvé útoky z hlavnej skupiny, ktoré znižovali pravdepodobnosť úspechu Michela Hessmanna na čele. Útočné šťastie pokúšala štvorica cyklistov. Medzi nimi aj Davide Formolo (UAD) a Mauri Vansevenant (:dqt:), no pelotónu sa im utrhnúť nepodarilo. Avšak ich ofenzíva aspoň definitívne eliminovala posledné zvyšky celodenného úniku. Michelovi Hessmannovi útechou mohli byť získané body na vrchárskych prémiách.

Pod kontrolou

Značne vyselektovaný pelotón do záverečných 20 kilometrov vstúpil pod taktovkou jazdcov tímu Spojených arabských emirátov. Tí udržiavali vysoké tempo, z ktorého sa ťažko nastupovalo a naopak, veľmi ľahko zaostávalo. To sa presne stalo priebežnému lídrovi Jonasovi Abrahamsenovi (UNO-X Pro Cycling), ktorý sa tak so žltým dresom rozlúčil.

Hneď za vlakom tímu Spojených arabských emirátov jazdil Sergio Higuita (BOH), dnešný oslávenec a stále mladý 25-ročný vrchár z Kolumbie. Jeho excelentná pozičná jazda vyjadrovala prísľub akcie do záverečných kilometrov etapy.

Záver

1500 metrov pred cieľom razantne zaútočil Mike Teunissen (:tjb:), no prudký sklon ho razom spomalil. Cieľové stúpanie bolo naozaj náročné. Z hlavnej skupiny sa Mikea Teunissena rozhodli stíhať jazdci INEOS-u (medzi nimi aj Richard Carapaz), ktorí síce Holanďana dostihli, no 500 metrov pred cieľom doslova stratili dych. Vtedy sa do čelných radov predieral Sergio Higuita, ktorý si dokázala pošetriť najviac síl na záverečných 100 metrov. Tie prešprintoval a právom získal etapový vavrín. Narodeninová oslava tak bude mať špeciálnu príchuť.

Druhý finišoval Pello Bilbao (TBV) a tretí Quinten Hermans (:iwg:).

3. etapa Okolo Poľska 2022 – výsledky

Zajtra je na programe 4. (už kopcovitá) etapa.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár